La llibreria La Gralla celebra cinquanta anys d’ebullició cultural

La cooperativa La Gralla obria per primera vegada al carrer Museu número 9 de Granollers.

Griselda Oliver i Alabau

Griselda Oliver i Alabau

Cap de la secció Homo Fabra

El 21 de desembre del 1966 la Gralla obria per primera vegada les portes al públic. De tot això, ja en fa 50 anys i la llibreria va decidir celebrar-ho amb una exposició sobre la seva història, que ha estat oberta fins aquest 10 de gener. Aquest divendres 20 de gener ho celebrarà amb una festa a les 20h  la Sala Tarafa de Granollers, que comptarà amb la presència del conseller de Cultura, Santi Vila, i les autoritats municipals de Granollers.

La cooperativa La Gralla obria per primera vegada al carrer Museu número 9 de Granollers. Era una llibreria petita i alternativa a l’oferta d’aleshores. L’objectiu, com explica a la seva pàgina web, era “oferir un tractament professional al comerç del llibre i convertir-se en un instrument eficaç davant les carències culturals, socials i polítiques d’aquell moment”. Josep Boix, president de la cooperativa, en destaca el caràcter vertebrador durant aquells anys: “Era el centre de vida de la ciutat, socialment i culturalment, tot passava en aquella llibreria”.

El 1976 la llibreria va passar a formar part de la Cooperativa Bestiari, destinada a logística i serveis, amb “la voluntat de posar en comú els problemes i les inquietuds entre diverses llibreries, principalment de comarques”. Tot i que la seva vocació era cooperativa, La Gralla va haver d’esperar-se fins al 1979 per constituir-se com a societat cooperativa de treball, any en què va entrar en vigor la Llei de Cooperatives. “Vam decidir ser cooperativa per ideals i perquè consideràvem que era una magnífica manera d’involucrar el treballador”, justifica Boix, que afegeix que consideren que és molt bo per a la feina que es puguin debatre els assumptes en assemblea. En fan una cada mes i una d’extraordinària: “Fa vint-i-pico d’anys que nosaltres fem assemblea i som assemblearis”, diu amb un somriure còmplice.

“A la ciutat hi havia una o dues llibreries, però no eren gaire dinàmiques. El naixement de La Gralla va ser com una explosió”, recorda Boix. Deu anys més tard, la llibreria va anar creixent i va obrir un nou local al carrer Sant Jaume, dedicat a la venda de productes de papereria. No va tardar gaire a traslladar-se a un local encara més gran i més cèntric, de 580 m2: “Va ser un pas molt important, perquè hi havia molta feina, van augmentar les vendes i ens vam anar expandint. Vam començar a ser la llibreria de referència de la comarca del Vallès”, explica el president. El local, molt espaiós, va permetre encabir tant els articles de llibreria com de papereria.

Un espai d’ebullició cultural

“Tot i la crisi ens hem aguantat i anem fent, perquè ens hem sabut adaptar als nous temps, incorporant nous productes”, aclareix Boix, que afegeix que actualment la llibreria compta amb tretze socis i quatre treballadors. A més a més, La Gralla continua sent un espai d’ebullició cultural, ja que cada setmana fan presentacions de llibres i altres activitats culturals: “La majoria de llibres que presentem són de gent de la comarca, però intentem que també vinguin altres autors, i col·laborem amb les activitats de la ciutat, com fires de llibres”.

“Dins del mal tràngol que ha suposat la crisi, som optimistes i veiem les coses més bé que fa dos anys enrere”, sosté Boix. No hi ha cap altra magnífica forma de celebrar-ho que amb 50 anys d’història.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació