31è Temporada Alta: teatre arrelat al món contemporani

La nova edició del festival teatral gironí tindrà lloc del 7 d’octubre al 12 de desembre

Núria Surrell

Núria Surrell

Periodisme cultural

L’arribada de setembre significa l’inici d’un nou curs i, amb ell, l’arribada del Temporada Alta, el festival d’arts escèniques de Girona que aquest any presenta una programació que gira al voltant de temes d’actualitat i que continua apostant per la creació catalana i internacional. La programació ha estat presentada aquest dijous 1 de setembre i el seu director Salvador Sunyer ha fet un especial èmfasi al caràcter multidisciplinari del festival, ja que s’ha convertit en un punt de trobada de diferents disciplines artístiques com el teatre, la dansa, el circ, la música o el cinema. Enguany se celebra la 31a edició del festival, ja sense cap restricció sanitària, i que omplirà els teatres durant els propers mesos fins desembre.

‘Ute Lemper & Gio Symphonia’ | Foto: David Andrako

Davant el context més aviat desolador en què vivim, Sunyer manté una actitud optimista i Temporada Alta arriba amb una programació, en paraules del director, “bèstia”, i no sense motiu: hi ha un total de 107 espectacles, amb vint-i-una estrenes absolutes que es veuran per primer cop a Girona, amb vuit estrenes a Catalunya i nou estrenes a Espanya. A més, setanta d’aquests espectacles són d’autoria catalana, fent palès un any més el compromís de Temporada Alta amb la creació local i en donar suport als artistes de casa nostra.

Un dels eixos fonamentals del festival és, per tant, el suport a la creació del nostre país. Enguany això es tradueix en la producció i coproducció d’un total de vint-i-un espectacles. Com a produccions exclusives del festival, tenim l’espectacle inaugural L’adversari, una història que parteix sobre els textos d’Emmanuel Carrère, dirigida per Julio Manrique i interpretada per Pere Arquillué i Carles Martínez. Però aquesta no és l’única producció exclusiva. Confessions de Sant Agustí n’és una altra i es tracta d’una lectura adaptada de l’obra a càrrec de Joan Carreras que es farà en un nou espai: la catedral de Girona. Dues exclusives més, en aquest cas, musicals: la primera, Ute Lemper & Gio Symphonia, un concert que combinarà els artistes locals de l’orquestra gironina amb el talent de la cantant alemanya per portar dalt de l’escenari un repertori basat en la música que els nazis classificaven com a “degenerada”, amb un gran protagonisme de la música jazz i cabaret. La segona proposta musical és un homenatge al compositor nord-americà Stephen Sondheim titulat Sondheim x Sondheim i dirigit per Mario Gas, que adoptarà la forma d’una gala amb una dotzena de músics, molts d’ells grans creadors de musicals catalans.

Pere Arquillué i Carles Martínez en una imatge promocional de 'L'adversari'. © David Ruano / Temporada alta
Pere Arquillué i Carles Martínez en una imatge promocional de ‘L’adversari’. © David Ruano / Temporada alta

Sunyer també ha apuntat a la temàtica predominant dels espectacles d’aquesta edició: molts parlen sobre temes de la vida quotidiana i contemporània, aborden el gènere, l’habitatge, la bellesa, el suïcidi, l’ecologia, l’homofòbia, el feixisme, la memòria històrica i el sistema polític, entre molts d’altres. A partir d’aquesta línia temàtica, la selecció dels espectacles s’ha fet buscant obres que formulin més preguntes que respostes, que no siguin alliçonadores ni portadores de grans discursos o sermons, sinó que més aviat permetin a l’espectador plantejar-se qüestions i fer les seves pròpies reflexions. Així és com el festival compta amb moltes coproduccions de creació contemporània com ara Flors i viatges, de cabosanroque, basat en l’obra de Mercè Rodoreda; Instruccions per fer-se feixista, de l’escriptora Michela Murgia i dirigida per Miquel Gorriz, una peça que s’enfoca cap a l’auge recent de l’extrema dreta a Occident; La gran farsa, de Santiago Fondevila i dirigida per Ramon Simó, un espectacle més humorístic on es fa una revisió de la monarquia, els empresaris i els polítics sense gaires filtre; el nou espectacle sobre amor de Juana Dolores titulat *HIT ME IF I’M PRETTY* o Vladimir Maiakovski es va suïcidar per amor; així com l’obra Tocar mare de Marta Barceló, dirigida per Jordi Casanovas i guanyadora del Torneig de Dramatúrgia Catalana del 2016. A nivell internacional, també hi tenim diverses coproduccions, entre les quals destaca Caridad de l’artista madrilenya Angélica Liddell.

‘Otelas’ | Foto: Dmitrijus Matvejevas

Pel que fa a l’eix internacional del festival: enguany tindrem disset espectacles d’onze països diferents. L’obra Otelas, dirigida pel director lituà Oskaras Koršunovas, presenta una versió de l’obra de William Shakespeare amb una Otel·lo que és dona i negra. La vida es sueño, un altre clàssic, també es fa lloc en el programa del Temporada Alta en una col·laboració entre Gran Bretanya i Espanya de la mà de Cheek by Jowl i la Compañía Nacional de Teatro Clásico. Sunyer també ha destacat dues obres italianes: Amore de Pippo Delbono i Il Terzo Reich, de Romeo Castellucci. Enguany, després de dos anys de pandèmia, retornen les companyies de l’altra banda del Pacífic, com ara la companyia argentina Piel de Lava amb la seva obra Petróleo, un espectacle destacable on quatre actrius interpreten quatre homes en un univers hiper-masculí com és una plataforma petrolífera. Finalment, el circ també té cabuda en la programació d’enguany amb l’obra Terces de Cirque Ici amb Johann Le Guillerm al capdavant. Amb aquests espectacles i molts més el festival es referma com a porta d’entrada de grans noms de l’escena mundial.

‘Petróleo’ | Foto: Carlos Furman

Amb el punt de mira posat en atraure els joves al teatre, el festival ha seguit treballant en el projecte Artèria que enguany proposa un total de trenta obres, set d’elles fetes i creades per artistes joves, així com també s’incorporen nous avantatges i descomptes per fer el teatre més accessible a aquest públic.

Com cada any, el festival, juntament amb la Fundació La Ciutat invisible, segueix impulsant el projecte d’A Tempo, Arts i Formació per dur el teatre a les aules d’escoles i instituts gironins. Com a novetat d’aquesta edició, els espectadors de Temporada Alta podran contribuir al finançament d’aquest projecte a l’hora d’adquirir les seves entrades pels espectacles, fent així més palès encara el compromís social i la democratització social amb què està compromesa l’organització del festival any rere any.

Vint-i-un espais de nou poblacions diferents seran els que acolliran les obres i els espectacles programats. Com a novetat d’enguany s’incorporen l’Escala, Puigcerdà, Sant Gregori, Vilajuïga i Barcelona, amb Ritter, Dene, Voss de Krystian Lupa al Teatre Romea, amb la idea de, com ha apuntat Sunyer, enlloc de xuclar, escampar les arts escèniques pel país.

La programació completa del festival es pot consultar a la web de Temporada Alta.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació