Nou segles de romànic

El 2023 es commemora el novè centenari de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll per part de Ramon Guillem, bisbe de Roda-Barbastre, el dies 10 i 11 de desembre del 1123.

Dins dels conjunt d’esglésies romàniques catalanes de la Vall de Boí, a l’alt Pirineu, hi destaquen els dos temples de la població de Taüll, els dedicats a Santa Maria i Sant Climent.

Santa Maria de Taüll © Quim Roser (Departament de Cultura).

Aquest dues esglésies, de tipus arquitectònic basilical i bastides entre avançat el segle XI o molt a principi del següent, foren enriquides interiorment amb decoració mural pintada romànica d’alta significació artística. Aquesta esplèndida ornamentació, avui parcialment conservada o reproduïda en el seu emplaçament i en l’obra original majoritàriament exposada al Museu Nacional d’Art de Catalunya, es situada temporalment pel consens historiogràfic a l’entorn de l’any 1123, quan els dies 10 i 11 de desembre foren consagrats tots dos temples.

La consagració és una cerimònia religiosa per la qual l’autoritat eclesiàstica reconeix un temple apropiat per a la celebració del culte. La relació de proximitat que s’estableix entre la realització d’aquest ritual i la principal decoració pictòrica de les  dues esglésies de Taüll, és el que dona transcendència artística i cultural aquesta dates, i les fa mereixedores de commemoració.

Així mateix, l’any 2000 van ser inscrites a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO juntament amb la resta d’esglésies romàniques de la Vall de Boí, perquè totes elles són “un exemple particularment pur i homogeni de l’art romànic en un paisatge rural mantingut pràcticament intacte”. També, per “l’important desenvolupament de l’art i de l’arquitectura romànica de les esglésies de la Vall de Boí”, i perquè són el dels “profunds intercanvis interculturals a l’Europa medieval i en particular a través de la barrera muntanyosa dels Pirineus”.

La commemoració de l’Any Taüll, impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boi i l’Ajuntament de la Vall de Boí, és un esdeveniment excepcional per la coincidència de dos aniversaris més relacionats amb aquest conjunt monumental: el 2023 també se celebra el centenari de la inauguració de l’exposició dels murals al Museu d’Art de Barcelona, l’actual Museu d’Art de Catalunya, durant la dictadura de Primo de Rivera; i el desè aniversari del vídeo mapping que recrea els frescs originals dins l’absis major de Sant Climent de Taüll, una de les grans fites en la conservació i la difusió del patrimoni a Catalunya de les últimes dècades. Malgrat tot, les esglésies de Sant Climent i Santa Maria són patrimoni viu i, coincidint amb la primera dècada del vídeo mapping, s’estan portant a terme tasques de conservació i restauració de les pintures de l’absis de Sant Climent que van quedar in situ.

La programació de l’Any Taüll inclourà, a partir d’aquest desembre i al llarg del 2024, nombroses activitats a Taüll i a tot el país amb l’objectiu de fer arribar el valor de Sant Climent i Santa Maria de Taüll a tots els públics, i també accions en el camp de la conservació monumental per aprofundir en el seu coneixement i garantir-ne una conservació òptima per al gaudi de les futures generacions.

.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació