Mercè Vila Rigat, comissària del confinament

Mercè Vila Rigat, premi Galeries 2020 de Núvol, és historiadora de l’art, conservadora i restauradora de béns culturals

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Hi ha tantes formes d’interpretar la vida com persones hi ha al món, i si volem comprovar-ho, només cal que mirem tot el que diferents artistes poden crear sobre un mateix moment. Això és el que ha fet la Fundació Vila Casas a l’exposició “Càpsules de confinament: art i pandèmia a Catalunya” que ha reunit al museu Can Framis del Poblenou les propostes de 100 creadors, tant primerencs com consolidats, que durant els primers mesos de la pandèmia han intentar esgarrapar algun sentit a la situació d’emergència sanitària. 

Mercè Vila Rigat | Foto: Mercis Rossetti

La mostra, comissariada per Àlex Susanna i Mercè Vila Rigat, ha coincidit amb el vintè aniversari de la Fundació i ha posat de relleu la petjada de la jove treballadora de l’equip a l’hora de difondre l’art contemporani català. Mercè Vila Rigat, premi Galeries 2020, és historiadora de l’art, conservadora i restauradora de béns culturals. Si bé les seves primeres passes per la Fundació Vila Casas van ser com a gestora de premsa i comunicació, aquest 2020 s’ha convertit en la Coordinadora d’exposicions, amb la producció de mostres tan encertades com aquesta. Anteriorment, la camprodonina havia treballat al Centre d’Art Contemporani Piramidón en temes de comissariat, gestió i comunicació, i també ha col·laborat en mitjans com Bonart, Núvol, Butxaca o El Nacional.

En aquesta mostra, que en un primer moment va ser una newsletter i una secció web, hi van participar cent artistes de diverses generacions, disciplines i plantejaments estètics. Com explica Vila Rigat, la intenció també era donar veu a persones que normalment no formen part de la col·lecció permanent de la Vila Casas: “Aquí hi veiem des d’artistes consagrats fins a artistes acabats de sortir de Belles Arts, i també noms amb qui normalment no treballem i que és el primer cop que posen els peus a la Fundació”. El resultat és una barreja transcendental, gràcies a la diversitat de punts de vista i a la pulsió de recerca de sentit que travessa la mostra.

Quan algú vulgui saber com va impactar en els artistes de Catalunya l’experiència del confinament, haurà de recórrer a aquestes càpsules, fet que reafirma per enèsim cop la importància de la Fundació Vila Casas dins del panorama artístic català, i fet que demostra, també, com d’important és tenir centres privats dins del món cultural, ja que permeten fer exposicions com aquesta en marges de temps curts com els esmentats. Aquests projectes també donen espais a professionals com Mercè Vila Rigat, que saben veure les oportunitats d’iniciatives híbrides com l’exposició que ens ocupa, concebuda en un marc digital per després ser despixel·lada, i amb èxit, a Can Framis.

Guim Tió, La sábana, 2020 Llapis de colors sobre paper

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació