Seguem arran, al Born CC

El dia 8 es commemorarà un acte de la Diada de l’Onze de Setembre al Born CC, que consistirà en un concert únic que recorrerà diversos segles amb cançons de l’imaginari col·lectiu català. Tocaran la Simfònica de Corda i Cobla de Catalunya i la Coral Cantiga.

Aina Vega i Rofes

Aina Vega i Rofes

Coordinadora de Cast@fiore

El dia 8 de setembre es commemorarà un acte de la Diada de l’Onze de Setembre al Born CC, que consistirà en un concert únic que recorrerà diversos segles amb cançons de l’imaginari col·lectiu català. Els encarregats seran la Simfònica de Corda i Cobla de Catalunya i la Coral Cantiga, entre d’altres músics destacats del país. Joan Crosas conduïrà l’espectacle musical que tindrà a les 20 i les 22h. Núvol ha assistit a la roda de premsa.

Meritxell Gené

Avui s’ha presentat al Born CC en roda de premsa els concerts que tindran lloc la setmana vinent, dimarts 8 de setembre a les 20h i a les 22h, en ocasió dels actes de la Diada, sota el títol de Seguem arran! Quinze himnes i una cançó eròtica. Miquel Gil, Arnau Tordera, Roger Padullés, Mariona Sagarra, Jordi Fàbregas i la Coral Cantiga interpretaran les peces arranjades per Francesc Cassú i Adrià Barbosaacompanyats per la Simfònica de Corda i Cobla de Catalunya. Aquesta és una formació musical única integrada per instruments de corda tradicionals d’una orquestra simfònica units al so personal dels instruments de vent de la cobla, representant l’esperit modern però alhora arrelat a la tradició que defineix aquest concert conduït per l’actor i músic Joan Crosas.

El concert es presenta com a únic perquè és un recorregut de cançons que al llarg dels segles ha definit un imaginari col·lectiu musical que ha ajudat a configurar la nostra identitat com a poble. Hi podrem sentir cançons com La santa Espina, El cant de la senyera, L’estaca, Bac de Roda, La muixeranga, cançons populars que hem anat adoptant amb els anys com a himnes oficiosos del nostre país, declaracions d’amor al nostre poble o de protesta per les situacions de repressió que hem viscut.

El programa, com és coherent, acabarà amb Els segadors, que té origen en una cançó eròtica que es cantava al segle XVII, tal i com ha descobert el musicòleg Jaume Ayats, autor del llibre Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional (L’Avenç, 2011), que ha inspirat tant l’exposició com el concert. “Una anècdota ens serveix per resseguir la història cantada i sentida del país, la història emotiva que contribueix a enriquir la història econòmica o política”, ha asseverat.

Francesc Cassú, director de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya i director musical, per la seva banda, ha manifestat que “tan de bo puguem dur aquest espectacle arreu de Catalunya”. Després dels parlaments ha actuat la cantautora Meritxell Gené, que ha interpretat meravellosament Els Segadors en la seva versió històrica, amb un acordió.

L’acte ha finalitzat amb una visita guiada a l’exposició Bon cop de falç,que explica l’himne Els Segadors des d’una perspectiva històrica, que es remunta al seu origen en el cançoner popular del segle XVII, i de l’ús social que ha tingut. Una mostra d’accés lliure comissariada per L’Avenç, Grup Enderrock i Clack que, a la seva fi, planteja si té sentit mantenir, justament Els Segadors com a himne nacional de Catalunya o si caldria plantejar la necessitat d’un nou himne. “Aquesta pregunta és fantàstica”, ha comentat Ayats. “Hi ha països amb més d’un himne, d’altres que no en tenen cap d’oficial…”, continuava. En qualsevol cas, el moment històric en què vivim és idoni per formular-se aquest tipus de preguntes.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació