Mazoni, primer convidat a les residències creatives de l’Arts Santa Mònica

Experimentarà dins l'estudi annex al Museu, component cançons diàriament durant un mes (1-31 de març), i en el marc de l'exposició POPCÈNTRIC presentarà els resultats del seu procés creatiu.

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Cofundadora de Núvol i editora de LlavorCultural.cat.

Experimentarà dins l’estudi annex al Museu, component cançons diàriament durant un mes (1-31 de març), i en el marc de l’exposició POPCÈNTRIC presentarà els resultats del seu procés creatiu.

Mazoni

Jaume Reus, director de l’Arts Santa Mònica, ha presentat la programació de la institució que dóna un pes important a la música. Enguany l’espai acollirà una instal·lació sonora dedicada als instruments de Cabo San Roque; una exposició centrada en els 50 anys de la primera actuació de Joan Manuel Serrat, i -finalment- l’exposició POPCÈNTRIC destinada a repassar l’evolució del pop català des de l’any 1965 -època que molts músics del panorama actual destaquen com a inspiradora i de la qual n’extreuen diversos referents- fins a l’actualitat, acompanyada de diferents concerts i performances.

Una de les novetats és l’espai que acollirà artistes del país i internacionals durant estades creatives on els artistes -de diferents disciplines artístiques- treballaran en un projecte que després serà exposat a l’Arts Santa Mònica. Inaugurarà el projecte de residències artístiques el músic Jaume Pla (Mazoni) i en els propers mesos es donaran a conèixer altres artistes que s’acolliran a aquesta nova iniciativa.

Altres propostes novedoses són la incorporació del Festival d’Acció Poètica Bouesia 2015 (20-15 d’octubre), que organitzarà cinc tallers i tres conferències a Tortosa, Deltebre, Amposta, Vandellòs, La Sénia i  enguany també a l’Arts Santa Mònica de Barcelona, amb el lema “Per, amb i entre el joc”. Aquest festival poètic ha celebrat la desena edició a les terres de l’Ebre i ara s’expandeix -també- cap a la ciutat comtal.

Els amants de les sèries també trobaran un nou festival que reflecteixi la seva passió per la ficció televisiva: el MovistarSERIELIZADOSfest (17, 18 i 19 d’abril): visionat de sèries, debats, new media i música en directe.

Però el teatre visual també entrarà aquest 2015 per la porta gran al Centre Santa Mònica. Del 2 d’octubre d’enguany al 10 de gener del 2016 es podrà veure l’exposició: Figures del desdoblament: titelles, ombres, màquines i fils.  Sota la batuta de Toni Rumbau (Revista Putxinel·li) i Anna Valls (Institut del Teatre) es vol acostar al públic el teatre d’objectes, les ombres xineses, la manipulació dels efectes escènics, la mecànica dels titelles i el fet artístic de crear-los i donar-los cos i veu. “És un projecte molt ambiciós que uneix arts plàstiques, música, dramatúrgia i tecnologia”, explica Rumbau. L’exposició reflexionarà sobre el tema de l’alteritat i com els humans hem volgut crear a partir de mons ficticis realitats paral·leles, projectant-nos i desdoblant-nos en figures animades. Es programaran -també- diversos espectacles a la Sala Beckett, La Seca, l’Institut del Teatre, La Puntual, la Sala Fènix, entre d’altres, per a públic adult i infantil.

I el Festival del foc i de la llum LLUÈRNIA aterrarà -també- per primer cop al Santa Mònica. Nascut a Olot, el festival homenatja el foc vinculant-lo a l’origen volcànic de La Garrotxa. Se celebra els primers dies de novembre i reuneix arquitectes i dissenyadors que presenten projectes d’il·luminació, fusionant llum, art, tècnica i entorn rural o urbà.

Un dels objectius de l’Arts Santa Mònica és “acostar l’òpera a nous públics”, ha subratllat Jaume Reus. El Taller-Seminari d’òpera contemporània Òpera ARA té la intenció de “provocar el naixement de noves peces líriques signades pels nostres joves creadors” i ha format els següents equips de dramaturgs-compositors: Marc Angelet i Clara Peya; Marc Artigau i Lucas Peire; Jordi Oriol i Carles Pedragosa; Helena Tornero i Misha Tangian, sota la tutoria de Marc Rosich que signarà la posada en escena del retaule resultant, fent-se l’estrena de l’espectacle durant la temporada posterior.

La resta d’exposicions són: 1 DIA 1 FOTO, 31 fotògrafs, 365 dies, Catalunya 2014; Trets enmig del concert (que analitza com els mitjans de comunicació tracten la temàtica de la immigració); l’exposició fotogràfica UNSEEN de Jessica Lange, que ens revela la seva faceta com a fotògrafa intimista; els PAPERS de RCR ARQUITECTES: les aquarel·les que materialitzen com passar de la idea mental a la idea sòlida d’un projecte; l’observatori de projectes TRANSLOCACIONS; els poemes visuals de KIKU MISTU reflexionant sobre la mort a L’ÚLTIM CABARET; un recorregut per les cartes, poemes i reflexions que va deixar escrites el poeta Gil de Biedma (EN PALABRAS DE JAIME GIL DE BIEDMA), on se sentirà la seva veu i es palparà una de les seves obsessions líriques: el pas del temps; i finalment, el projecte expositiu de creació d’una VIDEOTECA EFÍMERA, comissariat per Marta Ponsa Salvador i Hilde Van Gelder.

Reus ha destacat l’increment del 33% de visitants al Centre Arts Santa Mònica el 2014 respecte l’any anterior, igualment com l’augment de visites en els continguts difosos a les xarxes socials (Facebook i Twitter). El pressupost total destinat enguany a l’Arts Santa Mònica és de 3.213.779,29 euros.

El conseller Ferran Mascarell ha volgut remarcar la gran varietat de propostes interessants que aprofundeixen en el fet de crear i ha subratllat “el gran valor d’aquesta aportació de coneixement, que fa que les societats avancin: unint talent creatiu i talent emprenedor”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació