10 recomanacions pel BCN Film Fest

El Festival de Cinema de Barcelona, que ocuparà els Verdi del 18 al 28 d’abril, s’inaugura amb Casa en flames de Dani de la Orden

Encara de ressaca per la 14a edició del D’A, arriba el torn del Festival de Cinema Internacional de Barcelona-Sant Jordi, i és que l’abril és un mes atabalat per a cinèfils. Tornem a repetir la fatídica rutina ja interioritzada: elaborar horaris que ens permetin arribar a tot el que volem veure i que a la vegada ens deixin els 15 minuts de rigor entre sessions per endrapar quatre fruits secs i beure a sant hilari un cafè carregat per aguantar fins a la nit. No ens volem perdre res, i per això des de Núvol us hem preparat una llista de què cal veure a la 8a edició del BCN Film Fest, que se celebra del 18 al 28 d’abril amb els cinemes Verdi com a seu principal i que compta amb la presència de figures internacionals com Meg Ryan, que hi presenta Lo que sucede después, la seva segona pel·lícula com a directora , o Richard Linklater, que rebrà el premi d’honor d’enguany.

Casa en flames (Dani de la Orden, 2024)

Casa en flames (Dani de la Orden)

La nova comèdia coral del director de Barcelona nit d’estiu (2013) inaugura el festival el pròxim 18 d’abril en la seva première internacional. Protagonitzada per Emma Vilarasau, Maria Rodríguez Soto i Enric Auquer, entre altres cares conegudes del panorama nacional, aquesta dramedy catalana ens trasllada a l’idíl·lic poble de Cadaqués durant un cap de setmana, on la Montse organitza emocionada uns dies en família que acabaran convertint-se en un retrat de la part més fosca de l’individu.

Daaaaaali! (Quentin Dupieux, 2023)

Daaaaaalí! (Quentin Dupieux)

Des de la Mostra de Venècia arriba l’última pel·lícula de Mr. Oizo, mestre indiscutible de l’absurd francès. El punt de partida és senzill: una periodista concerta una cita amb el pintor empordanès per a fer-li una entrevista. Una trobada que esdevindrà una anàlisi de la personalitat de l’artista, interpretat per cinc actors, en una representació múltiple de l’excentricitat que el caracteritza. Dupieux i Dalí asseguren la festa més surrealista del festival.

Tokyo Story (Yasujiro Ozu, 1953)

Retrospectiva Ozu

La secció Imprescindibles recupera dotze films de l’autor nipó Yasujirô Ozu, brindant-nos una oportunitat excepcional per gaudir d’algunes de les obres mestres del cinema clàssic japonès en pantalla gran. Després que Atalante i A Contracorriente Films portessin a sales les remasteritzacions de Las hermanas Munekata i Historia de un vecindario celebrant els 120 anys del naixement del director el 2023, sembla que la celebració culmina en aquesta retrospectiva imperdible, uns mesos després.

Anselm (Wim Wenders, 2023)

Anselm (Wim Wenders)

En el seu últim documental, el director de Perfect Days s’endinsa en la vida i obra del pintor i escultor neoexpressionista alemany Anselm Kiefer. Experiència cinematogràfica que difumina les barreres entre la pintura i l’audiovisual per parlar-nos del procés creatiu de l’artista, la seva trajectòria professional i l’origen de la seva inspiració. Un film ambivalent: pot ser la porta d’entrada a l’univers de Kiefer, així com una aproximació diferent a la seva concepció de l’art.

Leonor will never die ( Martika Ramirez Escobar, 2022)

Leonor Will Never Die (Martika Ramirez Escobar)

Guanyadora del Premi Especial del Jurat en la secció Drama (World Cinema) a Sundance i Millor Direcció al Festival de Sitges (Noves Visions), aquesta òpera prima filipina celebra l’amor pel setè art. Leonor, una cineasta jubilada, entra en coma mentre recuperava l’escriptura d’un dels seus guions inacabats. Entesa com a homenatge metacinematogràfic al cinema filipí, aquesta emotiva comèdia també aprofundeix en temes com el llegat o la mort.

Calladita (Miguel Faus, 2023)

Calladita (Miguel Faus)

Basat en el curtmetratge homònim de 2020, Calladita és la primera pel·lícula europea finançada amb NFTs. Ana, una jove que acaba d’arribar de Colòmbia, treballa sense contracte com a empleada domèstica en una residència de luxe de la Costa Brava, amb la promesa d’una millora de condicions en acabar l’estiu. Una sàtira sobre el conflicte de classes que va passar pel Black Nights Film Festival de Tallinn i el Festival de Màlaga.

Memory (Michel Franco, 2023)

Memory (Michel Franco)

El cineasta mexicà compta amb Jessica Chastain i Peter Sarsgaard (guanyador de la Copa Volpi a Venècia) com a protagonistes d’un drama colpidor que parla de la salut mental i les fatídiques conseqüències de l’abús sexual. Sylvia, una treballadora social que lluita diàriament per no recaure en l’alcoholisme, es retroba amb un antic company d’institut, Saul, que obrirà la porta a un passat soterrat de ferides obertes i traumes molt difícils de digerir.

Siempre nos quedará mañana (Paola Cortellesi, 2023)

Siempre nos quedará mañana (Paola Cortellesi)

L’actriu italiana salta a la direcció amb aquest melodrama d’empoderament femení que també protagonitza. Marcella, la filla gran d’una família romana tradicional, està a punt de casar-se i deixar enrere l’opressió patriarcal representada pel maltractador del seu pare i el seu avi malalt, a qui la seva mare Delia ha de cuidar, a més de fer de mestressa de casa i col·laborar en l’economia domèstica amb petites feines. Representació de dues generacions de dones dels anys 40 a Itàlia: la mare, que somia amb què podia haver estat la seva vida d’haver pres altres decisions, i la filla, que encarna l’oportunitat d’escriure el seu propi futur.

Mom, Is That You? (Yôji Yamada, 2023)

Mom, Is That You? (Yôji Yamada)

El prolífic director japonès presenta la seva última comèdia familiar dins la secció Cinema amb Gràcia, dedicada a produccions de caràcter popular. Akio no es troba en el seu millor moment vital: està a punt de divorciar-se i la relació amb la seva filla fa aigües. En la recerca de la desconnexió, decideix visitar la seva mare a l’antic districte del centre de Tòquio, on s’adonarà que la vida de la seva progenitora ha canviat completament.

Hit Man (Richard Linklater, 2023)

Hit Man (Richard Linklater)

La clausura de al 8a edició del BCN Film Fest va a càrrec de Hit Man, thriller d’acció que va rebre l’aplaudiment de la crítica en la seva presentació a la Mostra de Venècia. Gary treballa com a fals sicari pel departament de policia, és a dir, prevenint possibles crims. Quan s’enamora d’una de les seves clientes, s’endinsarà en un pervers joc de miralls que dona lloc a reflexions d’extrema actualitat: en un moment en què la nostra aparença a les xarxes socials és mal·leable i líquida, qui som, realment?

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació