Teresa Casals: “Els objectius del senyor Wert no són pedagògics”

La portaveu de la plataforma Somescola.cat, Teresa Casals, diu que l'esborrany de projecte de llei d'ensenyament del ministre José Ignacio Wert és la gota que fa vessar el got. Ho ha dit al programa Estira la llengua! de Ràdio Nacional d'Andorra.

Agustí Mas

Agustí Mas

Presentador del Programa Estira la Llengua, de Ràdio Nacional d'Andorra.

La portaveu de la plataforma Somescola.cat, Teresa Casals, diu que l’esborrany de projecte de llei d’ensenyament del ministre José Ignacio Wert és la gota que fa vessar el got. Ho ha dit al programa Estira la llengua! de Ràdio Nacional d’Andorra. També ha afirmat amb rotunditat que “quan tens la classe dels castellans i la classe dels catalans, tens assegurat el trencament de la cohesió social”.

 

L’esborrany del projecte de llei de millora de la qualitat de l’ensenyament del ministre espanyol Jose Ignacio Wert ha desbordat les protestes, sobretot a Catalunya, arran de la residualització que propugna de la nostra llengua dins del sistema educatiu dels territoris de parla catalana sota jurisdicció espanyola. El govern català diu que no acatarà aquest projecte, que ha tingut poc marge de decisió. En canvi, el balear i el valencià, del mateix color polític que Wert, l’abracen. El moviment associatiu i els grups polítics de l’oposició de Palma i València ho veuen amb el mateix recel que Barcelona. Somescola.cat lidera, com ha fet en cada atac contra la presència del català a les aules, aquesta protesta ciutadana. Sobretot a Catalunya. En una entrevista a Ràdio Nacional d’Andorra, la seva portaveu Teresa Casals no dubta que el darrer gest de Madrid és “la gota que fa vessar el got”. Ha dit que la seva plataforma, que aglutina una trentena d’entitats, ja està preparada per una situació així des de fa dos anys, amb la primera sentència del Tribunal suprem i diu que “aquesta ha estat l’última i ells pretenen que definitiva”.

Qui més qui menys visualitza que, si s’aplica el que proposa Wert, la presència del català a l’ensenyament serà comparable a la del principi de la recuperació de la democràcia. Casals ho descriu així: “A la democràcia incipient hi havia algunes escoles que van començar a fer català abans que fos oficialment llengua vehicular. El senyor Wert, amb el seu projecte de llei, ve a demanar una cosa semblant. Posa el català al nivell de la llengua estrangera i que es poden separar nois i noies en funció de la llengua. Ell considera que tothom té el castellà com a llengua materna i a Catalunya hi ha 190 llengües maternes diferents…”. O sigui, que Somescola.cat veu a venir que, amb aquesta llei aprovada, el català serà present a les aules subjecte a la bona voluntat dels equips directius de les escoles. En aquest sentit, Casals diu que és evident que Wert no desconeix la realitat catalana i que, en tot cas, té molts assessors, incloent-hi el Partit Popular català i hi afegeix: “ell es vanta que ha après el català tot sol!”. “El projecte de Wert és el de Ciutadans i el que apliquen les Balears, el País Valencià i Galícia i depassa el tema lingüístic. A Catalunya hi ha un pols polític molt important i suposo que li convenia dividir la societat catalana pels seus interessos”.

Teresa Casals, que ha treballat durant 25 anys preparant mestres que no tenen el català com a llengua materna per poder exercir de professors en català, defensa que la immersió lingüística, que queda tocada pel projecte Wert, és imprescindible per assegurar-se que els ciutadans que viuen a llocs on es pot fer vida perfectament en castellà també sàpiguen català. També assegura que és imprescindible per evitar una fractura social: “Quan tens la classe dels castellans i la classe dels catalans, tens assegurat el trencament de la cohesió social” i identifica ràpidament l’origen del nou problema: “A Catalunya no hi ha hagut mai cap problema lingüístic. Ara hi ha uns pares que demanen ensenyament en castellà perquè provenen de determinats partits polítics i en fan bandera”. En tot cas, posa per exemple el cas hipotètic d’un nen xinès de deu anys que arriba a una escola de Madrid. “Se li faran classes en xinès?”, pregunta retòricament. En resposta, explica que “els mestres són pedagogs i saben com tractar aquests temes i ho hem fet sempre”. Alhora, recorda que la immersió lingüística és un model que Europa no només ha avalat, sinó que en molts casos, s’està copiant. Per tant, no dubta en dir que “els objectius del senyor Wert és evident que no són pedagògics. Ho ha dit clarament, vol espanyolitzar els nens catalans, però a Catalunya hi ha trobat una resistència que ni jo mateixa imaginava”.

Vista la situació, des de Somescola.cat, Teresa Casals defensa el propòsit del govern català, no acatar les paraules de Wert i desenvolupar la Llei de l’educació catalana, que recorda que es va aprovar amb els vots de tothom excepte de Ciutadans i el Partit Popular; que cal recórrer tota mena d’instàncies, incloent-hi les internacionals i una cosa més, que “la resposta ha de ser col·lectiva i de país”.

facebook.com/estiralallengua

@estiralallengua

Andorra la Vella, 3 de desembre del 2012

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació