Mantenir viva la flama de Salvat-Papasseit

En commemoració pel centenari del poeta, la Institució de les Lletres Catalanes ha preparat un programa extens destinat a difondre l'obra a infants i joves

Aquest 2024 és un any ple de commemoracions de centenaris d’artistes del món de les lletres i la cultura catalana. Enguany, fa cent anys que el poeta avantguardista Joan Salvat-Papasseit va morir a la seva ciutat natal, Barcelona. Amb motiu del seu centenari, la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) juntament amb el Departament de Cultura han presentat al Palau Marc el programa complet del que serà l’Any Salvat-Papasseit. Izaskun Arretxe, directora de l’ILC defineix Papasseit com “un autor que dóna molt de joc amb el qual hem pogut desenvolupar un any molt divers i ric gràcies al component lúdic i jove de la seva poesia”. 

Joan Salvat-Papasseit.

L’Any Salvat-Papasseit compta amb el comissariat de l’escriptor, poeta i periodista cultural Ferran Aisa, gran entusiasta de l’obra del poeta barceloní. “El centenari de la seva mort ha de ser motiu d’alegria. És un poeta que ens va deixar una gran obra literària, a vegades marginada i que nosaltres volem recuperar” exposa Aisa, qui ha dedicat gran part de la seva trajectòria professional a estudiar la vida i l’obra de Papasseit. Ha publicat diversos volums biogràfics, articles i assajos com també ha participat en simposis, seminaris, documentals i programes televisius dedicats al poeta avantguardista.

Papasseit era un poeta inquiet, social, jove i rebel que a través dels seus versos transmetia un gran entusiasme vital: “Jo us invito, poetes, a que sigueu futurs, és a dir, immortals. A que canteu avui com el dia d’avui”. Gràcies a l’Any Salvat-Papasseit, es projecta una gran oportunitat per recordar i descobrir el poeta a totes aquelles joves generacions d’escriptors, lectors i poetes. Un dels objectius de l’any és mantenir viva i candent l’obra de Papasseit, un fet que només és possible “si es llegeix i s’escolta el poeta a l’esfera social” assenyala Arretxe. 

És important que en l’àmbit educatiu es treballi i es parli del poeta avantguardista, aconseguint que els infants i joves gaudeixin de la seva lectura i es bolquin en la seva poesia. Des de l’ILC s’ha preparat un programa extens per difondre l’obra de Salvat-Papasseit als centres d’educació amb conferències i recursos educatius com també dossiers pel professorat. Un dels objectius que té molt pes dins del programa és la voluntat d’oferir reedicions i traduccions dels seus textos i poemes per estendre la seva obra, a més de les noves publicacions que giren al voltant de la seva vida. 

“Jo us invito, poetes, a que sigueu futurs, és a dir, immortals. A que canteu avui com el dia d’avui”

Joan Salvat-Papasseit

L’obra poètica de Salvat-Papasseit va ser difosa entre els anys seixanta i setanta gràcies a la música. El grup Els Setze Jutges i la Nova Cançó van musicar molts dels seus poemes com El poema de la rosa als llavis, fent d’altaveu de la seva obra. L’Institució de Lletres Catalanes vol retornar els poemes de l’autor a l’esfera musical, tal com ho van fer seixanta anys enrere a través d’impulsar que els músics tinguin presents versos de l’obra poètica a les seves cançons i composicions musicals, “portant-lo als escenaris de nou” assenyala Aisa.

Pel que fa a la programació d’enguany, l’ILC organitza l’acte central de la commemoració amb la participació del poeta Enric Casasses -qui ha escrit el pròleg de Poesia Completa, d’Edicions 62-  i el músic Pascal Comelade. L’acte serà una oportunitat per recordar totes les facetes del poeta i la seva àmplia obra avantguardista. Amb motiu de l’any, a la diada de Sant Jordi el Departament de Cultura i el Departament de Territori batejaran un comboi de Ferrocarrils de la Generalitat en nom del poeta, que s’afegirà juntament amb els altres trens com el de Vicent Andrés Estellés o Mercè Rodoreda. Festivals, espectacles i recitals seran el motor d’impuls que permetran estendre l’obra del poeta arreu dels territoris catalans com la gira Barnasants Papasseit: La rosa als llavis, una compilació de cançons basades en El poema de La rosa als llavis, un espectacle de producció pròpia del Barnasants. Podrem sentir els poemes musicats de l’autor en diversos concerts al llarg de l’any, com el Canto la lluita i l’amor a càrrec del Cor de Cambra del Palau de la Música. La presència de Salvat-Papasseit a festivals de poesia com els de Girona, Lleida i Tarragona o La Setmana del Llibre en Català serà abundant.

Imatge institucional Any Joan Salvat-Papasseit | CRAI Biblioteca de Lletres. Universitat de Barcelona

Al llarg de l’any, Salvat-Papasseit a les aules serà un element clau per la seva commemoració i es duran a terme jornades pedagògiques i acadèmiques com Joan Salvar-Papasseit: 100 anys a l’irradiador del port al MUHBA Vil·la Joana (Barcelona) o Jo volia un vers i l’he pres a l’Institut d’Estudis Catalans, una jornada coordinada per Màrius Serra i la Societat Catalana de Llengua i Literatura enfocada per alumnes de secundària qui a través de versos de l’obra del poeta, crearan els seus propis poemes. Simultàniament arreu del territori, estaran actives set exposicions sobre la vida del poeta barceloní com Salvat-Papasseit, l’irradiador de l’avantguarda comissariada per Aisa o d’altres a Sitges, Premià de Mar, Palafrugell i Barcelona.

A les biblioteques públiques de Catalunya es podrà trobar un catàleg d’activitats específiques on s’inclouen recitals de poesia, conferències, concerts i de caràcter divulgatiu dirigides a infants i joves com també adults. “Normalment tenim moltes dificultats per trobar activitats dirigides a infants i joves i amb Papasseit ens ha passat al contrari. Ens ho posa fàcil i ho fa de manera extraordinària” exposa la directora de l’ILC. Es fomentarà la participació en clubs de lectura i tertúlies literàries sobre el poeta com també les rutes literàries al barri de la Barceloneta. Pel que fa a les publicacions, s’ha afegit la primera edició de tots els llibres de Salvat-Papasseit al Corpus Literari Digital i es publicaran al llarg del 2024 monogràfics, biografies, noves editorials i llibres per a infants i joves dedicats a la seva obra, a més de traduccions al romanès, castellà i a l’anglès, tot recollit al web institucional.

Podeu veure la roda de premsa dedicada al centenari de Joan Salvat-Papasseit completa aquí:

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació