Frank Bretschneider + Pierce Warnecke. Més enllà de la música sonora

El músic, videoartista i compositor alemany Frank Bretschneider és el proper convidat del cicle Sampler Series a l’Auditori.

La cultura de l’underground de finals del segle XX sorgia de la necessitat de manifestar l’alternativa a la via convencional. “Si no fos per la fricció permanent dels artistes i la pressió del sistema no s’haurien parit grans obres”. Aquestes són les paraules del músic, videoartista i compositor alemany Frank Bretschneider, que és el proper convidat del cicle Sampler Series a l’Auditori.

Considerat com a un dels músics, videoartistes i compositors alemanys de la música electrònica més importants, Frank Bretschneider va néixer l’any 1956 a l’Estat de Karl Marx (l’actual Chemnitz) a l’alemanya de comunista durant el període de la Guerra Freda. Artista de formació i amant de les pel·lícules de ciència ficció i el grafisme, a partir del 1986 va formar part del grup musical d’AG Geige, una de les bandes amb més influència dins de l’underground de la República Democràtica Alemanya (RDA) on va crear l’etiqueta discogràfica KlangFarBe. Tanmateix, després de la caiguda del mur de Berlin, l’any 1996 Bretschneider va associar-se amb Olaf Benden i junts van fundar Rastermusic, l’etiqueta discogràfica de música electrònica que el 1999 va fusionar-se amb Noton de Carsten Nicolai, convertint-se en l’actual etiqueta discogràfica Raster-Noton. Amb 63 anys, Bretschneider ha publicat diversos albums on juga amb l’estètica futurista basada en l’ús experimental del sintetitzador amb inspiracions cap a la ciència ficció.

El proper 20 de febrer, Frank Bretschneider arriba a l’Auditori de Barcelona per interpretar-nos SINN+FORM, un àlbum del 2015 fonamentat en els models matemàtics i les teories físiques on s’hi representa la crisi i el caos del món, i la voluntat de l’ésser humà reconèixer, descriure, predir, controlar i canviar les coses. A través de sintetitzadors modulars com a instrument, Bretschneider pretén emular musicalment aquest concepte transformant el sistema musical en caos i ordre; dinamismes i estaticismes; i contingut i forma transportant a l’espectador a una dimensió etèria i acompanyada de les composicions visuals en directe de Pierce Warnecke, artista multimèdia que readapta els objectes i materials existents en contextos paral·lels convertint els seus significats culturals en fantasmes residuals. A SINN+FORM, Warnecke utilitza l’animació de les obres abstractes dels compositors i cineastes avantguardistes alemanys, com ara Oskar Fischinger, inventor del llumígraf (instrument que produïa pantalles cromàtiques amb els moviments de les mans) i pioner en la percepció que el límit de la música no és el món sonor sinó també el visual. SINN+FORM és un àlbum en què la música va més enllà de les fronteres establertes i de les convencions i explora la fricció entre les emocions del jo i les exigències del sistema.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació