Educar a través del cinema en català

El Premi Pantalles 2021 és per la distribuïdora de films familiars Pack Màgic, impulsada per la cooperativa cinquantenària Drac Màgic

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

No hi ha cap entitat ni associació que hagi fet més esforços per difondre la cultura audiovisual i cinematogràfica en català que la cooperativa Drac Màgic. En ple debat sobre l’ús del català en les produccions audiovisuals, cal reconèixer la tasca d’aquesta entitat fundada el 1971 i la seva concepció de l’audiovisual com una eina educativa i de transformació social, més enllà del seu valor intrínsecament cultural.

Fotograma de ‘Bon dia, món!’ | Pack Màgic

Durant mig segle, coincidint amb el declivi de la dictadura franquista i en consonància amb els moviments de renovació pedagògica del darrer terç del segle XX, la cooperativa Drac Màgic ha estat pionera en l’elaboració de propostes didàctiques i en el disseny de formacions sobre cinema i cultura audiovisual. Entenent-los com a transmissors de valors cívics com el respecte a la diversitat, la lluita per la igualtat o la defensa de la cultura de la pau.

En destaca, sobretot, la seva aposta pel cinema familiar en català; essent la responsable, el 1977, del primer doblatge en català d’una pel·lícula infantil: La Ventafocs (1973), del director txec Václav Vorlícek. Tot educant la mirada audiovisual de milers d’infants, la seva tasca pedagògica també és notable, qüestionant els discursos dominants en la majoria de pel·lícules i sèries i realçant la diversitat de tècniques audiovisuals existents, més enllà de l’enregistrament amb intèrprets de carn i ossos.

En aquest sentit, Drac Màgic ha estat la responsable d’iniciatives tan reeixides com la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, que des del 1993 visibilitza la representació de les dones en els mitjans de comunicació audiovisuals i en l’autoria cinematogràfica, o de la distribuïdora de films infantils Pack Màgic, creada el 2014 per reprendre la labor realitzada entre 1977 i 2005 per Distribucions Imatge, l’anterior distribuïdora de la cooperativa impulsada amb la col·laboració de Cavall Fort i l’entitat d’espectacles familiars Rialles.

Actualment, el catàleg de Pack Màgic l’integren gairebé una cinquantena de títols provinents, sobretot, de cinematografies europees i adreçats, principalment, a un públic d’entre 2 i 12 anys. Distribuïts en català i amb subtítols –per fomentar l’hàbit de la lectura entre els més menuts i fer-los accessibles als infants amb dificultats auditives– aposten per la contemplació tranquil·la tot defugint la violència estètica i narrativa que impera a la majoria de les pantalles actuals. N’és un bon exemple una de les darreres estrenes del catàleg, la francesa Bon dia, món! (2019), un documental animat amb la tècnica de l’stop-motion on animals de paper maixé cobren vida davant d’uns escenaris preciosistes i coloristes pintats a mà.

Pack Màgic també defensa l’assistència al cinema com un acte social de recepció col·lectiva, apostant per una experiència expandida que acompanya el visionat amb presentacions, jocs, debats i activitats paral·leles, amb iniciatives com el Kinosaure o Un dia de festa, que converteix les sales en espais exclusivament pensats per als infants.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació