Deu anys de poesia a Francolí

Més de 25 poetes i artistes participaran a la desena edició del festival de poesia RUSC de l'Espluga del Francolí

Carlos Francesch

Carlos Francesch

Periodista i amant de la filosofia

A partir del 14 de juliol i fins al 25 d’agost el festival de poesia RUSC serà el centre de la vida cultural de l’Espluga del Francolí. Les entitats organitzadores han preparat un ampli repertori d’activitats per commemorar el desè aniversari del festival. De la mà inestimable d’Edicions Poncianes, de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la desena edició comptarà amb deu actes i més de vint-i-cinc poetes i artistes que esdevindran un autèntic eixam al Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, punt de trobada del festival i un dels epicentres de la Festa Major del municipi.

Totes les activitats tindran lloc al jardí del Museu de Vida Rural. | Foto: Fundació Carulla

La programació d’enguany compta amb la participació de diversos poetes novells i consagrats, com ja és tradició dins del RUSC. Alguns artistes de renom que s’atansaran a l’Espluga del Francolí són Antònia Vicens, flamant Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que oferirà un recital de poesia juntament amb altres poetes veterans el dia 28 de juliol, el cantautor Roger Mas, que celebra els vint-i-cinc anys de trajectòria, o les poetes Blanca Llum Vidal i Laia Carbonell

L’acte central serà el recital d’Antònia Vicens, on es desgranaran alguns dels seus versos i els dels poetes que l’acompanyaran -Amat Baró, Teresa Colom, Carles Dachs i Joan Todó- en una vetllada que es clourà amb un recital de la jove mallorquina Maria Hein, guanyadora del Premi Enderrock 2021 de la Música Balear a la Millor Artista Revelació per Votació Popular i del Premi Enderrock 2022 de la Música Catalana al Millor Disc Revelació per Continent i contingut. L’altre gran recital serà el de «La Fiblada» que, per segon any consecutiu, reunirà les veus de cinc dones poetes com són Blanca Llum Vidal, Maria Callís Cabrera, Raquel Pena i Laia Carbonell; i es clourà amb un concert d’Ivette Nadal.

Però aquest festival no es limita només a la poesia o, millor encara, la poesia no es limita només al llenguatge. És per això que RUSC també acollirà altres actuacions musicals, com la de Joana Gomila, que presentarà el seu darrer disc, Paradís (Bubota 2020), o la darrera guanyadora del Concurs Sons de la Mediterrània, la felanitxera Mar Grimalt. També hi haurà lloc per activitats familiars, en el marc del «Rusquet», i per una exposició pictòrica del creador polifacètic Guillem Viladot, del qual enguany se’n commemora el centenari, un artista que va dur la poesia a una dimensió plàstica.

El RUSC farà del municipi de l’Espluga del Francolí un lloc privilegiat per acollir tres presentacions de llibres. Entre elles, destaca la presentació del volum de poesies completes de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, editat per Barcino; un recull d’un dels poetes catalans contemporanis més destacats. Aquesta presentació donarà el tret de sortida del festival el pròxim dijous 14 de juliol al vespre.

Els altres llibres que s’hi presentaran són La Vall Encantada, de Mercè Guillemat, amb pròleg de la col·laboradora de Núvol, Teresa Costa-Gramunt, i l’exploració al·lucinògena de Miserable Miracle d’Henry Michaux. Amb totes aquestes activitats, l’Espluga aspira a esdevenir un rusc que aglomeri poetes i artistes de tot el territori que, al seu torn, posin a l’abast del públic una selecció de mels literàries vingudes de tota Catalunya.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació