Les estrenes de la setmana

Els dinosaures de «Jurassic World: Dominion», l’animació de Masashi Ando i les sèries «Ms. Marvel» i «Sin límites», entre les estrenes destacades de la setmana.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Aquesta setmana arriba als cinemes una de les estrenes més esperades d’aquest any: Jurassic World: Dominion, el nou lliurament de la saga juràssica i seqüela del film dirigit per Juan Antonio García Bayona el 2018. Es tracta de la sisena pel·lícula de la popular saga de dinosaures que es va iniciar el 1993 amb la icònica Parc Juràssic de Steven Spielberg ­–productor d’aquest nou film– i que adaptava la novel·la homònima de Michael Crichton. A les plataformes destaca la incorporació del film Way Down de Jaume Balagueró al catàleg de Movistar+; l’estrena de la nova sèrie de l’Univers Cinematogràfic de Marvel a Disney+, i l’estrena de Sin límites a Amazon Prime Video, una sèrie que commemora els cinc-cents anys de la primera circumnavegació planetària a càrrec del portuguès Fernão de Magalhães i el basc Juan Sebastián Elcano.

Fotograma de ‘Jurassic World: Dominion’ amb els actors Laura Dern (Dra. Ellie Sattler) i Sam Neill (Dr. Alan Grant). | Universal Studios/Amblin Entertainment

Jurassic World: Dominion, doblada al català

Quatre anys després dels esdeveniments de Jurassic World: El regne caigut (2018), que va acabar amb la destrucció de l’illa Nublar, assistim a un món on els humans han d’aprendre a conviure amb els dinosaures. El nou film dirigit per Colin Trevorrow –que també va dirigir la primera Jurassic World (2015)– reuneix els protagonistes de la trilogia original de Parc Juràssic (1993 – 2001) amb els de la nova trilogia. Així doncs, Laura Dern, Jeff Goldblum i Sam Neill recuperaran els seus rols de la Dra. Ellie Sattler, el Dr. Ian Malcolm i el Dr. Alan Grant, al costat dels personatges d’Owen Grady i Claire Dearing interpretats per Chris Pratt i Bryce Dallas Howard. Com totes les pel·lícules anteriors de la saga, el film ha estat doblat al català i es podrà veure en aquest idioma a vint-i-cinc municipis.

Fotograma de ‘Jurassic World: Dominion’ amb l’actor Chris Pratt (Owen Grady) | Universal Studios/Amblin Entertainment

The Deer King: El rei cérvol, doblada al català

El debut com a director de l’animador japonès Masashi Ando, cap d’animació de reconeguts films de l’Studio Ghibli dirigits per Hayao Miyazaki, com La Princesa Mononoke (1997) o El viatge de Chihiro (2001), adapta la sèrie de novel·les fantàstiques homònima de l’escriptora Nahoko Uehashi. Juntament amb Masayuki Miyaji, Ando codirigeix aquest film que narra com un soldat i una nena petita proven de sobreviure enmig del conflicte entre dos poderosos imperis assolats per una plaga misteriosa. La pel·lícula d’animació es podrà veure doblada al català a una tretzena de municipis.

Fotograma del film d’animació ‘The Deer King: El rei cérvol’ | ACN/Selecta Visión

Mr. Wain, VOSC

Benedict Cumberbatch i Claire Foy –coneguda per interpretar la jove reina Elisabet II del Regne Unit a les dues primeres temporades de la sèrie The Crown– protagonitzen aquest drama dirigit per Will Sharpe basat en la història real de l’artista anglès Louis Wain. Wain fou un insòlit artista, empresari i inventor conegut per les seves pintures de gats antropomòrfics. El film es podrà veure en versió original subtitulada en català als Cinemes Verdi de Barcelona i a l’Screenbox de Lleida després d’estrenar-se a la passada edició del BCN Film Fest.

Benedict Cumberbatch i Claire Foy en un fotograma de ‘Mr. Wain’ | A Contracorriente Films

Retorn a Reims, VOSC

Documental dirigit per Jean-Gabriel Pério que adapta lliurement l’assaig homònim del filòsof i historiador francès Didier Eribon publicat el 2009. El film, narrat per Aèle Haenel, repassa a través de material d’arxiu la història íntima i política de la classe treballadora francesa des de principis de la dècada de 1950 fins a l’actualitat. El documental es podrà veure en versió original subtitulada en català als cinemes Zumzeig de Barcelona, Truffaut de Girona i CineBaix de Sant Feliu de Llobregat.

Fotograma del documental ‘Retorn a Reims’ | ACN/Atalanta

Altres estrenes cinematogràfiques de la setmana

Guardonada amb el Premi del Públic al Millor llargmetratge al passat D’A Film Festival, aquesta setmana també arriba als cinemes Ninjababy, adaptació de la novel·la gràfica Fallteknikk (2011) d’Inga H. Sætre; una comèdia sobre un embaràs inesperat dirigida per la noruega Yngvild Sve Flikke que també va ser reconeguda com a Millor Comèdia als Premis del Cinema Europeu 2021. Aquesta setmana també s’estrena La voluntaria, el darrer film de Nely Reguera, coproduït per TV3, on una doctora que s’acaba de jubilar –interpretada per Carmen Machi–  decideix viatjar com a voluntària a un camp de refugiats grec; i Finlandia, la darrera creació d’Horacio Alcalá que se centra en la lluita dels «muxes», homes mexicans que adopten un rol femení, pel reconeixement del seu gènere dins de la societat mexicana. També s’estrena el drama romàntic francès Los jóvenes amantes, on una arquitecta jubilada de 71 anys reprèn la seva relació amorosa amb un metge casat de 45 anys, i la comèdia dramàtica Tenor on un jove raper dels suburbis de París s’endinsa al món de l’òpera de la mà d’una eminent professora de cant.  

Carmen Machi en un fotograma del film ‘La voluntaria’ | ACN/Lucia Faraig

Movistar+

La plataforma incorpora al seu catàleg el debut cinematogràfic de Blerta Basholli, el film Hive (Colmena), estrenat al març als cinemes i premiat pel jurat del passat festival de Sundance; la seva protagonista, Yllka Gashi, també va ser guardonada al Festival de Valladolid 2021. Una altra de les incorporacions destacades del seu catàleg és la del thriller Way Down de Jaume Balagueró, protagonitzat, entre d’altres, per José Coronado, Luis Tosar i Emilio Gutiérrez Cava i estrenar als cinemes el novembre passat.

El dia 13 de juny, arribarà a Movistar+ la sèrie policíaca Trigger Point: fuera de control, un thriller  protagonitzat per Vicky McClure que relata el dia a dia d’un grup d’artificiers que s’enfronta a una amenaça terrorista a Londres. Aquesta setmana també estrenarà la comèdia juvenil El estudiante de intercambio, el thriller psicològic Gold, on dos homes descobreixen or enmig d’un desert, la comèdia finlandesa sobre la ceguera El hombre ciego que no quería ver ‘Titanic’ i el drama bèl·lic noruec La travesía, ambientat a la Segona Guerra Mudial, on dos nens noruecs d’origen jueu intentaran arribar a la neutral Suècia.    

Fotograma de la sèrie ‘Trigger Point: fuera de control’ | ACN/Movistar+

Netflix

La plataforma incorpora al seu catàleg el film Garra, produït per l’estrella de l’NBA Lebron James i l’actor Adam Sandler, que es va estrenar la setmana passada a les sales de cinema i que compta amb el jugador de bàsquet madrileny Juancho Hernangómez en el repartiment. Aquesta setmana també estrena la sisena temporada de la popular sèrie mafiosa britànica Peaky Blinders, i la nova sèrie Intimidad, creada per Laura Sarmiento i Verónica Fernández i protagonitzada, entre altres, per Emma Suárez i Itziar Ituño, on la carrera d’una política amb futur prometedor es veu amenaçat per un vídeo sexual privat filtrat a la premsa.

La plataforma també estrena un documental sobre la cantant Jennifer López, el film Los árboles de la paz, ambientat durat el genocidi de Ruanda, la sèrie estatunidenca La primera muerte, protagonitzada per una vampiressa adolescent, i la sèrie còmica danesa Un hijo tuyo, centrada en la vida d’una metgessa d’una clínica de fertilitat.  

Fotograma de la sisena temporada de la popular sèrie ‘Peaky Blinders’ | ACN/Netflix

Filmin i Disney+

La plataforma catalana incorpora al seu catàleg El cas Villa Caprice, un film judicial d’enganys, manipulació i corrupció, dirigit per Bernard Stora, que es va estrenar en català als cinemes a principis d’any. També el drama romàntic alemany Ondina. Un amor para siempre i la cinta polonesa I Never Cry (Yo nunca lloro) del director Piotr Domalewski, on una filla viatja a Irlanda per recuperar el cos del seu pare, mort en un accident laboral, amb l’objectiu de descobrir si va poder estalviar prou per a comprar un cotxe. El 14 de juny la plataforma estrena la sèrie islandesa The minister on un polític populista i benintencionat, amb un greu trastorn de personalitat, acaba convertint-se en el primer ministre del país.

I a Disney+ s’ha estrenat la vuitena temporada de la comèdia familiar Black-ish i tres noves sèries: Ms. Marvel, que incorpora aquest personatge creat el 2013 per Sana Amanat i Stepehn Wacker a l’Univers Cinematogràfic de Marvel –el primer personatge musulmà amb sèrie pròpia dins dels còmics de Marvel–; la mexicana El galán. La TV cambió, él no, sobre un seductor de televisió de gran èxit als anys noranta vingut a menys; i la sèrie romàntica xinesa Delicias del destino on una ambiciosa cuinera aspira a ser la millor de l’imperi amb el suport del príncep hereu del regne.

Fotograma de la sèrie ‘The minister’ | ACN/Filmin

Amazon Prime, HBO Max i Apple TV+

La plataforma Amazon Prime Video estrena Sin límites, una minisèrie dirigida per Simon West que narra la història de la primera circumnavegació al món coincidint amb la celebració del cinquè centenari de l’expedició de Magallanes i Elcano, interpretats, respectivament, per Rodrigo Santoro i Álvaro Morte.

A HBO Max, per la seva banda, s’ha estrenat el documental The Janes, presentat al Festival de Sundance el gener passat, sobre una xarxa clandestina de dones que oferien avortaments segurs i assequibles al Chicago de finals dels anys seixanta, quan era una pràctica il·legal a tots els EUA. I Apple TV+ estrena la tercera temporada de la sèrie de ciència-ficció Para toda la humanidad, on es fabula sobre què hauria passat si la carrera espacial no hagués acabat i la Unió Soviètica hagués aconseguit enviar un home a la Lluna abans que els EUA.

Rodrigo Santoro com a Fernão de Magalhães a la sèrie ‘Sin límites’ | Amazon Prime Video

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació