Què no ens perdrem del D’A Film Festival

Aquest dijous 28 d’abril arrenca el Festival de cine independent i d’autor de Barcelona. Vet aquí algunes recomanacions

El millor cinema independent i d’autor d’arreu del món torna a Barcelona en format físic i virtual. El D’A Film Festival, que arrenca aquest dijous 28 d’abril i estendrà la seva programació fins al 8 de maig, promet ser una gran festa del cinema gràcies a la presència de noms com Hong Sang-soo, Bruno Dumont, Tim Roth, Apichatpong Weerasethakul, Léa Seydoux, Joanna Hogg, Tilda Swinton, Terence Davies o Tsai Ming-liang. Seran dies de cine. En total: 127 pel·lícules, 47 curts, 10 estrenes mundials, activitats paral·leles i algunes de les millors pel·lícules de l’any. Aquí us oferim una guia amb tot allò que nosaltres segur que no ens perdrem. Més informació, horaris i entrades aquí.

Festa inaugural amb “Alcarràs”, de Carla Simón

Probablement no existeixi millor tret de sortida per un festival de cinema català. Els espectadors més privilegiats (fa dies que no queden entrades) gaudiran d’un passi excepcional i descobriran abans que ningú la flamant guanyadora de l’Ós d’Or a l’última Berlinale.

“Cinco lobitos”, d’Alauda Ruiz de Azúa

I tot va bé si acaba bé. La pel·lícula d’Alauda Ruiz de Azúa clourà el D’A 2022 el pròxim 7 de maig al Teatre CCCB. La cinta, protagonitzada per Laia Costa, és un relat sobre la maternitat, la llibertat i la tradició, que representa una exploració íntima i reflexiva de les relacions familiars i afectives. Un retrat feminista i emotiu, aclamat en els festivals de Màlaga i Berlín.

“Memoria”, d’Apichatpong Weerasethakul

Sens dubte, un dels plats més forts del D’A d’enguany. L’imaginari de Weerasethakul, artista en majúscules i que ja vam poder gaudir en una exposició encara vigent a la Fabra i Coats, arriba a Barcelona amb una pel·lícula mereixedora del Premi del Jurat a l’últim Festival de Canes. En aquesta ocasió el cineasta ens abandona en la frondositat de la selva colombiana, però no ens deixa sols: ens acompanyarà Tilda Swinton. Un viatge on temps i espai es dilaten, donant pas a una cinta postnarrativa on el que importa és, com sempre, l’experiència. Viure el cine, no contemplar-lo.

“In front of your face”, de Hong Sang-soo

L’actriu Lee Hye-youn, llegenda del cinema coreà dels anys vuitanta, protagonitza aquest film de Hong Sang-soo, un habitual del D’A, el costumisme del qual deixa entreveure un drama enterrat, però no per això menys intens i tràgic. Subtil, punyent, dolorós, relaxant. In front of your face és un dels títols més esperats del present D’A, i ho és amb raó.

“Sundown”, de Michel Franco amb Tim Roth

Estrena a Catalunya d’una pel·lícula que s’ha titllat de demolidora, i amb un Tim Roth que promet una de les interpretacions més brutals i memorables de la temporada. El director mexicà ens planta una faula marcada per l’autodestrucció, l’hedonisme, l’ambició i l’excés, en el marc del procés de desintegració d’una família.

Tsai Ming-liang, ras i curt

Considerat un dels directors més reputats i influents del nou cinema oriental, Tsai Ming-liang torna en un vessant més artístic i experimental, i en un format de butxaca: el D’A ha programat una sessió de curtmetratges, que completen la seva filmografia i que ens permeten aproximar-nos més al cineasta taiwanès i a la seva poesia. Entre ells s’hi troba The Night, estrena exclusiva d’enguany.

La Voluntaria (Nely Reguera, 2022)

“La voluntària”, de Nely Reguera amb Carmen Machi

Nely Reguera trasllada Carmen Machi, que interpreta una doctora jubilada i avorrida, a un camp de refugiats grec; moguda i motivada per un altruisme vocacional. El conflicte apareix quan la protagonista percep la gran distància entre el desig i l’acció. Reguera, que va debutar amb María (y los demàs), torna a la gran pantalla amb una història sensibilitzadora que planteja dubtes i qüestions a l’ajuda humanitària, així com desenvolupa un personatge psicològicament complex, elaborat i molt realista.

“Il buco”, de Michelangelo Frammartino

Premi especial del jurat a Venècia, amb aquesta pel·lícula Frammartino rescata una expedició espeleològica on connectem amb les profunditats abissals del planeta, amb l’objectiu de vincular l’espectador amb la natura, la terra i el paisatge.

“France”, de Bruno Dumont, ferotge sàtira sobre el món del periodisme protagonitzada per Léa Seydoux

Amb Léa Seydoux en el repartiment, Dumont ofereix una recaragolada visió satírica que utilitzarà per criticar i fer mofa del periodisme contemporani, el sensacionalisme i les fakenews. Seydoux interpretarà, per això, un personatge carregat de contradiccions, vulnerabilitats i tares, que entrarà en conflicte amb una societat absurda, perillosa i hiperactiva.

“Haruhara-san’s Recorder” de Kiyoshi Sugita

Arriben bons anys pel cinema japonès i té mèrit que Sugita sigui un dels cineastes nipons més interessants per públic i crítica. En aquest cas desembarca amb una pel·lícula minimalista i enigmàtica protagonitzada per una jove que canvia radicalment de vida per superar un fet traumàtic. Els temes dels quals parla Haruhara-San’s Recorder podrien ser el típics de la tradició cultural japonesa (el dol, la pèrdua, la nostàlgia), però el tractament d’aquests temes brilla per la seva originalitat tècnica i narrativa. Guanyadora al Festival Fidmarseille, es tracta d’una de les revelacions de l’any.

 “Demà ho deixem”, el curtmetratge de David Moragas

David Moragas només necessita una càmera per explicar-nos una bona història. En aquest cas, agafa les interpretacions de Lluís Marquès i David Teixidó, la fotografia d’Alba Cros, i l’art i el vestuari de Pau Aulí, per regalar-nos una postal instantània sobre una relació natural, orgànica, amb daltabaixos, petites victòries i petites derrotes.

Moragas i Teixidó van visitar la redacció per parlar sobre el curtmetratge, les relacions obertes i la representativitat LGTBI en la cultura i el cinema en l’últim Horabaixa, el podcast de Núvol.

“Costa Brava, Lebanon”, de Mounia Akl

Mounia Akl escriu, juntament amb Clara Roquet, un angoixant relat on predomina el drama social i familiar, i que ens endinsa en una utopia rural que perilla per la construcció d’un abocador de residus de la ciutat de Beirut.

“Bruno Reidal”, de Vincent Le Port

Vincent Le Port debuta amb un impactant drama basat en una història real que va succeir a la França rural del 1905, on un jove assassí de 17 anys és consumit per una incontrolable pulsió homicida. Un relat inquietant i fascinant que va fer soroll al Festival de Canes.

“Dúo”, de Meritxell Colell

La directora catalana ens embarca en un doble viatge. Per una banda, el que duen a terme una parella en plena crisi formada per Mónica García i Gonzalo Cunill. S’enfronten a l’aridesa i l’adversitat de l’Argentina interior. L’altra ruta s’insereix en el més profund d’aquestes dues ànimes errants que hauran d’exhibir tota la seva voluntat per superar una prova difícil i exigent que té a veure amb la soledat, la llibertat i l’honestedat interpersonal.

“La amiga de mi amiga”, de Zaida Carmona

Comèdia millennial, homenatge a Éric Rohmer, tradició underground… Són molts els galons que voregen l’òpera prima de Zaida Carmona, que debuta en el llargmetratge amb una ficció que protagonitza ella mateixa i que el D’A qualifica “d’un dels talents més espontanis i innovadors”. El film compta amb Christina Rosenvinge, Nausicaa Bonnín i Brigitte Vasallo i s’ha presentat com una aventura cinèfila amb compromís feminista i LGTBI+. Dir que hi ha expectació és quedar-se molt curt.

Filming Emergents

La paraula excusa no existeix en el vocabulari d’aquest esdeveniment. Si tu no vas al D’A, el D’A ve a tu, sense que t’hagis de moure del sofà de casa teva. Com cada any, el festival una secció exclusiva amb el nom de Filmin Emergents, on podrem gaudir d’una selecció de primeres o segones pel·lícules de directors que comencen a sonar fort en el panorama de cine independent mundial, i gaudir així de les seves estrenes a l’estat espanyol. Destaquen The Sleeping Negro, Time of Impatience o la impactant pel·lícula neozelandesa The Justice of Bunny King, amb Essie Davis (Babadook) i Thomasin McKenzie (Last Night in Soho). En aquest espai virtual del D’A també hi trobarem títols que van passar en anteriors entregues del festival, com Los Lobos (Samuel Kishi) o My Mexican Bretzel (Núria Giménez Lorang).

Marea Nocturna

En l’era del podcasts, podcasts de cine

Entre les activitats paral·leles programades durant el D’A Film Festival, hi ha dos podcasts que estan a l’ordre del dia. El quartet d’urban pubilles que integra Gent de Merda dedicarà un programa especial el 2 de maig (19h al CCCB). GDM oferirà un episodi en directe on la Rita Roig, la Clàudia Rius, l’Ofèlia Carbonell i la Paula Carreras conversaran amb la cineasta Eva Garrido, que presenta el seu segon llargmetratge Fail Better al festival.

A més, dimarts 3 de maig també al CCCB (19h), Marea Nocturna, un dels podcasts cinèfils més importants del país, també regalarà als amants del cinema de gènere un episodi especial dedicat al Focus D’A d’aquest any: el 60è Aniversari de la Setmana de la Crítica del Festival de Canes. L’equip del podcast (Desirée de Fez, Jordi Sánchez-Navarro, Xavi Sánchez Pons i Ángel Sala) revisarà les pel·lícules de terror i fantàstic que han passat per la secció durant l’última dècada, incloent-hi directors i directores que han acabat sent cabdals.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació