Girona transforma Sant Narcís amb els artistes de La Volta

Ha nascut La Volta, un projecte que vol retornar la vitalitat al barri i, alhora, convertir la plaça de l'Assumpció de Sant Narcís en un espai de trobada per a artistes i creadors. Es tracta d'una iniciativa impulsada pel Centre d'Art Contemporani El Bòlit.

Núria Juanico

Núria Juanico

Cap de la secció Punt de Llibre

El barri gironí de Sant Narcís té ganes de viure. Per a aquesta zona de la ciutat, el pas del temps ha significat una gran pèrdua de l’activitat comercial. Si bé fa uns anys el barri estava nodrit de botigues de tot tipus, ara d’aquella època només en queden locals tancats amb persianes abaixades. 

D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Nuri Negre de Nearly BLack, Joanot, Gal·la i Marta de Fang, Carles Palacio (Joanot Cortès), Tro. / Carles Palacio

Però qualsevol situació és susceptible de canvi. D’aquest escenari ha nascut La Volta, un projecte que vol retornar la vitalitat al barri i, alhora, convertir la plaça de l’Assumpció de Sant Narcís en un espai de trobada per a artistes i creadors. Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Centre d’Art Contemporani El Bòlit amb el suport de l’Ajuntament de Girona i coordinada per l’Associació Cultural Fang. Junts han unit esforços per obrir quatre establiments que, des del desembre passat, acullen propostes vinculades a la creació artística i artesanal.

La Volta funciona com una residència de creadors que es retroalimenten i comparteixen locals, però també projectes. Actualment hi treballen nou col·lectius i 17 artistes, entre els quals hi ha la ceramista Nuri Negre, l’estudi de serigrafia Salvatge!, la botiga de restauració de mobles Antic&Chic i l’espai de creació l’Encès. També s’hi troben dos laboratoris de fotografia (un impulsat per Carles Palacio i l’altre per Víctor Masferrer), els col·lectius Búnic i Merkadillu, i l’organització d’esdeveniments Casa’t a casa. Tots ofereixen propostes artístiques de quilòmetre zero i han estat seleccionats a través d’un procés de convocatòria pública. “S’ha buscat una oferta complementària amb projectes de perfils diferents”, explica Joanot Cortés, de l’Associació Cultural Fang. En aquesta línia, La Volta pretén “recuperar els oficis analògics” i “conjugar art i artesania per a professionalitzar-los”, apunta Cortés.

La innovació també juga un paper fonamental entre els artistes. La Volta vol ser el paraigua “d’aquelles artesanies que aposten per plantejar una nova mirada en el disseny”, afirma la directora d’El Bòlit, Carme Sais. A més, ofereixen cursos i formació perquè els residents adquireixin autonomia, ja que l’objectiu final és que “després del procés d’incubació, els creadors agafin un local propi”, diu Cortés.

D’esquerra a dreta i de dalt a baix: Jordi, Ferran i Pere d’El Merkadillu, Joan i Cèlia d’Antic & Chick, Víctor Jofre de Salvatge" Hauria de ser: "D’esquerra a dreta i de dalt a baix: Jordi, Ferran i Pere d’El Merkadillu, Marc i Cèlia d’Antic & Chic, Víctor, Jofre de Salvatge" / Carles Palacio

Un hub artístic gironí

La concepció dels artistes que creen sols i de forma aïllada queda totalment obsoleta a La Volta. Els primers residents van treballar plegats per rehabilitar els locals i transformar-los en l’espai adequat per a les seves obres. Aquesta filosofia de treball en equip s’ha mantingut entre els creadors, alguns dels quals comparteixen projectes i encàrrecs. La Volta també busca donar-los visibilitat, de manera que els locals compleixen la triple funció de taller, botiga i galeria. Sais explica que “a Girona hi ha pocs espais on els artistes puguin difondre els seus treballs” i, per això, La Volta s’ha posat en marxa sense perdre mai la idea de cobrir aquesta necessitat.

Una altra manera d’aconseguir-ho és el mercat que s’organitza, cada segon dissabte de mes, a la plaça de l’Assumpció. Mitjançant unes parades que imiten les voltes de la plaça porxada, els artistes treuen la seva botiga al carrer i ofereixen tallers, música en viu, activitats infantils i jocs. “Tenir un esdeveniment físic és important, perquè fa barri i atreu gent”, apunta Cortés. El mercat és un primer pas per aconseguir que el circuit turístic de la ciutat també passi per Sant Narcís i que els amants de l’art s’hi apropin per descobrir aquest hub de creadors.

Malgrat que la dinamització artística de La Volta es concentra a la plaça de l’Assumpció, els seus membres no volen desvincular-se de les propostes culturals de la ciutat. Per això, han establert connexions amb diversos esdeveniments com el festival Milestone Project, que s’inaugurarà a Sant Narcís. “Des del sector artístic hi ha molta expectativa i els veïns han rebut el projecte amb il·lusió”, assenyala Sais, que considera que La Volta “ha fet front a un cert desànim general que hi havia al barri” i “ha aconseguit que la roda giri a la inversa”.

D’esquerra a dreta i de dalt a baix: Valentina, Laura i Josep Maria de Búnic, Marta i Mechu de L’Encès, Gal·la i Anna de Casa’t a Casa." Hauria de posar: "D’esquerra a dreta i de dalt a baix: Valentina, Laura i Josep Maria de Búnic, Marta i Mechu de L’Encès, Gal·la i Joana de Casa’t a Casa / Carles Palacio

Ara per ara, els impulsors de la iniciativa tenen clar que es tracta d’un projecte “a escala humana” i que els resultats arribaran a poc a poc. “La nostra intenció és que tingui un creixement orgànic. No volem forçar la màquina ni colonitzar el barri”, assegura Cortés. La tasca de La Volta és, per tant, una feina d’acupuntura amb la mirada posada en un futur que serà fruit d’un present transformador.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació