Girona, àgora del teatre amateur

Del 29 d’agost fins el 2 de setembre, el FITAG omplirà de teatre carrers, places, jardins, terrasses i platees de la capital gironina, però no només.

Girona es prepara per convertir-se, un any més, en l’àgora del teatre amateur internacional. Del 29 d’agost fins el 2 de setembre, el FITAG omplirà de teatre carrers, places, jardins, terrasses i platees de la capital gironina, però no només.

Amb disset anys de rodatge a les espatlles, el FITAG ja escalfa els motors i es prepara per acollir un any més i amb els braços oberts a diferents companyies de teatre amateur vingudes d’arreu (aquest any, en seran 29), carregades d’idees, energia i amb un pressupost baix.

La darrera setmana d’agost Girona aixecarà el teló al teatre amateur internacional i els seus idílics carrers empedrats es convertiran en l’escenari de 54 espectacles. En cap cas però, el FITAG vol convertir-se en un aparador de les tendències i companyies teatrals amateurs d’arreu, sinó en una àgora, un espai on passin coses. Com afirma Martí Peraferrer, en lloc de voler ser una vitrina, el FITAG aspira a ser un paraigua que aixoplugui diferents propostes, companyies, tendències del teatre amateur d’avui i d’arreu. Una mà estesa al teatre, però no només.

Un “festival-ameba” de primera divisió

Creativitat, intercanvi, diàleg i convivència són les premisses del festival, que l’han acabat convertint en un festival de referència. Amb els anys, El FITAG és, sens dubte, un dels escenaris principals del teatre amateur a casa nostra i ha acabat situant-se entre festivals de renom a escala internacional, “els de primera divisió”, bromeja Peraferrer.

Amb cada nova edició, el festival ha anat canviat, ha evolucionat. Cada FITAG és diferent de l’anterior i aquesta és, segons el seu director, l’essència del festival, que busca ser un espai obert, viu i dinàmic, allunyat de tot estacisme. Des dels seus inicis, la seva essència ha estat l’esperit de renovació i, amb cada edició procura mantenir-la, incorporant nous espais o intentant arribar a públics nous.

“Som un festival-ameba”, bromeja Peraferrer: sense motlles, que canvia amb cada nova edició i en funció de les companyies que hi participen. Peraferrer ha volgut destacar l’increment de participació per part de les companyies teatrals: aquest any el festival ha rebut 140 propostes (una trentena més que en l’edició anterior), 54 de les quals es duran a l’escenari.

Els tentacles del FITAG

El FITAG no és un únic festival, en són molts: el Petit FITAG, FITAG Municipis, FITAG Barris (novetat d’aquesta edició), FITAG de Nits, El FITAG-Galliner, etc. A més a més, s’han organitzat activitats paral·leles: exposicions, tallers, xerrades, etc.

Si bé Girona és l’epicentre del festival, són molts els escenaris satèl·lits que l’envolten. Aquest any en seran 11: Campdevànol, Figueres, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Puigcerdà, Salt, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres. Els diferents pobles que participen al FITAG Municipis no són, però, els únics vincles del festival: els tentacles del “festival-ameba” no tenen fronteres!

Amb els seus disset anys de rodatge, el festival ha construit (i segueix construint) ponts i vincles amb diverses institucions, federacions i associacions, locals i internacionals. Aquest any, el festival acollirà actuacions de diversos països: la República Txeca, Rússia, Cuba, Xile, etc. Seran, però, Polònia i el Marroc, els dos països protagonistes del festival.

EI Marroc, en tant que “país convidat” del festival, tindrà una presència costant a la programació de l’edició d’enguany, sent-ne d’alguna manera en el fil conductor. 4 les companyies amateurs marroquines protagonitzaran el “cicle de teatre marroquí” i actuaran en un dels principals escenaris (la sala La Planeta), amb 4 espectacles diferents. Cada companyia aportarà, gràcies al teatre, una visió i una mirada diferent del seu país, allunyades de tòpics i estereotips. El divendres 1 de setembre al matí, el teatre marroquí, però, baixarà dels escenaris i omplirà Montjuïc (el barri gironí escollit d’aquest any per acollir el FITAG Barris) de melodies, ritmes i gastronomia magrebins.

El lligam Marroc-Catalunya no serà l’única experiència intercultural del festival. Polònia serà l’altre país agermanat amb el festival d’enguany. Gràcies a la coproducció catalanopolonesa Un barret de copa, actors i actrius amateurs catalans i polonesos pujaran junts a l’escenari després d’haver conviscut i treballant junts durant setmanes sota la direcció de la dramaturga ucraïnesa Tatiana Malinowska. 

Podeu consultar la programació del festival clicant aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació