D’Amazon a les llibreries

Laia Vilaseca va auto publicar la novel·la 'La noia del vestit blau' a Amazon i el seu èxit la va conduir a fer-ho en paper a Rosa dels Vents

Tot i que sembli impossible, hi ha persones a qui la pandèmia els ha portat bones oportunitats. Laia Vilaseca és una escriptora que fins ara havia auto publicat les seves dues novel·les a la plataforma d’Amazon. Enmig del confinament, la lectura es va accentuar molt com a  mètode de distracció i esvaïment i això va fer que el telèfon de Vilaseca sonés: era l’editorial Rosa dels Vents, que li proposava publicar la seva darrera novel·la, La noia del vestit blau, després de l’èxit que havia tingut dins la plataforma digital.

Laia Vilaseca, autora del llibre La noia del vestit blau

La noia del vestit blau (2017) parla de la Martina, una noia que fuig de Barcelona després de patir uns fets traumàtics i es refugia a Treviu, un poble del Pirineu al Berguedà on ha estiuejat des de petita però on feia temps que no tornava. És un poblet tranquil però no sempre ho ha estat: l’any 1977 hi va haver un accident a les mines que va acabar amb una trentena de morts. Poc temps més tard, una noia que duia un vestit blau es va suïcidar en estranyes circumstàncies.

Després que, una nit, saquegessin, entre d’altres, la tomba d’aquesta noia, la Martina posa en marxa una investigació per saber què li va passar ben, degut al rumor que és possible que no fos un suïcidi. Això remou tota la tranquil·litat i serenor del poble. En un lloc on es coneix tothom, pot donar-se el cas de no poder confiar en ningú.

Treviu és un poble fictici però que està inspirat en un poble on l’autora ha estiuejat també des de petita. Per protegir, en certa manera, la identitat i els ciutadans d’aquesta localitat, ha preferit inventar-se el nom. Tanmateix, Vilaseca diu que “qualsevol persona que coneix el poble pot saber quin és”. De fet, aquesta història és el resultat de la inspiració que va tenir l’autora tot passejant pel cementiri del seu poble fins que va veure uns ossos que sobresortien del terra.

A la novel·la hi juga un paper molt important la naturalesa. I és que Vilaseca creu que “la natura és un personatge més. És important tenir-lo en compte ja que és un escenari molt neutre i interessant per contraposar els comportaments humans”.

Amb un llenguatge planer, sense massa excentricitats, Vilaseca respecta les convencions del gènere del misteri: ser capaç d’enganxar el lector des de la primera pàgina.

La noia del vestit blau és el primer llibre que l’autora barcelonina publica a les llibreries. Descriu la dicotomia moral que té envers els monstres tecnològics com Amazon: “Sense aquest canal no hauria pogut arribar a les llibreries i n’estic molt agraïda, però alhora és un perill per les llibreries i editorials i s’ha d’anar amb compte”. A més, assegura que poder auto publicar els llibres és positiu per veure quina reacció té la gent davant aquestes novel·les i per animar-se a escriure’n més si té èxit.

El 4 de març es farà la presentació del llibre a Barcelona a la llibreria Documenta i el dia 23 de març a Girona, a la llibreria 22. Hi haurà més presentacions en altres llocs com Tarragona i altres que encara s’han d’acordar. “Aquest era el meu somni, poder veure un llibre meu publicat en paper, a les llibreries”, exclama Vilaseca. Un somni que, enmig d’una catàstrofe, ha pogut veure complir.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació