Vilafranca fa un pensament

1.04.2018

Ha nascut VilaPensa, el primer festival del pensament del Penedès. Vilafranca del Penedès acollirà aquest projecte entre els dies 18 i 22 d’abril, un festival obert al coneixement, a la cultura i a les ciències, a l’humanisme en general, amb vocació d’arribar i mobilitzar a tothom.

Josep M. Esquirol a Barcelona | © Ariana Nalda

La primera edició de VilaPensa proposa l’escepticisme com a fil temàtic i transversal de tots els seus actes. Un escepticisme que dóna senyals d’expandir-se pels països occidentals, des de finals del segle passat amb la fallida de l’estat de benestar. També s’imposa cada cop més una mirada escèptica que deriva en desassossec i apatia. Per aquest motiu, VilaPensa vol analitzar la situació per aportar solucions, per revertir aquesta apatia i intentar transformar l’individualisme emergent en una eina per a la millora de la consciència social. Sota el títol d’enguany “Res no és veritat”, la programació formada per conferències i xerrades, compta amb la complicitat del teatre, música, literatura, cinema i fotografia, amb la voluntat de generar nous moments de reflexió i trobada.

El festival començarà el dimecres 18 a les 18h amb la inauguració de PhotoPensa, exposició fotogràfica de caire filosòfic feta pe alumnes de secundària de Vilafranca del Penedès. D’altra banda, també es presentarà La natura escèptica, un audiovisual que neix de la fusió de les fotografies de Manuel Ràfols. Una hora més tard, a les 19h, tindrà lloc la conferència d’Albert Cortina Un humanisme avançat davant el tsunami tecnològic, al voltant del determinisme i la ciència-ficció.

El dijous 19 d’abril Antoni Puigverd participarà en la conferència Ens arriba la realitat a través dels mitjans de comunicació? Puigverd és catedràtic de literatura i periodista d’opinió, també ha publicat novel·la, poesia i assaig com La finestra discreta i La gàbia d’or. Per acabar el dia, es farà l’acte inaugural: l’escepticisme per l’esdevenir del territori i les persones, amb la conferència doble a càrrec de Jaume Gramona i Fina Birulés.

S’obrirà el divendres 20 amb la Jornada sobre bioètica en l’àmbit sociosanitari Aspectes ètics de l’envelliment. Com afrontar la pèrdua d’autonomia i dependència conduïda per Begoña Román, doctora en Filosofia, i Montserrat Busquets, doctora en Sociologia. Tot seguit, a les 10h, es farà lloc a una sessió cinematogràfica pensada per als estudiants. El mateix divendres a la tarda, Jordi Llavina participarà a la conferència Poesia, llenguatge i comprensió. Josep Maria Esquirol, filòsof i professor de la UB que destaca per l’elaboració d’un discurs filosòfic amb un llenguatge proper a l’experiència, també està convidat al VilaPensa a la conferència Generositat filosòfica i filosofia de la generositat. La jornada acabarà a les 20.30h amb l’espectacle teatral Lifespoiler. Flyhard Produccions i el sopar filosòfic amb Jordi Sales.

Jordi Llavina | Foto Ester Roig

Per encetar el dissabte 21, es dedicarà la jornada a Lluis Maria Xirinacs, polític, sacerdot, activista social i filòsof. Va destacar per defensar els drets humans amb mètodes de protesta no violents com les vagues de fam i la manifestació diària davant la presó Model. El dissabte hi haurà dues conferències; L’oncologia, l’inmunooncologia, la nova estratègia en la lluita contra el càncer, a càrrec d’Elena Sancho; i Explorar el silenci, a càrrec de Núria Sara Miras. Miras també presentarà el llibre El monolingüisme de l’altre de Jacques Derrida. A la tarda tindrà lloc el concert Beethoven i les sonates per a violoncel conduït per l’Orquestra de Cambra del Penedès. I per finalitzar el dia es farà la lectura Joan Fuster, escèptic? a càrrec de Xavier Serra. A més, a les 23.30h Joan Gonzàlez-Guardiola s’encarregarà de la xerrada Filosofia per a pingüins.

L’últim dia, el diumenge 22, s’iniciarà aviat. A les 00.30h hi haurà temps per la música, amb Flamenc Filosòfic a càrrec de Toni Porcar Trio. El festival VilaPensa posarà punt final a les 12h amb la conferència Pensar la mort. Participaran Lluc Torcal i Nicole Martínez-Melis.

Us podeu descarregar la programació de VilaPensa aquí.