Bookstagrammers

14.05.2016

Que enguany la 42a Feria Internacional del Libro de Buenos Aires hagi dedicat un espai a l’auge de la comunitat de bookstagrammers del país no ens hauria de sorprendre. Per bé que la xifra de 16.598 publicacions a Instagram amb l’etiqueta #bookstagrammer pot no enlluernar-nos massa –si la comparem amb la quantitat de booktubers que naveguen per Youtube–, cal estar a l’aguait amb aquesta nova tribu que comparteix l’amor pels llibres per mitjà de la fotografia.

El fenomen dels bookstagrammers és similar al dels booktubers. Es tracta de joves addictes als llibres que promouen l’hàbit de la lectura per mitjà de les xarxes socials. Mentre que els booktubers ho fan a través de Youtube, els bookstagrammers fan servir Instagram. Els primers ressenyen llibres, recomanen novetats, mostren les seves biblioteques casolanes i fomenten el debat literari mitjançant vídeos originals de poc més de cinc minuts que editen i difonen a Youtube. Els segons proposen un còctel que barreja llibres i fotografia, la passió per la lectura i el poder de la imatge, l’amor als llibres i l’impacte visual.

 

Font: Instagram (#bookstagrammer)

Font: Instagram (#bookstagrammer)

Aquesta afició s’encomana entre els més tímids. Els bookstagrammers no s’exposen públicament, ni es graven amb càmera xerrant sobre llibres, ans al contrari, aquesta comunitat s’expressa sense articular paraula. I ho fan a través de les quatre ratlles que acompanyen la fotografia del llibre que volen encoratjar a llegir. Això sí, tenen cura de la composició, de la llum i de l’enquadrament fotogràfic. Es tracta d’esperonar a llegir una determinada publicació fent servir la imatge de la seva portada. Tota una tasca de síntesi. Per localitzar bookstagrammers a Instagram podeu fer servir aquestes etiquetes: #bookstagram, #llibres, #bookoftheday, #bookaholic, #instabook, #booknerd.