Caragols satànics

L’editorial Finestres publica ‘El rei dels cargols’, de David Pamies i David Sánchez, guanyadors de la segona edició del Premi Finestres de Còmic en Català

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Des de Dante que els dominis infernals ens fascinen. En la mitologia clàssica hi ha moltes més descripcions de l’Hades que de l’Olimp, perquè imaginar com deu ser l’inframon sempre ha engrescat als humans. Pensem en El jardí de les delícies del Bosch, per exemple. El mal ens atrau i els designis demoníacs ens captiven. Els malvats solen ser més encisadors que els herois. Així ho va entendre John Milton quan al cèlebre poema El paradís perdut –recentment dut a escena per la dramaturga Helena Tornero i el director Andrés Lima fou un dels primers a convertir Satanàs en un gran heroi tràgic. El guionista valencià David Pamies (Elx, 1982) i l’il·lustrador madrileny David Sánchez (1977) aprofundeixen en aquesta fascinació pel mal a El rei dels cargols, el Premi Finestres de Còmic en Català 2023 que acaba d’arribar a les llibreries.   

Vinyeta de “El rei dels cargols” de David Pamies i David Sánchez, Premi Finestres de Còmic en Català 2023 | Editorial Finestres

El nou volum editat per Finestres barreja la fantasia infernal amb un thriller policíac, tot amanit amb tocs d’humor i un pessic d’escenes gore. Un ritual satànic i un homicidi doble en una gasolinera semiabandonada són el tret de sortida d’aquesta novel·la gràfica plena d’acció i suspens. Els protagonistes de El rei dels cargols, dos policies marginats de la petita localitat d’Amarillo, Texas, podrien estar perfectament emparentats amb la cap de policia de Minnesota que l’actriu Frances McDormand va interpretar magistralment a la pel·lícula Fargo (1996) dels germans Coen i que li va valdre el seu primer Oscar.

Com ella, els dos agents ideats per Pamies i Sánchez es veuen embolicats en un cas surrealista que, sense saber ben bé com, esdevé més i més estrambòtic amb cada nova pista. L’estupefacció dels investigadors acompanya la del lector en tot moment, sobretot quan descobreixen que una de les víctimes ha estat devorada per caragols. Aleshores, estiren el fil d’una trama que els durà davant d’Asmodeus, el rei dels dimonis. L’aparició en escena d’una esotèrica milionària i d’una peculiar banda de narcotraficants encara complicarà més la situació.

Al final, aquest estrany cas durà els seus protagonistes més enllà del món real i, fins i tot, coneixerem el portador de la llum en persona, Llucifer, que com el seu alter ego a la sèrie Hazbin Hotel –creada per l’animadora estatunidenca Vivienne “VivziePop” Medrano– es mostrarà més magnànim i conciliador del que podríem arribar a imaginar. No obstant això, la trama reserva per als lectors un gir final sorprenent que ens farà veure que res no és realment el que sembla.

Pàgina de “El rei dels cargols” de David Pamies i David Sánchez, Premi Finestres de Còmic en Català 2023 | Editorial Finestres

La delirant investigació escrita per Pamies és plasmada pel dibuix estilitzat i contingut, ple de color, de David Sánchez. El madrileny, il·lustrador habitual de l’editorial Errata naturae, va rebre el Premi d’Autor Revelació al Saló Internacional del Còmic de Barcelona el 2011 per la novel·la gràfica Tú me has matado (Astiberri, 2010), una inquietant road movie amb diversos punts de contacte –en els paisatges, els referents i els personatges– amb El rei dels cargols.

Malgrat ser autodidacta, Sánchez és un dels novel·listes gràfics més destacats de la seva generació amb obres com No cambies nunca (2012), Un millón de años (2017), En otro lugar, algo más tarde (2019) o la més recent Los años de Internet (2021), totes publicades en castellà per Astiberri. La nova publicació de Finestres és el primer títol del dibuixant que podem trobar en català.

Vinyetes de “El rei dels cargols” de David Pamies i David Sánchez, Premi Finestres de Còmic en Català 2023 | Editorial Finestres

Amarat de cultura estatunidenca, les creacions de Sánchez estan farcides de referents pop nord-americans, com algunes de les obres del dramaturg Joan Yago, i El rei dels cargols no n’és pas una excepció. Al llarg de les seves pàgines hi apareixen un seguit de personatges i situacions arquetípiques que qualsevol fan o seguidor de sèries detectivesques i policíaques sabrà identificar. Fins i tot l’aspecte físic dels personatges és prototípic: des del subinspector de policia a la forense, passant pel confident o el majordom.

L’obra presenta planes espaiades, amb un màxim de sis vinyetes per pàgina a tot color i, en paral·lel a la trama principal, ens mostra una breu història de superació personal del protagonista principal, en James Jarret “Gros”, que s’aferra a la petita gosseta de la seva dona per a superar una depressió. Un chihuahua que acompanyarà el policia arreu, com si fos el músic i compositor Xavier Cugat. És en aquests detalls mundans on excel·leix la definició i construcció dels personatges de El rei dels cargols.

Vinyeta de “El rei dels cargols” de David Pamies i David Sánchez, Premi Finestres de Còmic en Català 2023 | Editorial Finestres

Amb aquesta fantasiosa peripècia policíaca, David Pamies i David Sánchez passen a ampliar el catàleg d’autors locals de l’Editorial Finestres que, fins ara, només comptava amb el Tauró blanc (2023)de la badalonina Genie Espinosa i el minimalista Què (2023) del reconegut il·lustrador barceloní Max (pseudònim de Francesc Capdevila i Gisbert), guanyador del primer Premi Finestres de Còmic en Català. A la llarga, aquest guardó ajudarà a engrossir encara més la nòmina de creadors locals de l’editorial.

L’any vinent, per exemple, arribarà Mala olor de Nadia Hafid, flamant guanyadora de la darrera edició i, de mica en mica, també veuran la llum les obres distingides amb les diverses Mencions  Especials i al Talent Novell de Còmic de Finestres: l’Aiguagim de Marina Sáez (edició del 2022), la Canícula d’Adrià Turina (2023) i Lignit d’Emma Casadevall (2024).

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació