El jardins del Museu Marès

Els jardins i paradisos són el punt de partida per al el segon itinerari temàtic del Museu Frederic Marès

Els jardins i paradisos són el punt de partida per al el segon itinerari temàtic del Museu Frederic Marès, que proposa redescobrir la col·lecció permanent a través d’una nova mirada. Manel Garcia Clavero hi va assistir i ens ho explica a Núvol.

Sota el títol “Els Jardins del Museu”, el recorregut ha estat creat en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Agraris i mostra una selecció d’entre més de 60.000 obres on el jardí, la vegetació i la natura hi són presents d’una forma o altre, i on la iconografia i la iconologia juguen un paper fonamental. La proposta pretén fer un viatge per les sales i descobrir el jardí en les diferents formes de representació al llarg de la història, veient quin paper tenien i el seu significat en cada època, demostrant que ha estat tota una font d’inspiració al llarg del temps.

Format per un total de 16 obres repartides en quatre àmbits, la visita us farà recórrer les sales fins arribar al Gabinet del Col·leccionista i l’Estudi-biblioteca; contemplant des de capitells gòtics amb motius vegetals, passant per escultures clàssiques que en altra època decoraven el jardí d’una domus romana, fins a fotografies del segle XIX on apareixen dones disfressades de xiprer i acabant amb escultures del mateix Marès que actualment embelleixen jardins i parcs de la ciutat.

No és d’estranyar que una col·lecció tan gran, variada i completa com és la del Frederic Marès permeti fer múltiples lectures i presentacions. Les col·leccions permanents poden semblar immutables o amb poc marge per a la intervenció, però això és just el que intenta demostrar el Marès amb el programa d’itineraris temàtics que ha encetat, tot redescobrint una de les col·leccions més diverses i bastes de Catalunya. El mateix Marès era conscient de la diversitat amb la qual construïa el seu llegat i aquesta és la singularitat amb què treballa el museu per crear una espècie de gimcana entre escultures.

La sèrie d’itineraris va iniciar-se a finals de novembre sent l’escena de l’Epifania la que guiava al visitant. Ara, i coincidint amb l’inici de la primavera, és el jardí el camí a seguir per descobrir obres que en ocasions poden tenir poca a veure entre elles. Per poder realitzar el recorregut els comissaris Mercè Compte, Camila González, Fatima López i Ignacio Somovilla han dut a terme un estudi previ de les col·leccions per veure quines peces es trobaven sota el paraigua de la natura i podien formar part de la visita, fixant-se no sols en el tema que les ocupa, sinó també la seva procedència, funció o emplaçament, posant en relació objectes que van des del segle II fins a gairebé l’actualitat. De fet, el Museu conserva un dels patis ajardinats més antics del territori, l’antic verger del Palau Reial Major, residència dels comtes de Barcelona i dels reis d’Aragó.

Les col·leccions d’un museu permeten realitzar lectures i discursos diversos, la feina dels historiadors és descobrir-los i apropar-los als visitants. Amb aquesta activitat el Marés ofereix, sense realitzar grans intervencions a les sales, mostrar al públic com es poden realitzar connexions i lligams entre obres diverses, contemplant totes les èpoques i formats, esdevenint així una entitat dinàmica que aporta nous relats a l’abast del públic de totes les edats. Teniu fins al 30 de setembre per endinsar-vos en els múltiples jardins que guarda el Museu Marés i visitar les seves sales sota un nou discurs temàtic que us permetrà revisitar la col·lecció des d’un punt de vista diferent.

Trobeu més informació al web del Museu Frederic Marès. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació