Què passa quan els detectius adolescents maduren?

El guionista Ed Brubaker i els il•lustradors Marcos Martín i Muntsa Vicente subverteixen el gènere dels detectius juvenils a «Friday», un còmic fosc que barreja terror, misteri i fantasia.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

La majoria de les persones nascudes als anys noranta hem llegit, en alguna ocasió, algun volum de la sèrie de novel·les juvenils La penya dels tigres, obra del prolífic autor austríac Thomas Brezina. Les aventures dels detectius adolescents sempre han estat un gènere molt reeixit, tant en la novel·la com en l’audiovisual. Només cal resseguir el fil que va des del clàssic Scooby-Doo fins al modern Martin Mystery per adonar-se’n. Sense oblidar, és clar, les narracions seminals d’Enid Blyton a Els cinc o els personatges literaris de Nancy Drew o els germans Hardy, sorgits de la ment d’Edward Stratemeyer. Ara, el cèlebre guionista estatunidenc Ed Brubaker i els il·lustradors barcelonins Marcos Martín i Muntsa Vicente afegeixen una nova mirada a aquesta tradició amb la guardonada saga de còmics Friday, editada en català per Mai Més amb traducció d’Ernest Riera i Arbussà.

Vinyetes del llibre «Friday: El primer dia de Nadal» d’Ed Brubaker, Marcos Martín i Muntsa Vicente | Mai Més

La saga barreja el misteri amb el terror i la fantasia –les grans especialitats de Mai Més– i parteix d’una pregunta molt poderosa: què passa quan els detectius adolescents maduren i es fan grans? Brubaker, un dels guionistes més aclamats del còmic americà, és conegut per ser un dels grans revitalitzadors del còmic de gènere negre i a Friday demostra amb escreix la seva habilitat per teixir misteris i crear universos complexos, rics en personatges i amb personalitats molt ben definides.

Aquest llibre ens presenta, sota el títol El primer dia de Nadal, els dos protagonistes de la saga: la Friday Fitzhugh, que torna al seu poble natal de Kings Hill per passar-hi les vacances universitàries de Nadal, i en Lancelot Jones, el seu amic d’adolescència, amb qui té una agència d’investigació i que és tot un geni resolent misteris. El talent de Jones és tan extraordinari que, fins i tot, el xèrif local sovint recorre als seus serveis per a resoldre casos complicats. El problema és que, com molts adolescents quan es fan grans, la Friday i en Lancelot fa temps que s’han distanciat, sobretot d’ençà que ella va marxar a la universitat i va succeir un petit accident entre els dos que anirem descobrint al llarg d’aquest primer volum.

Vinyetes del llibre «Friday: El primer dia de Nadal» d’Ed Brubaker, Marcos Martín i Muntsa Vicente | Mai Més

El còmic va ser guardonat amb el Premi Eisner 2021 en la categoria de Millor còmic digital i, en origen, ha estat publicat en aquest format per Panel Syndicate, una editorial en línia creada per Marcos Martín i Muntsa Vicente –els dibuixants de Friday– juntament amb el guionista Brian K. Vaughan. Posteriorment, l’obra es va editar en paper en anglès i aquesta és la versió que ara ens arriba en català de la mà de Mai Més. De moment, Friday és una saga que té vuit capítols i, en aquest primer llibre, hi trobem recopilats els tres primers. Val a dir que el cliffhanger o final penjat amb què finalitza el primer àlbum ens fa desitjar –i molt– que Mai Més publiqui, ben aviat, tota la resta.

El format de les vinyetes evidencia la naturalesa digital de la publicació original, però l’edició en paper de Friday: El primer dia de Nadal no desvirtua gens l’excel·lent tasca dels il·lustradors catalans. Tant Marcos Martín com Muntsa Vicente han tocat el zenit de la indústria nord-americana de còmic, arribant a treballar, de forma habitual, tant per DC com per Marvel, segells que també compten sovint amb els guions de Brubaker. Entre els tres, apleguen un bon grapat de premis i reconeixement, així que ens trobem davant d’una obra d’excel·lent qualitat, sorgida del bon saber fer de tres creadors de consolidada trajectòria.   

Pàgines del llibre «Friday: El primer dia de Nadal» d’Ed Brubaker, Marcos Martín i Muntsa Vicente | Mai Més

El traç de Martín és dinàmic i ens endinsa en el petit llogarret de Kings Hill, en algun racó perdut de Nova Anglaterra, amb la mateixa facilitat amb què ens transmet els dubtes dels seus personatges o ens esfereeix en els passatges més truculents de Friday. Algunes de les seves vinyetes recorden poderosament als Contes del guardià de la cripta, la sèrie d’animació que als anys noranta va adaptar per al públic juvenil la cèlebre sèrie d’HBO Tales from the Crypt, basada, al seu torn, en els mítics volums de terror publicats per EC Comics als anys cinquanta.

I el color de Muntsa Vicente és viu i ajuda a crear les atmosferes més idònies per a cada ocasió, excel·lint, sobretot, en els passatges més fantàstics i en els nombrosos paisatges nocturns i nevats. Una neu que és gairebé omnipresent en l’obra, com ho era en la premiada pel·lícula Fargo dels germans Coen, un altre relat detectivesc antològic. Vicente i Martín fa temps que es coneixen i ja han col·laborat en publicacions anteriors com The Private Eye –Premi Eisner 2015 a Millor còmic digital– i Barrier, així que la complicitat entre els dos és màxima.

Les vacances de Nadal de la Friday es compliquen a mesura que avança el volum, i si ella esperava solucionar un vell malentès amb en Lancelot, potser descobreix que cap dels dos arribarà a sobreviure per veure l’Any Nou. Qui ho sap? Caldrà esperar a la resta de capítols de la saga per descobrir-ho. De moment, aquest primer volum de Friday és un títol que va com anell al dit a les dates nadalenques i pot ser un bon regal de Reis per posar un punt final trepidant a les vacances lectores de petits i grans.            

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació