Art i Part: un documental sobre art comunitari a Barcelona

'Art i Part' s'emmarca dins el programa Barcelona Districte Cultural

El documental Art i Part, que es va emetre el passat 7 de febrer pel Canal 33 i que està ideat i dirigit per Raimon Fransoy i Xavier Puig, explora el programa municipal de creació artística comunitària que porta el mateix nom i que es va dur a terme als barris de Barcelona durant el 2018.

L’art comunitari consisteix en una col·laboració entre artistes professionals i veïns que treballen plegats per tal de donar lloc a una creació artística. “La ciutat la fan les persones que l’habiten” diu una veu en off al principi del documental, i recalca que el que tenen d’especial cada una d’aquestes persones és que són diferents. Aquesta és, precisament, la gràcia de l’art comunitari, que fa que s’estrenyin els llaços entre gent molt diferent, aprofitant les seves particularitats per a fer un projecte artístic comú i singular; i això és el que ha propiciat la iniciativa Art i Part.

Art i Part s’emmarca dins el programa Barcelona Districte Cultural, que porta espectacles als equipaments culturals de tots els districtes de la ciutat, i ha estat impulsat per l’Ajuntament, a través de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). Malgrat que durant l’any passat la primera fase de la iniciativa es va dur a terme en cinc barris diferents, el documental se centra en tres: el Poblenou, Sant Andreu, i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera.

La creació comunitària que es va dur a terme al Poblenou va ser Encreuaments, que es va presentar a la Sala Beckett al juny. Des de la Beckett van proposar un laboratori de creació dramatúrgica i escènica on van participar usuaris de la Fundació Joia, que es dedica a reivindicar i inserir laboralment persones amb trastorns de salut mental, així com creadors vinculats a Can Felipa, Hangar, L’Escocesa, la Sala Beckett, i d’altres persones o col·lectius del barri interessats en el projecte.

Al barri de Sant Andreu, el projecte artístic derivat d’Art i Part va ser Sant Andreu, crònica del no temps: una reivindicació surrealista. Una creació de base musical, que proposava una exploració dels sons del barri, mitjançant diferents llenguatges artístics, i que va sorgir arran de diferents tallers que es van dur a terme a la Fabra i Coats. Hi van participar els artistes residents Pony Ganador, Pedra, Amir Gazit Studio, Mariona Naudin, així com la plataforma The Good Good, la Fabra i Coats i diversos veïns de Sant Andreu.

Pel que fa a la creació comunitària desenvolupada a Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, es va anomenar Rebomboris i va consistir en un espectacle que tenia com a eix central la història de les cures al barri des d’una perspectiva de gènere. El projecte es va presentar el juliol i hi van col·laborar els veïns del barri, diferents entitats i associacions com ara el Centre de Dones Francesca Bonnemaison o Tudanzas, així com diversos artistes com Marta Galán o Marta Vergonyós.

Així doncs, i com esmenta encertadament el documental, el seguiment d’aquests projectes durant el seu procés de creació que se’ns presenta, mostra com, tot i que de maneres diferents, totes tres iniciatives “es dirigeixen cap al mateix punt: posar la vida de les persones al centre de la nostra ciutat”.

Aquesta temporada, Art i Part fa teatre comunitari al Poble-sec, el Gòtic i el Besòs.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació