Max i María Medem, guanyadors del I Premi de l’ACDCómic

Aquest doble premi neix amb l'objectiu de dotar de reconeixement i visibilitat la historieta de nova autoria.

L’Associación de Críticos y Divulgadores de Cómic d’Espanya va anunciar dijous passat a Barcelona els guanyadors de la primera edició del Premi ACDCómic. Els guardonats han estat Max, amb Rey Carbón en la categoria de Millor Obra, i la sevillana María Medem, reconeguda com a Millor Autora Emergent amb Cenit. El premi el va entregar el president de l’ACDCómic, Oriol Estrada. L’associació està integrada per 81 membres, entre els quals trobem periodistes, acadèmics i especialistes del gènere.

El gènere del còmic està de celebració. Aquest doble premi neix amb l’objectiu de dotar de reconeixement i visibilitat la historieta de nova autoria, i es concedirà anualment a les obres d’autors espanyols o establerts a l’estat. “És fonamental que la crítica recolzi obertament als autors i les autores del territori, però també apostar per l’autoria jove, per aquells artistes que comencen a desenvolupar les seves carreres, molts d’ells des de l’autoedició”, explica Estrada.

De l’obra guanyadora, Rey Carbón (La Cúpula, 2018) de Max, Estrada en destaca “la seva exploració del llenguatge del còmic i del qüestionament de les seves pròpies regles”. Pel president de l’ACDCómicMax ha articulat en aquesta historieta “una reflexió avantguardista de l’origen del dibuix partint d’una faula clàssica i fugint del plantejament tradicional d’introducció, nus i desenllaç, amb un protagonisme absolut del traç i la imatge, amb una gran economia de la paraula”.

D’altra banda, la guanyadora a Millor Autora Emergent, María Medem, Oriol Estrada ha destacat la seva maduresa narrativa, el seu domini d’una gràfica pròpia i la seva inqüestionable personalitat artística, que ja ha demostrat amb diverses obres al llarg de l’any. Medem va publicar el 2018 la seva primera novel·la gràfica, ‘Cenit‘ (Apa Apa) i el passat mes d’abril va obtenir el premi a l’autora revelació del Saló del Còmic de Barcelona. Aquest premi, doncs, la confirma com un dels grans talents del món del còmic en els últims temps.

Els premis ACDCómic no tenen dotació econòmica, però els guanyadors participaran de forma remunerada en una publicació gratuïta de l’ACDCómic, que es presentarà aquesta tardor i que servirà per difondre i apropar al públic general les obres guanyadores, però també el premi, i el gènere.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació