De vacances a Bretanya amb Gemma Lienas

Escrita amb una prosa desperta i gens empalagosa, Lienas ha creat una obra estructurada com un dietari però amb un esperit totalment novel·lesc

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

El mes de juny vam saber que Gemma Lienas era la guanyadora del 38è Premi BBVA Sant Joan amb El fil invisible. Ara, seguint la tradició, Edicions 62 publica l’obra, que es presentarà durant La Setmana del Llibre en Català. Lienas s’afegeix a la llista de guardonats rere l’estela de Najat El Hachmi, Carme Riera o Rafael Vallbona amb una novel·la sobre la identitat, individual i familiar, i la petjada immaculada del passat davant els nostres dubtes existencials, quotidians i transcendentals.

Podreu veure a Gemma Lienas a una xerrada sobre El fil invisible el pròxim diumenge dia 21 d’octubre a les 17 h. a la Vila del Llibre de Cervera.

El fil invisible, que es va presentar al premi amb el lema Unes vacances a Bretanya i amb el pseudònim Júlia Coma, és la història d’una guionista tastaolletes de trenta-un anys que es troba en una cruïlla personal i professional: no està convençuda de tenir fills amb la seva parella (el prescriptiu convencionalisme de la monogàmia civilitzada li diu que ja toca) i no troba la inspiració per enllestir el guió d’un documental (el prescriptiu convencionalisme dels terminis de lliurament també li diu que ja toca).

En aquest context d’incertesa i vacil·lació, la Júlia rep una carta d’uns familiars francesos que la conviden a celebrar el 100è aniversari de la seva besàvia, a qui no ha vist mai. L’àvia materna de la Júlia (ja morta) va néixer a l’illa de Batz, a la Bretanya francesa, però es va casar amb un terrassenc i no va tornar-hi més. Per alguna raó que ignora, el contacte de l’àvia amb la seva família es va trencar. Després de donar-hi unes quantes voltes, la Júlia accepta la invitació. Canviar d’aires acostuma a semblar millor que pitjor quan estem encallats. En aquest moment encara no ho sap, però ha pres una decisió providencial per sortir de la cruïlla existencial en què es troba.

Durant l’estada a l’illa de Batz, que es prolongarà al llarg d’un agost revelador, la Júlia treballarà intensament en el documental. Ja haurà trobat tema –i propòsit: intentar desmentir la història de la genètica a través de la figura de Rosalind Franklin (descobridora de l’estructura de l’ADN), que curiosament va passar uns dies a l’illa de Btaz, als anys cinquanta, mentre ella i James Watson es disputaven l’honor de ser els pioners del descobriment. És candorós apel·lar a la curiositat? És probable. Sigui com sigui, la troballa de l’àcid desoxiribonucleic tindrà un paral·lelisme literari molt important amb la descoberta del passat familiar que farà la Júlia.

La intriga i l’emoció, a voltes epifàniques, faran el seu esclat àlgid en aquesta part de la narració, gradualment trepidant fins a la resolució de la trama. La novel·la ens traslladarà al passat de la Segona Guerra Mundial i descobrirem el veritable origen de l’àvia de la Júlia. Una Júlia que haurà viscut moltes sorpreses i experimentat sensacions inesperades, algunes amargues, però les seves vacances a Bretanya l’hauran ajudat a decidir-se, i tant personalment com professionalment arribarà a una solució positiva i determinada, sense fills biològics i havent parit un gran documental.

Feminisme i maternitat

El fil invisible és una novel·la d’intriga que Lienas no ha pintat de negre. Hi falten turbulències, macabrisme i assassinats, però en canvi adquireix valor com a novel·la feminista, i ho fa des d’una doble perspectiva. Primer, la històrica, perquè recupera no sols la figura de Rosalind Franklin, sinó també la de Remedios Varo, una artista surrealista i catalana les pintures de la qual han servit a Lienas per posar títol a la novel·la. En segon lloc, l’actual, perquè podem entendre el personatge de la Júlia com l’exemple d’una dona moderna, independent i feminista, també a propòsit del dilema de tenir o no tenir fills i la necessitat de poder-ho escollir.

Escrita amb una prosa desperta i gens empalagosa, Lienas ha creat una obra estructurada com un dietari però amb un esperit totalment novel·lesc, construïda amb un llenguatge ric i un to narratiu fresc i convincent, amb un vocabulari entenedor adequat al caràcter, l’edat i les circumstàncies de la protagonista. La versemblança, per tant, és un puntal del llibre, que té el ganxo literari escaient per arribar a un públic de lectors ampli. Serà una de les novetats destacades de la rentrée del setembre.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació