El mòbil o la càmera?

José María Mellado, un gran expert fotògraf i un referent en matèria d’edició fotogràfica digital, acaba de publicar "Fotografía móvil de alta calidad", editat per Photo Club d’ANAYA

Hi ha qui diu que el mòbil, que va començar deu fer ara uns vint anys, essent un telèfon portàtil i sense fils, s’ha convertit en els darrers temps en una càmera de fotos amb la que es poden fer també algunes altres coses, entre elles parlar de tant en tant per telèfon. Aquesta boutade, com diríem en francès, no deixa de tenir una gran part de veritat. Parlem-ne.

José María Mellado. I Font: La Voz de Almería

L’aplicació intensiva de la tecnologia digital a la fotografia ha produït en un temps rècord avenços impensables en les càmeres incorporades als telèfons mòbils.

En virtut d’un cercle virtuós, les millores que progressivament s’han anat introduint als telèfons, que al començament produïen unes imatges digitals de molt baixa qualitat, han contribuït a una utilització massiva dels mòbils i han estimulat al seu torn nous avenços i aplicacions per les càmeres que porten incorporades. Pensem que mentre cada any es venen al món al voltant de 1.500 milions de mòbils, la immensa majoria equipats amb una càmera, les vendes de càmeres fotogràfiques no paren de decréixer i avui se situen al voltant dels 12 milions d’unitats anuals, la majoria d’alta i mitjana gamma, perquè les compactes pràcticament han desaparegut del mercat. La investigació i els nous desenvolupaments es concentren lògicament en el terreny de les càmeres dels mòbils. I així el cercle continua operant.

Però totes aquestes millores introduïdes, que han augmentat la seva qualitat i les seves funcions, també han fet créixer la seva complexitat, sobretot si els usuaris aficionats a la fotografia volen aplicar totes les seves prestacions més enllà dels modes automàtics.

Hem de pensar, per posar només alguns exemples de la seva potència, que els mòbils actuals més sofisticats disparen fotografies amb resolucions d’alta definició 4K i alguns fins a 8K; és a dir que poden arribar a fer imatges amb una resolució de 8.000 x 6.000 píxels. Que poden disparar amb formats comprimits, JPGE, però també en els professionals RAW, de la màxima qualitat. Que tenen ja tres o quatre lents – algunes d’elles telescòpiques, és a dir zoom -, amb els corresponents quatre sensors, la qual cosa els permet fer fotografies amb gran angular i amb teleobjectius molt potents. Que estan equipats amb sensors de noves generacions que capten el color, els contrastos i les baixes llums com no poden somiar la majoria de càmeres fotogràfiques. Que disposen també d’un vídeo amb la mateixa resolució que les fotografies i amb potents estabilitzadors d’imatge, un aspecte que no tracta José María Mellado, que es concentra exclusivament en el camp de la fotografia.

I a més d’aquestes prestacions els mòbils estan equipats amb uns programes de software molt potents que permeten, a més de configurar totes les diferents opcions a l’hora de fer la foto, editar les imatges des del mateix mòbil sense passar pels programes d’edició tradicionals disponibles fins fa poc només amb l’ordinador.

Per tot això, com a usuari d’un mòbil amb les màximes prestacions, us puc assegurar que resulta tant o més complex dominar totes les seves possibilitats que les d’una càmera reflex convencional. Els manuals ajuden, però a vegades són massa sintètics o difícils d’interpretar.

És per aquesta raó que resulta molt oportuna la publicació de Fotografía móvil de alta calidad de José Maria Mellado, un especialista que des del començament de la tecnologia digital n’ha sigut un gran defensor i alhora un excel·lent divulgador. Són diversos els llibres i manuals que ha publicat al llarg dels darrers anys. Inicialment, és clar, parlava de les càmeres digitals reflex i dels programes d’edició també professionals. Ha fet multitud de tallers i conferències i publicat diversos manuals dedicats al Photoshop i al Lightroom, els dos grans programes d’edició fotogràfica d’Adobe. Trobareu informació completa sobre la seva biografia, publicacions i activitats docents al seu web.

Ara ha arribat el moment de parlar del mòbil i les seves aplicacions, seguint, això sí com sempre, una línia de fotografia d’alta qualitat i gran nivell d’exigència.

És bo precisar que els mòbils actuals es poden utilitzar de formes molt diferents segons l’ús que vulgueu fer de les seves potencialitats. Es pot, per exemple, aprofitar simplement la qualitat de la seva òptica i la facilitat de transmissió, però disparant en mode automàtic sense la més mínima preocupació ni complexitat. En un segon nivell es poden utilitzar algunes eines, com el retall i algun dels filtres preestablerts i fer així una petita incursió en l’edició de les imatges. Fins aquí no cal gaire més que donar un cop d’ull al manual que descarregarem de la xarxa i rebre algun consell d’un company una mica més expert.

Però si voleu superar aquests estadis i treure un veritable profit de tot el que una càmera dels mòbils actual ens ofereix, el llibre de Mellado us serà molt útil.

Fotografía móvil de alta calidad para Android, de José María Mellado.

En el mercat dels mòbils coexisteixen dos grans sistemes operatius: l’IOS, que utilitza Apple i que suposa només un 15% del parc, i l’altre, l‘Android, propietat de Google, que funciona en el 85% dels mòbils. Mellado ha optat per fer dues versions del llibre, una per cada sistema. Jo, que treballo amb un Samsung us parlaré del d’Android, però imagino que, salvant les diferències entre sistemes, el contingut deu ser bàsicament el mateix.

D’altra banda, com que hi ha tantes marques i models  de telèfon, l’autor havia de triar-ne algun per centrar i sobretot il·lustrar les seves explicacions. Ha optat pel model Huawei P40 PRO, situat a la part alta de gamma dels mòbils actuals.

El llibre comença per manifestar clarament la seva opinió, que comparteixo plenament, que les càmeres dels mòbils actuals permeten obtenir uns nivells de qualitat molt semblants als de les càmeres tradicionals i tenen el valor afegit que són fàcils de transportar. Pensem en la diferència que hi ha entre utilitzar un mòbil amb tres o quatre òptiques incorporades o haver de carregar una càmera amb els seus objectius intercanviables amb un volum i un pes molt considerables. És per tot això que Mellado diu: “Actualmente ya no concibo la fotografía prescindiendo del teléfono, esa cámara que todos llevamos en el bolsillo, que manejada con la destreza adecuada nos regala imágenes frescas de una excelente calidad”.

En primer lloc, Mellado aborda la presa de la fotografia en les seves diferents modalitats i es concentra especialment en l‘anomenat Mode Professional i sobretot en la captura d’imatges en format RAW (en anglès, matèria primera). Pels que no coneguin aquest format és un sistema que capta la llum de l’escena i la registra sense fer-hi cap mena d’interpretació i manipulació automàtica, tasca que es reserva a la feina d’edició que faci el mateix fotògraf, la qual cosa permet ajustos personalitzats i molt més acurats.

Tot seguit analitza les diferents aplicacions (app) disponibles al mercat – la majoria gratuïtes – que permeten disparar precisament en RAW encara que el sistema primari del telèfon no el tingui incorporat, sempre que, és clar, permeti carregar les esmentades aplicacions. En aquest capítol trobareu una bona descripció d’Open Camera i Lightroom.

És cert que els arxius RAW poden oferir resultats més perfectes i permetre ajustos més personalitzats, a condició, això sí, que se sàpiguen editar correctament. En els darrers anys tant les fórmules que generen els arxius convencionals JPGE com les eines d’edició amb què es poden manipular han millorat tant que, excepte en casos particulars de treballs per encàrrec d’alta precisió, el mode JPGE resulta molt acceptable.

El tercer capítol tracta de la gestió de les fotos que hem fet des del mateix telèfon i les diferents opcions per organitzar-les, editar-les i exportar-les. Aquestes funcions es poden fer amb diferents programes. En primer lloc, l’anomenada Galeria pròpia del telèfon que permet Ordenar, Consultar, Exportar. I sobretot Editar, és a dir modificar moltes de les seves característiques: Retallar, Ajustar color, lluminositat i contrast, Aplicar filtres, etc.

Aquestes funcions també es poden fer a través de l’aplicació Google Fotos que proveeix Google gratuïtament i que fa funcions molt semblants a les de la Galeria del Mòbil. El llibre les analitza i comenta igualment. Com també ho fa amb el tercer aplicatiu d’edició, Snapseed, també propietat de Google .

El quart capítol es dedica íntegrament a l’aplicació d’edició Lightroom, creat per Adobe, com a complement de la seva eina base Photoshop i que ha tingut un gran èxit entre els fotògrafs professionals.  No només com a editor d’imatges més senzill que Photoshop sinó com a administrador i organitzador dels milers de fotos que avui es disparen i que requereixen eines que permetin la seva gestió.

Darrerament Lightroom ha creat una aplicació que permet treballar amb pràcticament totes les funcionalitats des del telèfon, descarregar les fotos directament a la base de dades de l’ordinador i fer tota mena d’ajustos a partir d’arxius RAW: aplicar filtres, treballar amb perfils de color, ajustament del sempre complex balanç de blancs, correccions d’òptica i perspectiva, pinzells correctors, etc. Per poder utilitzar totes les seves funcions cal disposar de la versió Premium del programa.

Totes aquestes operacions estan perfectament il·lustrades amb una gran quantitat d’imatges i exemples que permeten al lector valorar la qualitat i l’eficàcia dels ajustaments practicats. En aquest sentit el llibre es converteix en un veritable manual il·lustrat, com n’hi deu haver pocs.

Un altre tema ja més discutible és si el mòbil és el mitjà més pràctic per fer-hi directament totes aquestes complexes tasques d’edició. És possible que en algun cas el fotògraf no tingui a mà el seu ordinador personal o els seus monitors de treball i li convingui utilitzar totes aquestes prestacions, però en general a mi em sembla més pràctic descarregar les fotos a l’ordinador i treballar molt més còmodament l’edició des d’aquest. Una opinió que comparteix el mateix Mellado quan diu que ell prefereix editar les seves fotos en pantalla gran. Per això el darrer capítol està dedicat a la connexió entre el Lightroom instal·lat al mòbil i a l’ordinador a través de la transferència automàtica de les fotos del primer al segon.

En qualsevol cas el llibre de Mellado és molt útil per a tots els aficionats avançats que vulguin conèixer i aprofitar les immenses possibilitats que ofereixen els mòbils d’avui.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació