Tres maneres de viure la maternitat segons Laia Asso

Ventres de Paper és la primera novel•la de Laia Asso on parla de la maternitat i l’adopció

Aina Perich

Aina Perich

Comunicació Cultural a la UdG.

Laia Asso s’estrena en el gènere novel·lesc amb Ventres de Paper (Sembra Llibres, 2019), una novel·la breu sobre la maternitat. És evident que l’autora, mare de tres filles, aborda la temàtica amb molta naturalitat per la seva pròpia experiència.

Laia Asso, autora del llibre 'Ventre de paper' | Foto: Marcel Asso
Laia Asso, autora del llibre ‘Ventre de paper’ | Foto: Marcel Asso

Ventres de Paper parla sobre la maternitat en les adopcions internacionals i tota la paperassa que dona nom a la novel·la, amb molt d’enginy per part de l’autora. L’argument gira al voltant d’una adopció i la manera com la viuen les respectives parts: per una banda, la Nigist és mare de sis fills a Etiòpia i està esperant el setè, quan el seu home decideix, per ella, que no pot quedar-se’l i ha de donar-lo en adopció a un orfenat. Per altra banda, la Lia, mare de la Júlia, decideix adoptar un segon fill des de Barcelona i la Meki, des de París, ha de decidir si seguir endavant amb un embaràs no esperat.  

A través d’aquestes tres veus femenines, l’autora explica la història des d’una multiplicitat de perspectives. Realment un gran encert per part de Laia Asso, que aconsegueix donar veu a realitats molts diverses davant la maternitat. Ho fa amb els personatges de tres dones que viuen unes circumstàncies determinades i des de tres espais amb unes realitats pràcticament oposades. La Nigist a Etiòpia, on la dona no pot decidir sobre la seva maternitat; la Lia a Barcelona, on és pediatra però viu amb un neguit constant la seva segona maternitat per l’adopció, i la Meki, a París, amb una decisió difícil sobre la maternitat sobtada.

La forma de la novel·la tampoc és casual. Ventres de Paper utilitza els correus electrònics per establir les connexions dels diferents relats dels personatges formant així la història. Els correus que s’envien les protagonistes estan narrats en primera persona, no només pel format sinó per la intenció de l’autora de crear un vincle íntim entre elles. El to proper i sincer que utilitza permet la identificació, pràcticament immediata, del lector amb aquestes dones. Ventres de Paper funciona per la seva aproximació al lector i per la visibilitat que fa de la maternitat, una temàtica convulsa en l’actualitat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació