Joan Casals s’enfronta a l’orgue de Capellades

Casals: "Tant de bo altres pobles puguin i sàpiguen imitar el cas de Capellades"

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Joan Casals (Terrassa, 1945) protagonitza el tercer concert del Festival d’Orgue de Capellades. El músic ha escollit un repertori basat en autors alemanys i catalans, i valora positivament que es duguin a terme iniciatives culturals com aquesta des dels pobles. 

Segons Mozart, l'orgue és "el rei dels instruments"| Foto: Aitoff

Fa un any que l’orgue Freixas-Vivó va arribar a l’església de Santa Maria de Capellades en forma de donació, i el poble ho celebra amb un Festival d’Orgue impulsat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Capellades en col·laboració amb els Amics de l’Orgue de Capellades. Fins ara, el festival ha comptat amb dos concerts: el primer, amb la Coral Cantiga i l’organista David Malet; el segon, amb el professor d’orgue al Conservatori d’Igualada, Jonatan Carbó.

El festival encara comptarà amb dos concerts més, de Joan Casals i del capelladí Xavier Cassanyes. El més proper, el de Casals, està previst per aquest diumenge 20 de novembre i serà el Concert de Santa Cecília. Com que cada orgue és diferent, Casals fa una setmana que està anant cada dia a Capellades per assajar amb el nou orgue que, segons l’expert, és de molta qualitat. “L’orgue té una bona presència estètica i una excel·lent col·locació al presbiteri de la Parròquia, cosa que el fa proper a tothom”, explica.

Joan Casals tocarà l'orgue de l'Església de Santa Maria de Capellades diumenge 20 | Foto: Joan Casals

La carrera de Casals és llarga. La seva relació amb la música ja ve de petit. Va ser membre de l’Escolania de Montserrat, va fer els estudis superiors de piano, harmonium i orgue; va ser professor de l’Escolania de Montserrat durant 20 anys i durant 25 anys va fer totes les gires mundials de concerts amb l’Escolania en qualitat d’organista. També va ser prop de 40 anys professor de música de la Diplomatura de Magisteri a la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB; va fundar (1966) i dirigir els 40 primers anys el Cor Montserrat de Terrassa, i he estat 50 anys l’organista titular de la Catedral de Terrassa, entre d’altres. La llista és llarga.

Pel concert de Capellades, el músic ha escollit un repertori divers pensant en el públic. Tocarà tres obres d’autors germànics de diferents etapes: J. Pachelbel, J. Brahms i M. Reger;  i tres peces d’autors catalans també de diferents etapes: F. Mompou, V. Miserachs i C. Geis. “He mirat que el concert no es faci llarg”, apunta Casals, que explica que com que l’orgue és força gran “pràcticament es pot tocar tot tipus de repertori i això m’ha permès fer el programa que presento”.

Casals valora molt positivament que pobles com Capellades duguin a terme festivals com aquests. “És un punt més de nivell cultural pels capelladins”, afirma el músic, que valora que el municipi ja compti amb una entitat cultural important, el Paper de Música, i un orgue que permet moltes combinacions. “Tant de bo altres pobles puguin i sàpiguen imitar el cas de Capellades”, conclou Joan Casals, que diumenge a les 18h serà a l’església Santa Maria d’aquesta població per tocar el que Mozart entenia com “el rei dels instruments”: l’orgue.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació