Neix DIVULCAT, el digital de divulgació científica en català

El projecte d’Enciclopèdia Catalana té per objectiu donar a conèixer les novetats científiques

Al panorama català hi havia fins avui una manca d’estratègia clara envers la divulgació científica, com a mínim en la nostra llengua. Per pal·liar aquest dèficit ha nascut DIVULCAT, un projecte d’Enciclopèdia Catalana que té per objectiu donar a conèixer les novetats científiques de la mà dels experts més reconeguts a Catalunya. I això és important perquè, a diferència d’altres iniciatives, aquest digital està fet per científics, no pas per periodistes o per divulgadors. Això és així perquè volen donar la informació de primera mà i, també, parlar de les coses que preocupen aquest col·lectiu.

L’objectiu, doncs, és pal·liar la distància entre ciència i coneixement públic i donar a conèixer al públic general les novetats, teories i opinions científiques actuals dels diversos camps de la ciència. I per fer-ho s’han fet amb una nòmina nodrida, d’una trentena de científics de diversos camps. “Per ara el nostre ‘catàleg’ de científics és el nostre entorn més proper, però volem créixer i ampliar aquest catàleg”, ha explicat el director científic del projecte, Josep M. Trigo, que ha afegit que “el filtre serà el prestigi de l’autor”.

Així doncs, DIVULCAT pretén ser un projecte pioner de divulgació científica en línia per cobrir l’espai de difusió del coneixement en llengua catalana. En aquest sentit, cada científic disposa a divulcat.cat d’un blog en el qual va penjant articles amb la periodicitat i ritme que desitgi. La pàgina d’inici de cada blog mostra tots els articles del científic ordenats cronològicament per ordre d’antiguitat. A més, en el blog del científic hi consta l’àmbit de treball, el currículum i altres dades d’interès per a l’usuari.

Però el que veu aquest usuari en entrar a la pàgina principal no són els blogs, és clar, sinó una selecció d’articles, una esquitxada de propostes. De temes molt diversos: astronomia i astrofísica, ciències de la terra i de l’espai, ciències tecnològiques, matemàtiques… “Nosaltres, com a experts en edició, ajudem a editar i a maquetar els articles que fan els científics”, ha explicat el responsable editorial del projecte, Josep M. Vinyes.

Per als interessats en conèixer de primera mà el projecte, aquest dimecres 14 de febrer, es farà la presentació oficial de DIVULCAT. Serà a les 19h a l’Ateneu Barcelonès (Sala Verdaguer) i anirà acompanyada d’una xerrada de temàtica científica titulada “La cerca de vida en altres planetes”, a càrrec de David Bueno i Josep M. Trigo i moderada per Xavier Duran.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació