Tot el patrimoni al teu abast

Del 13 al 15 d’octubre, els museus i entitats culturals de Catalunya obren les portes per oferir tallers, visites guiades, exposicions i moltes activitats més amb motiu de les Jorandes Europees del Patrimoni Cultural

Nora Rosell

Nora Rosell

Periodisme cultural

Aquest cap de setmana se celebren les Jornades Europees del Patrimoni 2023. Estan impulsades per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i el seu objectiu és apropar el patrimoni cultural a la ciutadania. El lema d’aquest any és «Patrimoni viu», que fa referència a la conservació i la restauració. La seva intenció és donar a conèixer com el patrimoni d’ahir s’ha convertit en el patrimoni d’avui, i com es pot protegir per a les generacions futures. Per això, durant tres dies es podran visitar una gran quantitat d’espais culturals de tota Catalunya. Us deixem un recull d’algunes de les activitats proposades arreu del territori.

Un grup de visitants passeja per les voltes de la teulada de l’antiga nau del Vapor Aymerich, Amat i Jover, actual seu del mNACTEC
Un grup de visitants passeja per les voltes de la teulada de l’antiga nau del Vapor Aymerich, Amat i Jover, actual seu del mNACTEC | Imatge cedida per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural

Portes Obertes

Alguns dels museus que es podran visitar gratuïtament són el Museu d’Història de Catalunya a Barcelona, el Museu d’Història de Girona, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya a Terrassa (mNACTEC) o l’exposició TARRACO/MNAT del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. També obriran les portes alguns monuments com el Castell Monestir d’Escornalbou a Riudecanyes, el Castell de Miravet o la Cartoixa d’Escaladei.

Tallers

Per participar activament en les jornades, hi ha una gran oferta de tallers, alguns dirigits als més petits. Podreu, per exemple, crear les vostres pròpies rajoles modernistes a la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar. Al Museu de Cervera podreu crear un fòssil, i a la Biblioteca Martí Rosselló de Premià de Mar, un mosaic romà. A Girona, a l’Hostatgeria del Monestir de Sant Daniel, Keith Adams impartirà un taller de cal·ligrafia.

La Casa Museu Lluís Domènech i Montaner organitza un taller que podràs fer en familia mentre escoltes les explicacions de la Victoria Ibars, artista ceramista.

Exposicions

Les exposicions que es podran visitar aquest cap de setmana són per a tots els gustos. A la sala d’exposicions del Castell de Montoliu s’hi exposarà Patrimoni en perill, que mostra la pèrdua del Mosaic Hidràulic i la Rajola Ceràmica. També obrirà les portes el Gaudí Centre de Reus, dedicat a la vida i l’obra de l’arquitecte, o el Museu Palau Mercader amb l’exposició Cossos que parlen, dedicada a les representacions del cos en les autores de còmic.

Visites guiades

L’oferta de visites guiades és inacabable i de temàtiques ben variades. Algunes d’elles són a l’església de Sant Joan de Boí, on us explicaran com es difon el patrimoni romànic del municipi, al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona o al jaciment neandertal Abric Romaní de Capellades. Al mNACTEC de Terrassa podreu passejar per les voltes de la teulada de l’antiga nau del Vapor Aymerich, Amat i Jover, o també podreu visitar els búnquers d’Arenys de Mar per descobrir com s’hi va viure la Guerra Civil.

Visites teatralitzades

Si voleu gaudir d’una visita una mica més especial, podeu participar en les visites teatralitzades com la del Museu del Port de Tarragona, on el comerciant Tibèrius explicarà com era el comerç del vi en l’època romana, o la del mNACTEC, on descobrireu la fàbrica tèxtil del segle XX. Pels més atrevits, el Castell de Cubelles programa una visita teatralitzada nocturna, i al Cementiri Modernista de Lloret de Mar s’hi interpretarà un monòleg.

El comerciant de Tàrraco Tiberius Claudius Amiantus ens explicarà de primera mà com era el comerç del vi en època romana i quines característiques i perills tenia la navegació pel Mare Nostrum | Imatge cedida per l’Agència del Patrimoni Cultural.



Espectacles

Pel que fa als espectacles, l’il·lusionista Sergi Buka redescobrirà la història de l’il·lusionisme, la fotografia i el cinema amb l’espectacle La llanterna màgica, al mNACTEC. Al Museu d’Arqueologia de Catalunya, a Barcelona, el Mag Lluc oferirà el seu espectacle de màgia. També hi haurà espectacles musicals als safareigs municipals de Cubelles amb un concert de jazz o a l’Espai Lluís Companys de Tornabous amb el concert La guitarra i l’exili.

Conferències i cursos

Per aprendre’n més sobre temes concrets, podeu assistir a alguna de les conferències i cursos que programen diversos espais. Algunes d’elles són «Els astrolabis de Miquel Piquer, el monjo de Santes Creus», «El neolític mitjà a Catalunya» al Centre Cívic de Cardona o «La industrialització del món rural català» al Museu de les Mines de Cercs.

Fires

La part més festiva de les jornades la podreu viure a Sant Cugat del Vallès amb l’arribada del Drac Espurna de Calafell o a la Bisbal d’Empordà, on hi haurà la trobada de col·leccionistes especialitzada en ceràmica antiga.

Activitats virtuals

I si no voleu sortir de casa, a la pàgina web de l’arxiu fotogràfic de Granollers hi trobareu cartells i fotos del Cicle de Teatre de l’Associació Cultural, o també podeu visitar les xarxes socials del Museu Hidroelèctric de Cabdella, on veïns artesans de la Vall Fosca expliquen com han recuperat aquest patrimoni.

Podeu consultar l’agenda completa a la web del patrimoni cultural de la Generalitat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació