La cantada de TV3

25.05.2018

TV3 no retransmetrà la cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, un dels esdeveniments més celebrats per obrir l’estiu i una de les poques finestres de la cultura popular a la nostra televisió pública. Ho ha filtrat als mitjans el govern de Palafrugell, que assegura que la cadena fa setmanes que reitera la negativa. La cantada sempre s’ha celebrat el primer dissabte de juliol i, esclar, ara coincideix amb el FAQS, que tantes alegries d’audiència està donant.

La cadena ha de ser conscient que amb una decisió basada aparentment amb les xifres d’audiència pot frenar un acte molt singular i representatiu del folklore de casa nostra. En veritat, l’audiència tampoc ha sigut del tot negativa. La cantada ha tingut uns 273.000 espectadors en els últims cinc anys, encara que també és comprensible que prefereixin un programa que aconsegueix xifres estratosfèriques d’audiència, que és relativament barat de produir i que ajudarà a remuntar un estiu que es presenta difícil per la cadena. En el fons, però, traspua una idea perversa: postergar la cultura per un programa que estira el rèdit del debat polític.

Televisió de Catalunya proposa emetre-ho en diferit, però aquest plantejament pot desvirtuar totalment l’essència de l’esdeveniment. Si la gent sintonitza les havaneres, és precisament per escoltar-les conjuntament amb amics. La cantada no deixa de ser un acte social per trobar-se: alguns espectadors, fins i tot els mateixos veïns del municipi, ho posen de fons mentre xerren amb coneguts. A més, se segueix en directe a través de pantalles gegants a les platges de Calella, Llafranc i al centre de Palafrugell. És un ritual per donar la benvinguda al bon temps que pot quedar en paper mullat si s’emet en un altre horari.

Els experts en l’havanera reconeixen que hi ha hagut un canvi important en la cantada amb la retransmissió per televisió. Alguns lamenten que s’hagi convertit en un “producte turístic” i que hagi desconnectat de l’origen popular. Tot i això, és complicat tornar cinquanta anys enrere. La decisió de la televisió pública, si acaba materialitzant-se, no només suposarà un cop pel patrimoni local, sinó que serà un perjudici per la cultura popular. De moment, la direcció de TV3 es reunirà la setmana que ve amb l’ajuntament. Encara hi són a temps.

ACTUALITZACIÓ (7/06/2018): Finalment, TV3 ha decidir retransmetre la cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

4 Comentaris
 1. Està bé. No s’emet el FAQs per oferir el partit del Madrid a la Champions i, en canvi, es suprimeix l’emissió de la cantada d’havaneres?
  Felicitats, TV3 🙁

  • Exactament com diu Albert SP.
   A mi, que el futbol no em fa ni pessigolles, m’indignà com dissabte passat el futbol es menjava el FAQS. No m’ho podia creure…tot i que passa cada dos per tres amb el Telenotícies, però aquest el pots seguir pel 3/24 a qualsevol hora i santes pasqües.
   No podien passar el futbol pel 3/24 ?.
   I m’és igual que sigui el Madrid que el Barça, no fotem, que també hi ha catalans madridistes…i simples amants del futbol.
   La qüestió que hauria de ser sagrada (fins a un punt) és el manteniment de la graella.