10 títols per gaudir (i horroritzar-nos) a Sitges 2023

Una llista prescriptiva i totalment subjectiva d’Agus Izquierdo

Sitges is coming i com sempre, és possible que la seva abissal programació ens superi. La sensació és una mica la mateixa que quan vas a aquell restaurant on la carta té trenta pàgines i un ho vol tastar tot. Arriba el cambrer i ho tenim encara menys clar que quan hem entrat. No patiu, és normal, a mi també em passa i per això, per pura necessitat vital, servidor ha elaborat una llista que defineix el trajecte principal que recorreré en aquesta 56a edició, i que ara us comparteixo. I per cert, si teniu més propostes, o en canvi voleu discutir aquesta humil selecció, ja sabeu on trobar-me del 5 al 15 d’octubre.

Poor Things (Yorgos Lanthimos)

Poor things (Yorgos Lanthimos)

És oficial: després de guanyar el Lleó d’Or a Venècia, l’última proposta de Yorgos Lanthimos passarà per Sitges per crear sensació. De fet, l’expectativa és tal que ja la seva mera presència es podria considerar un èxit. L’última aposta del director de Kynódontas i Lobster compta amb la presència de figures icòniques com Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe o Margaret Qualley i es basa en la novel·la homònima d’Alasdair Gray. Una història de ciència-ficció amb estètica victoriana i l’humor negre característic de l’autor.

La sociedad de la nieve (J.A. Bayona)

La sociedad de la nieve (J.A. Bayona)

J.A. Bayona serà una de les sensacions d’aquesta entrega amb una nova versió (després de ¡Viven!) de la tragèdia aèria que va succeir l’any 1972, quan un vol xàrter d’un equip de rugbi uruguaià es va estavellar als Andes xilens, deixant una vintena de supervivents que van resistir les condicions adverses i la climatologia extrema durant més de dos mesos. Un relat emotiu i dur basat en el llibre homònim de Pablo Vierci, un dels supervivents.

Kubi (Takeshi Kitano)

Kubi (Takeshi Kitano)

Un dels senseis del cinema japonès modern, Takeshi Kitano, torna a la gran pantalla amb una oda èpica de samurais, basada en l’episodi feudal d’Honnō-ji, quan Araki Murashige, un deixeble del senyor de la guerra Oda Nobunaga, es rebel·la contra el seu amo, forçant una mica el ritme dels esdeveniments. Una aventura 100% Sitges on redescobrirem les obsessions cinematogràfiques del cineasta nipó.

El chico y la garza (Hayao Miyazaki)

El chico y la garza (Hayao Miyazaki)

Més Japó: el mite de l’animació mundial Hayao Miyazaki, un dels fundadors de l’estudi Ghibli, desembarca a Sitges amb la seva última proposta (amb pinzellades autobiogràfiques) que ja ha estat celebrada a Cannes, Sant Sebastià i al TIFF de Toronto i que narra un procés psicològic adolescent a través del personatge de Mahito Maki, que durant la Segona Guerra Mundial pateix una tragèdia familiar i es refugia al camp.

A disturbance in the force (Jeremy Coon, Steve Kozak)

A disturbance in the force (Jeremy Coon, Steve Kozak)

El fandom d’Star Wars ja té títol predilecte en aquesta edició: A disturbance in the force explora l’impacte popular que va tenir l’especial que es va emetre durant la setmana d’Acció de Gràcies el 1978 a la CBS. Un programa bizarre, eixordador, estrany i ja reconegut com a peça de culte. Un documental que promet, amb passió i admiració, il·luminar el costat més fosc de la Força.

When evil lurks (Demian Rugna)

When evil lurks (Demian Rugna)

No em canso de repetir-ho: l’argentí Demian Rugna és el culpable de crear l’única pel·lícula de por (Aterrados) que realment m’ha generat terror a la meva vida. Ara torna amb When evil lurks (Cuando acecha la maldad), que ens transporta a un poble remot on dos germans descobreixen un home infectat per forces malignes que està a punt de donar a llum un dimoni. En una de les presentacions d’aquesta edició, Àngel Sala assegurava que aquesta cinta de possessions demoníaques doblava l’aposta respecte la seva anterior cinta, i encara deixava amb més mal cos l’espectador. Que el Senyor ens agafi confessats.

Robot Dreams (Pablo Berger)

Robot Dreams (Pablo Berger)

El realitzador basc Pablo Berger (Blancaneu) presenta a Sitges aquesta aventura protagonitzada per Dog, un gos solitari que viu a Manhattan i que decideix construir-se un robot perquè sigui el seu amic. Una commovedora història animada d’amistat ambientada a la Nova York dels vuitanta.

Conann (Bertrand Mandico)

Conann (Bertrand Mandico)

El particularíssim i únic director Bertrand Mandico (After Blue) s’atreveix a homenatjar la figura universal de Conan en diferents etapes, en un retrat polièdric i atrevit. Una de les grans propostes de Sitges 2023: “Una de les pel·lícules més lliures, bàrbares i per això, al·lucinants de l’any”, assegura l’organització.

Animal Kingdom (Thomas Cailley)

Animal Kingdom (Thomas Cailley)

Una proposta bestial en tota la seva significació: Cailley (director de Les Combattants), planteja una pandèmia que causa mutacions a la població, convertint els afectats en animals. A partir d’aquesta premissa, es desenvolupa una road movie on mare i filla recorren el paisatge devastat per trobar remei a tan fatal situació. Un còctel de ciència-ficció, drama i aventures amb picades d’ullet a l’univers X-Men que va causar furor a la passada edició de Canes.

The Forbidden Play (Hideo Nakata)

The Forbidden Play (Hideo Nakata)

El mític director de The Ring ha aconseguit que el Festival de Sitges sigui una mica seu. No és per menys: referent cinematogràfic, el japonès és un dels grans exponents i ambaixadors del j-horror. Enguany no només se li dedica una retrospectiva a tall d’homenatge i se li concedeix el Premi Màquina del Temps per la seva contribuició al terror, sinó que estrena pel·lícula. The Forbidden Play explica com Hiroko, una reportera televisiva, visita la casa del seu antic company Naoto amb motiu de la mort de la seva dona. Un cop allà, troba el fill del vidu recitant un misteriós encanteri al jardí i comencen a succeir fenòmens inexplicables. Una història de fantasmes que navega hàbilment entre el terror, la comèdia i el melodrama.

Dream Scenario (Kristoffer Borgli)

Bonnus track

Dream Scenario serà l’encarregada de tancar Sitges 2023. Produïda per Ari Aster a A24, i amb Nicolas Cage al capdavant, el director Kristoffer Borgli planteja una comèdia fosca on Paul Matthews, professor i pare de família, descobreix que milions de presones comencen a somiar amb ell. El títol oferirà una projecció de clausura que promet ser tota una festa, i arriba fresca després del seu exitós i unànime pas per Toronto.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació