Ens han robat la lectura, és hora que prenguem partit

Pol·len Edicions publica 'Elogi del paper' de Roberto Casati amb traducció de Xènia Amorós

Agnès Peiró

Agnès Peiró

Bibliotecària de la Biblioteca Central de Terrassa

Elogi del paper és un assaig publicat l’any 2013. Una dècada, una pandèmia, una nova guerra a Europa… Llegit avui, les seves reflexions i propostes són rotundament vigents. Reivindica els valors de la lectura en paper i la necessitat de protegir l’atenció de les amenaces de la tecnologia. Desmunta el mite del nadiu digital, lectura digital i multitasca, termes que donen una aura científica als arguments del colonialisme digital. Identifica el colonisme digital com a una ideologia basada en la divisa “si és possible que determinada cosa o activitat migri cap al digital, forçosament ha de migrar”. Roberto Casati ens ofereix una mirada crítica a la digitalització de les aules i de la societat. No s’oposa al digital ni a l’ús de les noves tecnologies, no és pas un luddita, defensa que tenim dret a resistir-nos a la colonització de les nostres vides. No hem d’acceptar passivament cada novetat tecnològica, ens cal aplicar el principi de precaució, debatre, negociar cas a cas, rebel·lar-nos contra el mantra del colonialisme digital que resulta estigmatitzant.

Roberto Casati

Roberto Casati és filòsof, investigador al CNRS, Centre Nacional de la Recerca Científica (França), professor de l’EHESS, École des hautes études en sciences sociales i director de l’Institut Jean Nicod de París. És especialista en filosofia de la percepció i autor d’una àmplia obra acadèmica i divulgativa. Ha ensenyat en diverses universitats europees i dels Estats Units.

Altres obres de l’autor que podem trobar a les biblioteques catalanes són:  12 accidentes metafísicos (2009); 39 (simples) cuentos filosóficos (2019); El descubrimiento de la sombra: la historia de un enigma que ha fascinado a los grandes genios de la humanidad, de Platón a Galileo (2001) Filòsof de l’oceà, acaba de publicar Oceano: una navigazione filosofica (2022).   

La seva traductora, Xènia Amorós, revisa en epíleg crític l’estat de la qüestió a Catalunya, analitza la perillosa deriva de les polítiques públiques que aboquen l’educació a un futur incert i, ens crida a prendre partit per una educació digital crítica i plural que posi l’alumnat al centre, aposti per la millora de tots els aprenentatges i garanteixi la justícia social. 

Per què llegir en paper? Contra el colonialisme digital i a favor de la concentració  fou el títol de la conversa-presentació a partir del llibre Elogi del paper entre l’autor i la seva editora, Mar Carrera, celebrada el passat 3 de març a la Biblioteca Central de Terrassa i organitzada per Pol·len Edicions i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental.

Pol·len Edicions és una cooperativa editorial establerta a Manlleu (Osona) i a Sant Cugat (Vallès Occidental) que treballa des de l’ecoedició i el pensament crític. El llibre que comentem és un llibre ecoeditat, de producció neta i que compta amb el segell de Llibre local. Una joia de llibre de forma i contingut, un llibre preciós per a tothom que es dedica al foment de lectura! Família, escola, biblioteca, persones interessades en protegir la lectura aprofundida… hi ha reflexions adequades per a tothom.  

Treballo en una biblioteca pública catalana, també estimo la lectura i els llibres en paper, m’agrada ensumar-los, sentir el seu pes a les mans, recordar rere el taulell del servei aquelles lleis de Ranganathan, que resen “A cada lector, el seu llibre; A cada llibre, el seu lector” i, quan m’hi conviden, sortir de cacera per les prestatgeries tot compartint passió lectora. Des de l’emergència per la pandèmia de la Covid-19 també m’he sumat als esforços per difondre l’oferta de lectura digital de la plataforma pública eBiblioCat. Ara bé, després de la lectura d’Elogi del paper i de les converses amb Casati ho seguiré fent, però parant molt de compte.

Ens han robat la lectura, potser ja és hora que prenguem partit.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació