Innovar des de l’arrel

La 43a edició del Festival Internacional de Música Popular Tradicional a Vilanova i la Geltrú se celebra de l’11 al 14 de juliol.

El Festival Internacional de Música Popular Tradicional (FIMPT) celebrarà aquest 2024 la seva 43a edició, convidant tant artistes de renom com nous talents del sector. Entre els dies 11 i 14 de juliol, passaran per Vilanova i la Geltrú un gran nombre de propostes centrades en la música d’arrel, tant local com nacional i internacional.

Aynur Dogan | Foto cedida pel FIMPT
Aynur Dogan | Foto cedida pel FIMPT

El FIMPT és una proposta musical singular que aposta per una essència diferenciada d’altres festival de la zona: la divulgació de la música popular i tradicional que surt dels circuits comercials. A partir d’aquesta música d’arrel, el festival busca fomentar l’intercanvi cultural i el plantejament de la música com a element per conèixer altres territoris. L’enfocament de la ciutat com a localització mediterrània única i la programació que combina artistes consolidats amb noves creacions fa que  un dels eixos principals del festival sigui la descoberta de nou talent.

El cartell d’aquesta edició anirà encapçalat per Aynur Dogan, reconeguda cantant kurda amb un estil molt particular. Dogan parteix de la cançó tradicional kurda, però hi afegeix elements propis de la música occidental per crear noves sonoritats amb caràcter reivindicatiu. El FIMPT ja va poder comptar amb la seva presència l’any 2006, quan encara no havia assolit el renom internacional que té actualment. Se la podrà veure actuar a la Plaça del Port el dissabte 13 de juliol.

Els altres dos plats forts de la cartellera seran Antonio Castrignanò i Pep Gimeno “Botifarra”, que també pujaran a l’escenari de la Plaça del Port. Els dos cantautors, italià i valencià respectivament, destaquen pel seu estil personal i la seva tasca de reivindicació de la tradició musical popular dels seus territoris. Castrignanò, referent del gènere de la pizzica i amb un estil més innovador, actuarà el divendres 12 de juliol.  En canvi, Gimeno es recolzarà més en la seva llarga trajectòria en la preservació la música valenciana amb una actuació festiva el diumenge 14.

Teresa Llorens, regidora de cultura de Vilanova i la Geltrú, afirma que, al FIMPT, “apostem per propostes més noves, més joves, que puguin nodrir la tradició per generar innovació i poder experimentar amb la contemporaneïtat.” És per aquest motiu que, a part dels caps de cartell internacionals i nacionals, el festival comptarà amb un gran nombre de propostes locals de gran i petit format. La seva col·laboració amb festivals, fires, concursos i altres entitats fa possible que siguin coproductors de projectes musicals de nova creació. 

Aquest serà el cas de les quatre coproduccions que oferiran aquest any com a part del festival, entre els quals hi ha la pre-estrena del nou disc de Momi Maiga. El músic català d’origen senegalès oferirà una actuació per presentar la seva nova proposta, caracteritzada per la fusió cultural i musical. Altres formacions programades a partir d’entitats col·laboradores seran el grup Trèvol, guanyador del concurs de Sons de la Mediterrània 2023, i el Groovin’Cat, sorgit de l’Obrador de la Fira Mediterrània de Manresa. 

Així mateix, es podrà sentir l’arpa flamenca d’Ana Crismán, les basques Neomak, el projecte d’origen cubà Conjunto Tradición Cariñosa, i els grups catalans Criatures, Els Quatrevents i Artiga Folk
L’arrelament del FIMPT a Vilanova i la Geltrú fa possible que hi hagi una forta vinculació amb la cultura i el talent local i que, alhora, neixin un seguit d’activitats complementàries a la programació. Les iniciatives que tenen lloc paral·lelament al festival permeten comptar amb la participació d’artistes locals. A més, per tal de facilitar-ne l’accés, totes les activitats del festival són gratuïtes i de lliure accés. El FIMPT és un festival de descoberta. “A part de congregar grans noms de la música d’arrel, aposta per propostes innovadores que puguin enamorar i captivar. És un festival al servei dels creadors i que permet gaudir de música d’arrel tradicional, però també de propostes més arriscades i sorprenents”, afirma l’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz. “El FIMPT posa la cultura a l’abast de tothom per convidar el públic a gaudir de la música i les nits d’estiu a la vora del mar”.

Podeu consultar tota la programació al web del FIMPT.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació