La cansoneta leu e plana de Bikimel & Maria Cabrera

Litterarum presenta avui a Móra d'Ebre la residència artística entre Bikimel & Maria Cabrera

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Avui arrenca la Fira Litterarum de Móra d’Ebre amb dos plats forts. A banda de l’espectacle inagural dirigit per Albert Roig, la llibreria Bassa acull la presentació de les dues residències musicals que la Fira ha programat enguany per primera vegada. Ja us hem parlat del tàndem David Carabén & Jordi Llavina. Avui us parlem de Bikimel & Maria Cabrera, que també actuen aquesta nit.

No és la primera vegada que Bikimel musica un poema de Maria Cabrera. Potser per això el director de Litterarum, Albert Pujol, les va aparellar perquè fessin una residència a Móra d’Ebre. De la trobada entre les dues artistes n’ha sortit una relació artística i una amistat reforçada.

“L’experiència que em musiquin un poema és molt interessant en la mesura que em serveix per veure com un artefacte que he fabricat amb les meves mans passa a les mans d’un altre, que se’l mira estranyat –en el sentit formalista del terme– i sap veure-hi detalls, potenciar-ne matisos i fer-ne lectures que a mi o ja se m’havien anul·lat o senzillament no havia detectat”, ens diu Maria Cabrera, que avui veurà com Bikimel canta el seu poema “Cansoneta leu e plana”.  “La Maria és exquisida en la seva manera d’escriure i profunda en la manera de tractar les temàtiques. Sap desgranar els moments intensos fins arribar al sentiment més amagat i obscur sense miraments”, ens diu Bikimel, que avui cantarà un poema de Cabrera, “L’estremiment de les dàlies”, mentre ella el recita.

“El fet que una música se sumi a la que jo hi he donat és el que em resulta més complicat: no pas perquè la meva lectura i el meu to siguin els únics possibles, esclar, però sí perquè en el moment de composició del poema estic molt atenta a la forma i a la cadència –si no, penso, no seria poesia, el que faig–, i en sóc zelosa”, diu Maria Cabrera. “En la majoria de casos, però, i en el de la Bikimel segur, he sentit que aquesta música i aquesta cadència del poema eren tractats amb un respecte extrem, i per això el resultat m’agrada. I és bonic perquè aleshores aquell poema que era meu passa a ser d’algú altre, i puc emocionar-me veient-lo, sentint-lo des de fora”, conclou la Maria.

Maria Cabrera & Bikimel a l'Antiga Fàbrica Damm, durant la presentació de Litterarum

Bikimel presentarà dos poemes musicats de Maria Cabrera. Un d’ells, “Culpes o fisiologia d’un cor”, està musicat dues vegades de dues maneres diferents. A banda de musicar “Cansoneta leu e plana”, també posarà una mica de paisatge musical a treballs més recents recitats per la Maria, com “L’estremiment de les dàlies” o “Taronja borda”. “M’agraden molt els versos surrealistes i visuals de Maria Cabrera”, diu Bikimel. “Ha estat una oportunitat i una sort de tornar a endinsar-m’hi i sortir-ne amb tres cançons que m’agraden molt i que em permeten entrar en una dimensió molt interessant”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació