Catalano Igualadina

Igualada pren el relleu de Tortosa com a Capital de la Cultura Catalana i presenta els actes organitzats per aquest primer quadrimestre del 2022

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Igualada, la capital de l’Anoia, esdevé aquest 2022 la Capital de la Cultura Catalana. El concert del Llibre Vermell de Montserrat que Jordi Savall oferirà a la Basílica de Santa Maria el pròxim 5 de febrer donarà el tret de sortida a les més de 250 activitats previstes per aquest primer quadrimestre de l’any. Entre les diferents propostes destaca el cicle de Diàlegs capitals, un seguit de trobades mensuals entre experts locals i pensadors d’àmbit nacional per reflexionar sobre diversos temes com la crisi climàtica, l’arquitectura o la literatura.

Jordi Savall al claustre de l’Escola Pia d’Igualada on es van presentar els actes de la Capital de la Cultura Catalana 2022 | Mar Martí/ACN

Igualada encara la seva capitalitat amb l’objectiu de projectar la ciutat, mostrar la cultura com un bé essencial i reivindicar-la com un pilar de cohesió social. Totes les activitats de la Capital de la Cultura Catalana 2022 s’han articulat al voltant dels tres eixos bàsics que regeixen la programació: Història i Patrimoni, Creació i Creativitat Cultural, Entitats i Participació Ciutadana.

Els tres eixos estan representats de forma gràfica a l’acrònim de la ciutat (IGD) que figura al logotip de la Capitalitat: les onades de la I, per recordar el passat romà de la ciutat d’Aqualata, les rodes dinàmiques de la C, i els punts de la D que simbolitzen els diferents ciutadans del municipi. Sota l’etiqueta #CulturaIgualada s’aplegaran totes les activitats al web de la Capitalitat i a la nova revista homònima que s’editarà, en tres números diferents, els mesos de gener, maig i setembre. En aquesta publicació gratuïta, que s’enviarà a totes les llars igualadines i serà consultable en format digital, hi trobarem entrevistes i reportatges dels actes i els protagonistes destacats de l’any.

 Una inauguració musical

El mestre igualadí Jordi Savall inaugurarà la Capitalitat amb el concert del Llibre Vermell de Montserrat juntament amb els músics de la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, on es repassaran les composicions d’un dels còdexs musicals més emblemàtics del segle XIV. Les entrades tenen un preu d’entre 18 i 25 € i ja han sortit a la venda. L’acte comptarà amb una presentació prèvia del professor universitari, investigador i crític musical Jaume Radigales, i es retransmetrà en directe des de Igualada Fashion Lab.

En homenatge al Mestre Savall, que l’any passat va complir 80 anys, s’ha organitzat un cicle gratuït de cinema dedicat a la seva obra; l’Ateneu Cinema projectarà el pròxim 25 de gener la pel·lícula Tous les matins du monde (1991), que compta amb una banda sonora composta per aquest reconegut musicòleg especialitzat en música antiga, i l’1 de febrer serà el torn del documental Jordi Savall y los Borgia (2010), on el Mestre fa un repàs musical del Renaixement.

Al març i a l’abril hi haurà nous concerts, amb una integral de sonates per a violí i piano de Beethoven interpretada, al llarg de quatre jornades, pels violinistes Miquel Córdoba i Gabriel Coll i els pianistes Guillem Martí i Ana Carro, professors dels conservatoris de Vic i Igualada. I fins a finals d’any hi haurà més propostes musicals a càrrec de diverses agrupacions corals igualadines, La Principal de la Bisbal, la banda de l’Escola Municipal de Música d’Igualada i el Petit de Cal Eril a més a més del tradicional Festival Internacional d’Orgue de la ciutat que, enguany, celebrarà la seva 28a edició entre el febrer i març.

Arquitectura i pensament

El cicle de diàlegs mensuals arrencarà el 22 de febrer amb una trobada al Teatre Municipal de l’Ateneu entre el filòsof i escriptor Arià Paco i l’escriptor i professor Borja Bagunyà, ambdós amics i col·laboradors de Núvol. De fet, Bagunyà va guanyar fa poc el Premi Punt de Llibre de Núvol per la seva primera novel·la, Els angles morts (Periscopi).

Al març, prendran el relleu dels Diàlegs capitals l’antropòloga i enginyeria Yayo Herrero i l’enginyer especialista en anàlisi del cicle de vida i canvi climàtic Pere Fullana amb una conversa sobre els principals reptes mediambientals actuals. A l’abril, l’arquitecta Carme Pinós, recentment guardonada amb el Premio Nacional de Arquitectura 2021 que atorga el govern espanyol, reflexionarà sobre arquitectura contemporània amb un col·lectiu de joves arquitectes igualadins.

Pinós va ser coautora, juntament amb Enric Miralles, del Cementiri Nou d’Igualada, conegut com a Zementiri, que fou declarat Bé Cultural d’Interés Nacional el juliol de l’any passat i que es considera un referent mundial de l’arquitectura dels anys vuitanta i un dels millors exemples d’arquitectura catalana contemporània. Precisament, en el marc de la Capital de la Cultura Catalana, els mesos de març i abril s’oferiran diverses visites guiades per conèixer millor aquest referent del patrimoni arquitectònic igualadí.

Altres espais del patrimoni històric de la ciutat que es podran visitar durant l’any seran, entre gener i febrer, el Fort de Sant Magí, una ermita reconvertida en fort durant la Primera Guerra Carlina (1833-1836) recentment recuperada i rehabilitada per l’Ajuntament de la ciutat; i al llarg de tot l’any, l’adoberia de Cal Granotes, propietat del Museu de la Pell d’Igualada, i la ruta de la Igualada Medieval organitzada per l’associació de patrimoni de l’Anoia.

Llibres i homenatges

A l’abril, la ciutat homenatjarà a la igualadina Marina Tomàs Jorba, matriarca i cofundadora del Circ Raluy juntament amb el desaparegut Lluís Raluy Iglesias. En ocasió d’aquest homenatge, la carpa del Circ Històric Raluy, fundat per Carles Raluy, un dels seus quatre fills, i dirigit des del 2019 per la seva neta, Rosa Raluy, quarta generació de la família que es dedica a l’art circense, farà parada a la ciutat fins a l’1 de maig.

Amb motiu de la Capitalitat de la Cultura Catalana també s’impulsarà un projecte de Petites Biblioteques Lliures coordinat per la Biblioteca Central d’Igualada per acostar la lectura als diferents barris de la ciutat amb una iniciativa similar a les Little Free Libraries que hi ha arreu dels EUA. Amb la col·laboració de les diverses associacions i entitats del municipi s’instal·laran entre tres i sis casetes de fusta on es podran intercanviar llibres i organitzar diverses activitats. Els fons provindran dels títols duplicats de la Biblioteca Central i es promourà que els ciutadans intercanviïn els llibres agafant i afegint els títols que prefereixin, a condició que estiguin en bon estat.

La iniciativa arrencarà al març amb la instal·lació de la primera Petita Biblioteca al barri de Fàtima i prosseguirà a l’abril al barri de Montserrat. En el marc de la Capitalitat, la Biblioteca Central també acollirà les presentacions de les darreres publicacions d’autors com Rafel Nadal, Conxita Tarruell Llonch i Heribert Massana.

Rosa Raluy, al centre, acompanyada dels artistes que protagonitzen ‘Vekante’.

Bicentenari de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada

Coincidint amb els actes de la Capitalitat, enguany la ciutat també celebrarà el bicentenari de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, el més antic de Catalunya. La majoria d’actes gremials i celebracions es concentraran als voltants de la festivitat de Sant Antoni Abat, patró dels animals i dels traginers. El 17 de gener hi haurà un ofici solemne en honor al Sant, amb una cercavila per la ciutat acompanyada per la Banda de Música d’Igualada, el ball de bastons i els trabucaires de la ciutat, i el 22 de gener serà el torn de la tradicional cercavila de la vigília dels Tres Tombs, diada que tindrà lloc l’endemà amb la tradicional passada encapçalada enguany per la comitiva “La Farola” i la secció d’hípica dels Mossos d’Esquadra.

Els actes de commemoració del bicentenari també inclouran una exposició a la Sala Municipal d’Exposicions, una conferència a càrrec de Marta Vives Sabaté, directora de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, que també organitzarà una exposició de programes i cartells dels Tres Tombs, i la presentació d’un llibre commemoratiu d’Oriol Solà i Prat. Al març es presentarà un llibre fotogràfic amb un recull d’imatges d’aquests 200 anys d’història del gremi i la Banda de Música d’Igualada oferirà un concert de celebració sota la direcció de Concepció Ramió i Diumenge. L’artista urbana Núria Riba confeccionarà un mural dedicat als Tres Tombs en el marc de l’acció artística que durà a terme al llarg de l’any pensada per homenatjar a les entitats culturals i tradicionals de la ciutat dins de les celebracions dels actes de la Capitalitat de la Cultura Catalana.

Com ja és tradició, entre la programació cultural d’aquest primer quadrimestre també destaquen el Festival de Fotografia FineArt, que entre el 25 de febrer i el 20 de març celebrarà la seva desena edició amb dues exposicions de Premis Nacionals de Fotografia, Chema Madoz (Premi Nacional 2000) i Ramón Masats (Premi Nacional 2004)– i la Mostra d’Igualada, la fira d’espectacles infantils i juvenils de Catalunya que ha esdevingut tot un referent del sector i que tindrà lloc entre el 31 de març i el 3 d’abril.

Al llarg de l’any, els diversos equipaments culturals de la ciutat continuaran oferint la seva programació regular amb propostes ben variades tant de cinema, amb la incorporació de les projeccions del Docs del mes a l’Ateneu Igualadí, com de teatre i exposicions al Teatre Municipal de l’Ateneu i la Sala Municipal d’Exposicions.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació