El filòsof Jordi Pigem, avui a ‘Singulars’

14.12.2012

Avui Jaume Barberà entrevista Jordi Pigem al programa d’entrevistes ‘Singulars’, que s’emetrà a les 22.45 pel Canal 33. 

 

Jordi Pigem | Foto Prats i Camps

 

Si es preguntés si la filosofia és ara més necessària que mai, molts contestarien que sí de manera gairebé unànime, però demanaríen als filòsofs que no només s’ocupessin de les gran qüestions existencials, sinó que se submergissin de ple en la realitat que toca viure ara i aquí. Per parlar d’això visita demà “Singulars” Jordi Pigem, doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona i premi de Filosofia de l’Institut d’Estudis Catalans.

Pigem és un pensador interdisciplinari que ha dedicat molts dels seus llibres a posar al descobert les contradiccions econòmiques i socials del capitalisme globalitzat.

Segons ell, per aconseguir una societat més sostenible es necessita alguna cosa més que avenços tecnològics i econòmics, cal canviar radicalment la manera de viure.  La cultura de l’excés i el malbaratament fa que en l’actualitat s’utilitzi una tercera part més de tots els recursos que pot proporcionar la Terra. I la contaminació i pèrdua de recursos no són més que un reflex exterior de la contaminació psíquica i l’empobriment del nostre espai interior.

Per Jordi Pigem, en la crisi actual es parla de la bombolla financera i de la immobiliària, però n’hi ha una d’encara més grossa i de la que no es parla: la bombolla cognitiva, que ha volatilitzat la visió purament economicista del món.  La crisi, diu, haurà servit per posar en entredit la creença que l’economia és una ciència abstracta i autosuficient deslligada de les inquietuds humanes i de la supervivència del planeta. Haurà servit per adonar-se que les mesures imposades amb l’aval de la racionalitat econòmica no només són inhumanes, sinó que deriven d’una mirada irracional i patològica.

Filòsof compromès amb el present, Pigem diu que els temps actuals demanen una transformació global, una consciència planetària que aboleixi la idea del creixement material il·limitat i la substitueixi per la d’un creixement il·limitat dels valors humans immaterials.

www.tv3.cat/singulars