FITAG 2017, el retorn dels herois del teatre amateur

26.06.2017

La 17a edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG), arriba als escenaris plena de somnis i promeses. Establert com un referent dins dels festivals de teatre amateur a Catalunya, la seva vitalitat l’ha convertit en un espectacle de renom arreu d’Europa. En senyal de celebració, aquesta edició omplirà diversos espais de Girona a més d’estendre’s a altres municipis.

Els participants del FITAG 2017 amb antifaç de superheroi | Foto: Martí Artalejo

L’afany del FITAG s’estendrà del 29 d’agost al 2 de setembre, presentant 28 companyies d’un total de 12 estats diferents. Fins a 29 espectacles que posen de manifest l’esforç conjunt de tots els participants per mantenir viu i modernitzar la tradició del teatre, peça clau de la nostra història, cultura i manera de ser.

“L’edició d’enguany defuig la rutina, la comoditat i la gestió automatitzada, perquè creu en la màxima que el teatre és viu i canviant, s’adapta als temps i evoluciona”, confessa Martí Peraferrer, director del FITAG. Així ho demostra una de les noves iniciatives que pren el nom de ‘FITAG Barris’, que ampliarà l’àmbit d’actuació a nous espais de la ciutat. Així, la plaça Domènec Fita i Molat, a Montjuïc, s’incorporà al divers catàleg d’escenaris.

El segon projecte que es posa en marxa és ‘FITAG Terrassa Nits’. La iniciativa oferirà una proposta nocturna al Pati de la Casa de Cultura, un espai escènic “informal i despreocupat”. És a dir, una experiència distesa i agradable.

Aquesta passió pel moviment, per crear nous ponts i relacions amb associacions i festivals, ha permès emprendre iniciatives pedagògiques com la que ha enllaçat la ciutat de Girona amb la ciutat polonesa de Szczecin. Actors no professionals conviuran i aprendran de la mà de la dramaturga Tatiana Malinowska en l’obra Un barret de copa.

Les autoritats gironines expliquen les noves propostes del FITAG | Foto: Martí Artalejo

La nova edició busca preservar el característic esperit indòmit del FITAG. Es tracta de la necessitat d’experimentar mantenint la passió per abocar sobre els escenaris els drames i les alegries de la quotidianitat. És per això que el festival de teatre amateur busca actuar de referent per a altres cultures, comptant amb la participació de companyies del Marroc, la República Txeca, Rússia, Cuba o Xile, entre d’altres.

“És un festival ple de vitalitat, que omple d’espectacles diversos indrets de la ciutat, i que creix i s’estén a altres municipis de la demarcació mitjançant la marca ‘FITAG Municipis'”, explica Pere Vila, president de la Diputació de Girona. I és que a més dels clàssics espais de la ciutat de Girona, com són el Centre Cultural La Mercè o la Sala La Planeta, el FITAG estén la seva vivència a Campdevànol, Figueres, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Puigcerdà, Salt, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres.

Tampoc s’han oblidat de les propostes escèniques per als més petits de la casa. A través del ‘Petit FITAG’ i del ‘FITAG’ El Galliner’, es posa a l’abast dels menuts un espai on els alumnes d’aquesta escola podran presentar les seves pròpies propostes.

Gràcies a totes aquestes iniciatives, i tal com va avançar el conseller de Cultura, Santi Vila, el FITAG s’ha sumat aquest any a la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya, amb l’objectiu de potenciar i difondre el teatre que es fa a Catalunya. Com ja va dir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, “l’estiu a Girona no s’entén sense FITAG”.