Joves, voleu formar part de la Societat Kyoto?

Anna Cornudella ha llegit ‘Societat Kyoto’, de Flavia Company.

L’adolescència és un moment difícil, i això ho saben del cert els deu joves protagonistes de la nova novel·la de Flavia Company, Societat Kyoto (Cruïlla). Aquí, el realisme i el món de la màgia es barregen per narrar-nos els problemes i les pors d’aquests adolescents que, gràcies a les ensenyances del mestre Li Po, aconseguiran superar-los. Es tracta d’una novel·la que conté tots els al·licients per atrapar als joves lectors: una societat secreta, un mestre que els apropa a la filosofia oriental i una reflexió sobre molts dels aspectes que toquen de ple la seva vida.

A través d’una prosa viva i plena de diàlegs que allunya la lectura de ser carregosa, Company ens presenta al gran mestre oriental Li Po. La seva filosofia queda clara des de l’inici: “el que no es veu no és invisible, el que no se sent no és inaudible, el que no es toca no és intangible”. Li Po arriba a Barcelona per buscar deixebles i ampliar, d’aquesta manera, la seva societat; la Kyoto. El missatge de la seva arribada va passant de boca a boca, i sembla que tots els adolescents de la ciutat vulguin formar-ne part. Però, com tot bon mestre, Li Po no els ho posarà fàcil: aquells que vulguin entrar a la Societat Kyoto hauran de passar alguna prova o koan.

De manera pausada, al llarg dels diferents capítols, Flavia Company presenta els adolescents que acabaran formant part d’aquesta societat. Centrant-se en alguna dificultat a què han de fer front, en fa una descripció amb la profunditat necessària perquè els lectors s’hi puguin identificar. En Bernat, per exemple, és un noi amb una família que l’estima i li aporta estabilitat, però li costa fer allò que s’espera d’ell, com ara estudiar. En Max, en canvi, és un noi de carrer que es veu obligat a robar, la Georgina és una noia a qui no li agrada el seu cos i té problemes per encaixar, i la Shunny és una filla de migrants japonesos que no té ganes de conèixer els seus orígens.

El fet de superar aquestes pors i adversitats és, precisament, la prova que els joves hauran de dur a terme per poder entrar a formar part de la Societat Kyoto. Però només podran fer-ho a través d’algun dels dotze poders amb què compta Li Po. L’extraordinari del llibre recau en la forma en com es presenten aquests poders. Malgrat que en un inici puguin arribar a semblar banals (els poder dels que Company parla són, entre altres, la invisibilitat, saber què pensen els altres i poder entendre els animals), a poc a poc descobrirem que el que proposa el mestre no és més que “entendre que tot té un sentit i que l’hem de respectar”. Escoltar-se a un mateix, actuar d’acord amb allò que es pensa i fer el possible per superar les nostres pors, són les ensenyances que Li Po dóna als seus deixebles.

“Els kyotos s’ajuden entre ells. Fomenten la solidaritat i l’empatia. Lluiten per causes justes, en grup o de manera individual, i escullen estudis i hobbies que no afecten el medi ambient i que no atemptem contra els drets de cap ésser viu, ni vegetal ni animal”. Comparada amb la nostra, aquesta nova societat que presenta Flavia Company bé podria semblar una utopia. Però, com a tota utopia, els joves poden intentar apropar-s’hi. I és que aquesta no és una novel·la que es conformi a quedar-se en el pla de la ficció. L’autora interpel·la directament als seus lectors a través d’uns koans. Els joves que s’endinsin en les pàgines d’aquesta obra es veuran immersos en la reflexió dels seus propis problemes i dificultats, i de la forma que tenen de relacionar-se amb el món i amb els altres. Podrien entrar, ells, a formar part de la Societat Kyoto?

Societat Kyoto és una novel·la que té la virtut de presentar molts problemes de gran transcendència en poques pàgines. I el millor de tot és que la seva autora els troba una solució, que malgrat que sigui ben difícil d’aconseguir, és possible: viure de forma conscient i harmoniosa. Flavia Company ens presenta una nova societat que neix d’un idealisme i d’un romanticisme que s’oposa als models organitzatius i productius actuals. Aquest és un llibre que posa el benestar dels éssers vius al centre, i que ens convida a revisar-nos i a reinventar-nos. En definitiva, és una obra que, amb una prosa natural, càlida i fàcil de seguir, va dirigit a un públic jove però de la que tots podem gaudir i aprendre.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació