Així afecta el coronavirus a la cultura

El món de la cultura es veu obligat a anul·lar o ajornar activitats i actes pel virus

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La cultura és un dels sectors més tocats (o, almenys, uns dels sectors tocats més ràpidament) per les restriccions que pretenen aturar la propagació del coronavirus. Museus, teatres, biblioteques, cinemes i molts espais culturals més han anul·lat o ajornat les seves programacions. En aquest article anirem actualitzant els canvis en la programació cultural, així com l’estat general del sector. També podeu revisar quines activitats culturals podeu fer malgrat el coronavirus.

El Gran Teatre del Liceu, ple de gent en una foto d'arxiu | Foto: Amics del Liceu
El Gran Teatre del Liceu, ple de gent en una foto d’arxiu | Foto: Amics del Liceu

[17/03] La Cambra del Llibre de Catalunya es veu obligada a ajornar la diada de Sant Jordi
La Cambra del Llibre de Catalunya, institució que reuneix al Gremi d’Editors, el Gremi de Llibreters, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, el Gremi de Distribuïdors de Publicacions i el Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica, s’ha reunit avui per avaluar la situació derivada de la caiguda sobtada i brusca de l’activitat econòmica per la crisi del Covid-19. Els seus membres han acordat ajornar l’activitat tradicional de Sant Jordi i celebrar el Dia del Llibre, al marge el 23 d’abril, abans de les vacances d’estiu amb parades i signatures d’autors al carrer.

[13/03] El col·lectiu Dones Visuals recalca que “aquesta situació afectarà especialment a els dones”
Dones Visuals, el col·lectiu que reuneix dones professionals de tots els oficis del cinema, ha fet públic un comunicat per donar suport a totes les entitats, empreses i professionals de l’audiovisual “en aquests moments en què els seus projectes actuals i futurs s’estan veient perjudicats de manera dràstica”. Aquest grup de professionals recalca que “aquesta situació afectarà especialment a les dones, que encara porten majoritàriament el pes de les cures a la nostra societat”, per això “és moment de repartir tasques, donar-nos suport i evitar cap pas enrere”. Dones Visuals també espera que les entitats públiques i governamentals apliquin mesures compensatòries a tot el sector cultural: “Demanem que la situació actual no es converteixi en una excusa per revertir pressupostos, si no en un argument per augmentar-los”. El col·lectiu també ha comunicat que s’ha vist obligat a anul·lar el cicle Joc de Miralls que havia organitzat conjuntament amb la Mostra de Dones i que estava previst que tingués lloc al CaixaForum de Barcelona. Aquest darrer espai expositiu, però, es mantindrà tancat fins el dia 31 de març.

[13/03] La SGAE ofereix a les administracions la seva col·laboració per pal·liar els efectes econòmics del coronavirus
La SGAE s’ha posat en contacte amb administracions públiques per oferir el seu “coneixement tècnic i capacitat d’interlocució en la concreció i articulació de mesures i la seva adequació a l’àmbit autoral” per pal·liar els efectes econòmics del coronavirus en els autors musicals, audiovisuals, dramàtics i coreogràfics, així com en els editors musicals. A través d’una carta de la seva presidenta, Pilar Jurado, es recorda que autors i editors “ja experimenten les greus conseqüències de la crisi del coronavirus, amb el tancament de teatres, sales de concerts, discoteques i locals, i amb la cancel·lació dels esdeveniments”, i que, “per la seva mateixa activitat, tenen uns ingressos discontinus, enormement sensibles a la conjuntura econòmica”. La Societat General d’Autors i Editors (SGAE) s’ha adreçat a la Presidència del Govern, els ministeris de Cultura i Esports, Afers Econòmics i Indústria, Comerç i Turisme, així com als ajuntaments més afectats per la crisi del coronavirus, entre altres organismes. La SGAE ha manifestat que la crisi del coronavirus suposa un impacte “directe en les indústries culturals, que representen, en el seu conjunt, més del 3% de tot el PIB nacional”.  La carta finalitza demanant la unitat del sector de la cultura en un moment tan difícil com l’actual, i proposa a tots els estaments del sector “cooperar en la cerca de solucions que permetin protegir els nostres creadors i la seva activitat tant a curt com a mitjà i llarg termini, pel seu valor econòmic i estratègic per al país”.

[13/03] Cine Yelmo tanca totes les sales de cinema de l’Estat espanyol
Cine Yelmo ha comunicat el cessament de la seva activitat “per circumstàncies excepcionals” i el tancament de totes les seves sales de cinema a Espanya per a contribuir a la contenció del coronavirus des d’aquest divendres. Amb motiu de les mesures de seguretat decretades pel govern espanyol per a prevenir el contagi i expansió del coronavirus Cine Yelmo ha decidit suspendre “temporalment” les seves unitats de negoci i interrompre tota la seva activitat comercial. En un comunicat, ha recordat les mesures que ja va adoptar la companyia de reduir l’aforament de les seves sales de cine a menys d’un terç de la seva capacitat a les zones afectades pel virus, entre altres.

[13/03] Sopa de Cabra posposa fins al 28 de maig el concert de presentació del seu nou disc
El concert de presentació del nou disc de Sopa de Cabra ajornat pel coronavirus se celebrarà finalment el 28 de maig al Poble Espanyol. El grup gironí tenia previst l’estrena en directe de ‘La gran onada’ (Promo Arts Music) per al 14 de març, també al Poble Espanyol, però les restriccions del Govern en esdeveniments de més de 1.000 persones van obligar aquest dimecres a ajornar l’esdeveniment. El concert s’emmarca dins del festival Cruïlla de Primavera. L’entrada comprada per al concert posposat és vàlida per a la nova data al mes de maig.

[13/03] Ajornada la segona edició del Jazz I am del Taller de Músics
La segona edició de la trobada professional Jazz I am, organitzada pel Taller de Músics, és l’enèsim esdeveniment cultural ajornat degut a les mesures extraordinàries per contenir l’expansió del COVID-19. El certamen s’havia de celebrar del 25 al 27 de març a la Fabra i Coats, amb ponències internacionals, taules rodones i petites actuacions, però s’ha posposat seguint “les indicacions i recomanacions” de Salut i anunciarà properament les noves dates. El Taller ha lamentat la decisió i ha expressat la seva solidaritat “amb tots els artistes, locals de música, festivals i organitzacions culturals que actualment es veuen afectades per aquesta situació”. “Desitgem que la situació torni a la normalitat i poder-nos trobar ben aviat”, expressen.

[13/03] Una fira virtual d’universitats informarà enguany sobre els ensenyaments de grau a Catalunya
Les dotze universitats catalanes han decidit impulsar la plataforma virtual UNIferia arran de l’ajornament per motius de seguretat sanitària del Saló de l’Ensenyament. D’aquesta manera, els estudiants de secundària del país podran trobar en un sol lloc informació sobre el ventall de graus i centres als quals poden optar per accedir als estudis universitaris. La plataforma està integrada per la Universitat Abat Oliba CEU, la UAB, la UB, la UdG, la UdL, la UIC Barcelona, la UOC, la UPC, la UPF, la URL, la URV, i la UVic-UCC. L’edició especial per als graus de les universitats catalanes de la UNIferia estarà activa del 19 al 21 de març al lloc web www.graus.uniferia.org. Tindrà un format responsiu i adaptable a dispositius mòbils, i a més durant aquests dies, a través dels canals de xat, es donarà atenció i orientació personalitzada als futurs universitaris sobre les titulacions de grau, els sistemes d’accés i de formalització de matrícula, les possibilitats d’ajuts i beques per a l’estudi, i les opcions de mobilitat internacional de cada universitat. Tot i així, la informació restarà disponible i es podrà consultar al mateix lloc fins al mes d’octubre. A més, en el punt d’informació principal de la plataforma, els usuaris trobaran dades generals sobre el sistema universitari català, així com un cercador per localitzar els diferents títols de les universitats participants a la fira. A més, del 23 al 27 de març, la CRUE activarà la primera edició d’UNIferia Màster amb l’oferta d’estudis de màster de més d’una cinquantena d’universitats espanyoles, entre les quals hi ha set de les universitats catalanes.

[13/03] El Govern tancarà locals d’oci i discoteques
El Govern tancarà àrees comercials no destinades a alimentació i productes de primera necessitat, locals d’oci i discoteques, gimnasos i pistes d’esquí.

[13/03] S’ajorna la sortida del nou disc d’Els Amics de les Arts
Música Global i Universal Music han decidit de forma conjunta ajornar la sortida del disc d’Els Amics de les Arts prevista pel proper divendres 20 de març “davant de la situació d’emergència sanitària que estem vivint al nostre país”. Seguint les recomanacions de les autoritats competents, la presentació prevista pel dimarts 17 de març a l’Ideal de Barcelona, les signatures de discs i tota promoció personal, queda cancel·lada. La data de sortida del nou disc s’anunciarà tan bon punt la situació es normalitzi.

ACTUALITZACIÓ [13/03] El conjunt d’equipaments patrimonials tanquen les seves portes seguint les ordres que dona el Govern de la Generalitat de Catalunya, segons explica el Departament de Cultura [13/03] Tècnics del sector del Patrimoni es mostren estranyats perquè tanquen els museus però no els monuments. Tècnics del sector del Patrimoni alerten que la resolució SLT/720/2020 de 13 de març de la Generalitat de Catalunya adopta com a mesura preventiva el tancament dels centres i serveis públics dels Museus de Catalunya, però que no diu res sobre altres edificis patrimonials com ara monuments. Espais com Santes Creus o Sant Pere de Rodes no tenen l’ordre de tancar, i per tant es preveu que estiguin oberts aquest cap de setmana mateix, davant l’estranyament dels tècnics, que preveuen que de totes maneres l’afluència d’aquests espais serà reduïda o nul·la i no entenen per què han de continuar oberts.

[13/03] La xarxa de museus i arxius municipals, els centres d’art, els centres cívics i les biblioteques tanquen avui per decret
Atenent a les indicacions del decret de mesures publicades aquest divendres per la Generalitat de la Catalunya (resolució SLT/720/2020, de 13 de març) els museus, arxius i centres d’art municipals, i la xarxa de centres cívics i biblioteques de Catalunya romandran tancats des d’avui per tal de frenar la progressió de la COVID-19. En aquest decret, la Consellera de Salut, Alba Vergés, i el Conseller d’Interior, Miquel Buch, anuncien una sèrie de tancaments d’espais culturals, també esplais i caus, casals per a gent gran i activitats de caire esportiu, entre altres, per tal de prevenir la difusió de la COVID-19 en l’espai públic. Espais expositius com el MACBA, la Fundació Miró o el Museu de Lleida ja han anunciat que tancaran com a mínim durant quinze dies, del 13 al 27 març.

[13/03] El Festival MOT s’ajorna fins a la primavera del 2021
L’organització del Festival de Literatura MOT ha decidit ajornar la setena edició prevista per al 26, 27 i 28 de març a Girona i el 2, 3 i 4 d’abril a Olot com a mesura de prudència i seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries amb relació a l’epidèmia del coronavirus. Els ajuntaments de Girona i Olot traslladaran aquesta edició dedicada als processos creatius vistos des de la literatura a la primavera de 2021.

[13/03] La Fundació Suñol es mantindrà tancada fins a nou avís
Seguint les recomanacions oficials, i com a mesura extraordinària de responsabilitat social en la contenció del virus COVID-19, la Fundació Suñol comunica que romandrà tancada al públic fins a nou avís, així com també queden posposades les activitats que hi havia previstes pels propers dies. La mateixa Fundació es psoarà en contacte amb les persones que s’havien inscrit en alguna de les activitats, per tal de comunicar-los les noves dates.

[13/03] Els Museus Dalí tanquen fins a nova ordre
La Fundació Gala-Salvador Dalí informa que els Museus Dalí (Teatre-Museu Dalí de Figueres, Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat i Castell Gala Dalí de Púbol) romandran tancats des de divendres 13 de març a partir de les 14h fins a nova ordre d’acord amb les recomanacions de les autoritats en relació a l’emergència sanitària. Les entrades que s’hagin adquirit amb antelació seran retornades de forma automàtica.

[13/03] La jornada solidària Girem Full! canvia de data
Seguint les indicacions del Govern de la Generalitat i de les màximes autoritats sanitàries, l’equip de Girem Full! ha decidit endarrerir la Jornada del 23 de març i traslladar-la al 15 de juny. “Girem Full!, està recollint finançament per una malaltia, el càncer, i per la recerca en immunoteràpia de l’Hospital Clínic, i el que no podem és no posar mesures i barreres al contagi del COVID-19”, explica Neus Chordà des de l’organització. Tots els implicats amb Girem Full!, actualment 88 llibreries i 75 editorials de Catalunya, València i Balears, ja estan treballant per reprogramar les activitats que ja tenien tancades i les que estaven a punt de confirmar.

[12/03] El Gremi d’Editors preveu que el Sant Jordi se celebri però que la fórmula concreta es determini d’aquí una setmana
El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patri Tixis, assegura en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies que el Sant Jordi “se celebrarà” perquè és el dia internacional del llibre, però preveu que la fórmula concreta en què es podrà fer a Catalunya es decidirà d’aquí “una setmana”, en funció de les mesures que determinin les administracions. En aquest sentit, creu que les llibreries encara tenen entre 8 i 10 dies per preveure els exemplars que necessiten per la diada, en funció de si hi ha signatura de llibres als carrers o no. Tixis recorda que la decisió sobre la instal·lació de parades l’han de prendre les autoritats sanitàries en funció del “context del moment” i que el sector seguirà les directrius fixades. Des del Gremi de Llibreters constaten a l’ACN que estan a l’expectativa de les decisions que prenguin les autoritats competents.

[12/03] Ajornen el BCN Film Fest al juny pel coronavirus
El Festival de Cinema de Barcelona-Sant Jordi, el BCN FILM FEST 2020, ha decidit ajornar el certamen “al mes de juny per la situació d’emergència provocada per la crisi del COVID-19 (Coronavirus). L’organització del certamen, que s’havia de celebrar del 17 al 24 d’abril, ha informat a través d’un comunicat que ha decidit posposar la seva celebració “per raons de responsabilitat i seguretat pública”. Un documental sobre Pasqual Maragall, dirigit per Josep Maria Mañé; la pel·lícula ‘Uno para todos’ de David Ilundain i ‘El crèdit’, de Joan Riedweg i Abel Folk, que és una adaptació de la coneguda obra de Jordi Galcerán, són alguns dels films programats en aquesta edició. Durant el BCN Fil Fest d’aquest 2020 Marta Arribas i Ana Pérez de la Fuente estrenaran el documental ‘Sanmao: la novia del desierto’, que també es projectarà al Festival de Màlaga i forma part de la Secció oficial llargmetratges en documentals.

[12/03] La llibreria Gigamesh de Barcelona tanca de forma indefinida
La llibreria Gigamesh de Barcelona ha anunciat a través de les seves xarxes socials que tancarà les portes a partir d’aquesta divendres “de forma indefinida” per la crisi del coronavirus. També indiquen en un breu comunicat que respondran a tots els dubtes i sol·licituds als seu perfil de les xarxes socials. Per aquest divendres, estava programada la presentació del llibre ‘Por un puñado de dragmas’ amb la presència d’un dels autors Ivan García.

[12/03] La Flyhard tanca portes perquè amb un terç de l’aforament no pot sostenir econòmicament l’activitat
La sala Flyhard ha decidit tancar les portes perquè la reducció d’un terç del seu aforament la “no pot sostenir econòmicament l’activitat”, segons recullen en un comunicat. Asseguren que prenen la decisió per “responsabilitat”, tot i ser “plenament conscients” del perjudici que suposa per a “molts treballadors del sector teatral”. “Ens comprometem a trobar les millors solucions per cada situació i a lluitar com a sector per pal·liar les conseqüències del tancament amb la necessària complicitat de les administracions”, afegeixen.

[12/03] El VINSEUM tanca les seves portes
El museu de Vilafranca romandrà tancat al públic des de divendres 13 de març i fins el divendres 27 de març inclòs. Les activitats culturals del mes de març també queden cancel·lades o ajornades. En concret aquesta mesura afecta actes com tasts de vins, visites guiades, la xerrada “Cartografiem-nos” d’Itztiar González Virós i el concert del Jazz Club Vilafranca, Albert Cirera & els tres tambors.

[12/03] La Casa Vicens Gaudí tanca les seves portes temporalment fins a nou avís
La Casa Vicens pren la decisió de tancar fins a nou avís “per contribuir a evitar la propagació de la pandèmia del COVID-19 i salvaguardar la salut dels treballadors, col·laboradors i visitants”. Durant aquests dies, la institució recorda que és possible visitar la primera casa de Gaudí a través de la seva web i xarxes socials.

[12/03] El Teatre Auditori de Granollers ajorna els seus espectacles
L’Ajuntament de Granollers ha decidit suspendre totes les activitats programades a la ciutat del 12 al 25 de març. Tota activitat tant a la via pública com a l’interior dels equipaments municipals queda suspesa. Seguint les directrius marcades per la Generalitat de Catalunya, els espectacles d’Escena grAn (un projecte que coordina i unifica en una única cartellera les programacions del Teatre Auditori de Granollers, Llevant Teatre, la Roda d’Espectacles Infantils, Teatre Auditori Can Palots, Roca Umbert Fàbrica de les Arts, Sala de concert Nau B1 i  el Centre Cultural de Granollers) dels propers 15 dies. Això significa que s’ajornen el concert d’El Kanka, l’espectacle familiar Més enllà dels miralls, el concert de Toundra, l’espectacle familiar Sons de colors, l’obra Elles i l’espectacle familiar Quimera. L’espectacle Greta i els Trihumans també s’ajorna i serà l’espectacle de la Gala lnaugural d’Escena grAn el proper 26 de setembre.

[12/03] S’ajorna la Passió Medieval de Cervera
La Passió Medieval de Cervera, afectada també per les restriccions del Coronavirus, comunica l’ajornament de l’escenificació fins a nova data. Aquest ajornament inclou l’escenificació de la Passió així com el Congrés internacional de Passions. Tot i que la restricció anunciada pel govern és fins el proper 25 de març, l’entitat ha decidit no seguir amb el muntatge i els assajos, ja que no s’assegura que aquesta mesura no es prorrogui més enllà dels 14 dies decretats. Passats aquests dies l’entitat buscarà una nova data per a poder representar la Passió Medieval i celebrar el congrés dins aquest any 2020. “Sens dubte aquest podria el cop de gràcia per a la Passió Medieval, ja que a la greu situació econòmica, s’hi ha de sumar les despeses generades fins ara del muntatge escenogràfic, publicitat i difusió d’aquesta única funció”, explica l’associació, que demana suport a les administracions i que entenguin la singularitat de l’esdeveniment.

[12/03] Es cancel·la el Flic Festival
El Flic Festival, que s’havia de celebrar els dies 13 i 14 de març al Museu del Disseny de Barcelona, ha decidit susprendre totes les activitats davant de la mesura aprovada pel Departament d’Educació en què es prohibeix la realització de tallers amb criatures on es manipulin objectes i per la previsió de tancament de les escoles i de tots els equipaments municipals, no essencials, a partir del dissabte 14 de març. Des del festival es comunica que “en aquest moments estem treballant per poder valorar les possibilitats futures de realització del Festival i necessitem temps per prendre les decisions amb encert”, i també que “esperem que les Institucions públiques comuniquin en breu les mesures extraordinàries de suport a tots els projectes culturals que s’estan veient afectats per la situació.”

[12/03] El Festival Barnasants manté alguns dels seus concerts limitant l’aforament
Atenent a les mesures preventives per evitar l’expansió del COVID19 anunciades per les diferents administracions, Barnasants 2020 anul·la o posposa alguns concerts del festival. Altres es veuran afectats per les directrius respecte als aforaments. “Són moments complicats pel país i el sector de la cultura, però  apel·lem a la coresponsabilitat, tot lamentant les molèsties que això pugui ocasionar”, apunta el festival. De moment, es mantenen amb un terç del seu aforament els següents concerts que es duran a terma al Harlem Jazz Club: Coqui Ortiz (12/03 a les 19:45h), Irina González (el 19/03 a les 19:45h), Marcel Pich canta Guillem d’Efack (el 20/03 a les 19:45h), Leonardo Garcia & Inti Santana (el 26/03 a les 19:45h), Roigé (el 27/03 a les 19:45h) i Gaddafi Nuñezz (el 29/03 a les 19h).

[12/03] El Museu i la Basílica de Montserrat mantenen la seva activitat però amb restriccions
En aplicació de les mesures preventives adoptades per les autoritats sanitàries, l’aforament de la Basílica de Montserrat passa a ser d’un màxim de 300 persones, quantitat corresponent a un terç de la seva capacitat. Així mateix, s’han suspès diversos esdeveniments previstos per als propers dies. En el mateix sentit, ja s’han implementat les indicacions donades per les diferents institucions eclesials en relació als actes de culte. Concretament, la imatge de la Mare de Déu de Montserrat es pot venerar, però sense tocar-la o besar-la. A la vegada, en les celebracions eucarístiques s’ha suprimit el tradicional signe de la pau i la comunió es dóna sempre a la mà. Totes aquestes mesures estaran en vigor fins que ho indiquin les autoritats competents. El Museu de Montserrat inaugurarà divendres 13 l’exposició “Palimpsest: allò subjacent”, una mostra retrospectiva sobre els temes més rellevants d’Àlex de Fluvià (1966-2015), però ha anul·lat el seu acte inaugural.

[12/03] La Fundació Mapfre tanca la sala d’exposicions
Com a mesura de contenció davant del COVID-19, la Fundación MAPFRE ha decidit tancar, temporalment, la seva sala d’exposicions ubicada a la Casa Garriga Nogués, al carrer Diputació, 250, a Barcelona. La mesura començarà divendres, 13 de març i es mantindrà fins a nou avís.

[12/03] El Teatre Lliure suspèn tota la seva activitat
Seguint les mesures establertes per la Generalitat de Catalunya de prevenció i control de la infecció del coronavirus SARS-CoV-2 i davant la inviabilitat d’aplicar el criteri de reducció d’aforament, el Teatre Lliure ha decidit suspendre l’activitat programada durant els propers 15 dies, des d’avui dijous 12 fins al dijous 26 de març inclòs, tant a les sales de Montjuïc com de Gràcia. La vigència d’aquestes mesures és susceptible de revisió, en coherència amb la situació epidemiològica de cada moment. Les mesures afecten els espectacles i activitats següents: “La Bruixa de la tramuntana”, s’anul·len les funcions del 13 al 15 de març i el col·loqui del dia 14 de març; “El quadern daurat” i “La nostra parcel·la”, que anul·len les funcions fins al 26 de març; “RRR”, s’anul·len les funcions previstes del 20 al 22 de març; “Foyer/1”, s’anul·la l’activitat del 14 de març. També s’anul·len fins al 26 de març les visites guiades, així com l’actuació “Forofos”, prevista pel dia 21 de març en motiu del Dia Internacional del Teatre Infantil i Juvenil i en col·laboració amb Pallassos Sense Fronteres.

[12/03] La Casa Batlló tanca les seves portes temporalment
La Casa Batlló, obra d’Antoni Gaudí i Patrimoni Mundial per la UNESCO, tancarà temporalment i durant un temps indefinit a partir del dilluns 16 de març a les 8:30h. El seu director general, Gary Gautier, ha declarat que “la Casa Batlló tanca les seves portes temporalment per respecte a la nostra ciutat, per l’amor als nostres éssers estimats, pel compromís amb els nostres visitants, amb el fi d’ajudar a detenir l’avenç d’aquesta pandèmia i amb la voluntat d’evitar el col·lapse del sistema sanitari”. L’entitat ha comunicat als seus treballadors que les feines prioritàries es continuaran fent de forma telemàtica, incloent l’atenció als proveïdors, col·laboradors i clients. Casa Batlló seguirà funcionant a través dels seus canals digitals.

[12/03] S’anul·la la Quinzena de la Dansa Metropolitana
Davant la situació generada pel COVID-19 i en el marc de la reunió mantinguda avui entre els representants municipals de cultura dels ajuntaments i administracions metropolitanes, s’ha decidit ajornar totes les activitats a l’aire lliure programades en el marc de la Quinzena de la Dansa Metropolitana per al proper estiu. Pel que fa als espectacles de sala, a partir de dilluns 16 de març resten suspesos la totalitat dels espectacles previstos. Aquest cap de setmana i atenent a les indicacions de l’Agència de Salut Pública, respecte dels actes de menys de 1000 persones, cada municipi aplicarà la directriu que marqui l’administració local competent. És a dir, que alguns espectacles de sala podrien mantenir-se aplicant la mesura d’un terç de l’aforament. En el cas concret de Barcelona, s’anul·la l’acte inaugural previst aquest dissabte al Parc de la Barceloneta a càrrec de diferents companyies, així com la totalitat d’espectacles de sala previstos. S’intentarà trobar una data adequada on tots els municipis puguin recuperar produccions del Dansa Metropolitana de manera conjunta i així garantir el suport al teixit artístic local, molt afectat per la crisi sanitària. La setmana que ve es crearà una comissió de treball amb l’objectiu de trobar aquesta alternativa que permeti no perdre part de la programació d’aquesta edició. La Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona asseguren el suport econòmic per a la celebració de les properes tres edicions del festival. 

ACTUALITZACIÓ [13/03] El Museu Marítim tanca les seves portes en compliment de la resolució SLT/720/2020, de 13 de març, del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Queden suspeses totes les activitats al museu i a les seves embarcacions a l’aigua, com a mínim fins al 29 de març. [12/03] El Museu Marítim continua obert al públic i ajorna algunes activitats mentre en manté unes altres. El Museu Marítim té previst obrir al públic de manera habitual, de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge de 10 a 15 h. A partir del diumenge 15 de març, i fins a nou avís, tots els diumenges a la tarda (a partir de les 15h.) es tancarà l’accés als visitants, de manera puntual i extraordinària, per evitar possibles aglomeracions de persones a l’interior del Museu a tenor de la gratuïtat en l’accés al museu dels diumenges a la tarda. La institució reduirà l’accés dels visitants a un terç de l’aforament habitual i prendrà mesures extraordinàries d’higiene, com per exemple la de reforçar i desinfectar les audioguies. També cancel·la o ajorna activitats adreçades al públic familiar previstes pels dos propers caps de setmana (14-15  i 21-22 de març), així com ajorna activitats adreçades a un públic adult, com el sopar gastronòmic “El peix a les cuines del món” i les Jornades de Museus i Educació. La resta d’oferta d’activitats adreçades a tots els públics (navegacions i itineraris a peu) i les visites escolars (sempre que no impliquin professorat, personal no docent o alumnat de diversos centres simultàniament) es mantenen en el seu horari i calendari habitual.

[12/03] Se suspèn la 31a Mostra d’Igualada
La Mostra Igualada, seguint les mesures adoptades per part de l’Ajuntament d’Igualada i de les autoritats sanitàries de la Generalitat de Catalunya, anuncia la suspensió de la 31a edició, que s’havia de celebrar del 26 al 29 de març, com a mesura de prevenció per evitar la propagació del Coronavirus. El Departament de Salut ha informat dimecres al vespre que s’ha detectat a Igualada un brot de concentració de casos de Coronavirus. L’Ajuntament d’Igualada també ha decidit suspendre preventivament, per un període inicial de 15 dies, totes les activitats públiques organitzades per l’Ajuntament i totes les activitats organitzades, bé siguin públiques o privades, en instal·lacions municipals i via pública. La fira d’espectacles infantils i juvenils es veu afectada per aquesta mesura i també suspèn la seva activitat. L’organització de la Mostra Igualada es posarà en contacte amb totes les companyies i professionals acreditats. Es retornarà l’import de totes les entrades ja adquirides.

ACTUALITZACIÓ [13/03] El Museu de Lleida tanca les seves portes en compliment de la resolució SLT/720/2020, de 13 de març, del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. [12/03] El Museu de Lleida es manté obert però aplica mesures. El Museu de Lleida ha decidit prendre una sèrie de mesures preventives en relació al Covid-19. Aquestes afecten, de moment, a les activitats programades en un període de 30 dies. La institució suspèn les visites concertades de grups de més de 10 persones, tant escolars com no escolars. També queden suspeses les visites En clau de dona, així com la II Jornada Patrimoni i Educació, organitzada conjuntament pel Museu de Lleida, la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran i la Universitat de Lleida, que s’havia de celebrar els propers dies 20 i 21 de març. Malgrat tot això, el museu romandrà obert, tot esperant les instruccions que es dictin des del Govern, per la qual cosa no es descarten més canvis en els propers dies.

[12/03] La Fundació Vila Casas tanca els seus espais
Amb la finalitat de contribuir a la contenció del COVID-19 i atenent a les instruccions de les autoritats en relació a les mesures de prevenció, la Fundació Vila Casas ha decidit tancar temporalment els museus de Barcelona i l’Empordà. Per tant, els Espais Volart, Museu Can Framis, Museu Can Mario i Museu Palau Solterra romandran tancats al públic fins l’1 d’abril inclòs. Així mateix, totes les activitats previstes per aquest mes de març també queden anul·lades temporalment, a l’espera noves dates.

[12/03] ADECTA envia un comunicat sobre la suspensió de tota l’activitat teatral
ADETCA és una entitat que representa a 52 socis privats, entre teatres, sales i productores. En un comunicat, malgrat asseguren que comprenen “la dificultat de qualsevol govern d’enfrontar-se a un repte tan delicat i preocupant com és el que pot afectar a la salut de tots els ciutadans”, critiquen que van rebre el comunicat de la Generalitat en el mateix moment que la resta de ciutadans, “sense cap preavís, sense cap reunió prèvia per mirar de minorar les greus conseqüències que representa el tancament de la nostra activitat”. Dimecres a la tarda, ADETCA va celebrar “l’Assamblea Extraordinària més trista de la nostra història de 28 anys”, ja que asseguren sentir-se “desemparats legalment, desorientats, enfonsats i incrèduls”. Davant d’aquesta situació, l’entitat demana a la Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya i al Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona “la planificació coordinada amb el Ministeri d’un pla de xoc real”, amb mesures de diferents tipus: econòmiques, que ajudin a pal·liar la tresoreria que representarà, per exemple, no rebre cap ingrés en 15 dies i tornar els diners de la venta anticipada; promocionals, que injectin ànims al públic i que no donin per perduda la temporada; legals, en benefici dels treballadors i del manteniment de les empreses, i anímiques. En aquest últim sentit, ADECTA agraeix el suport dels socis i amics i de les “persones de la Generalitat i de l’Ajuntament que han viscut aquestes 24 hores dramàtiques amb el sector, escoltant-nos, comprenent-nos i ajudant-nos a millorar les condicions en les que les empreses podrem intentar superar aquesta crisi.”

ACTUALITZAT [13/03] La Filmoteca de Catalunya tanca temporalment l’accés al públic per evitar la transmissió del COVID-19 [12/03] La Filmoteca continua però limita el seu aforament. Com a conseqüència de l’activació del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc, i d’acord amb les noves mesures adoptades pel Govern de la Generalitat per evitar la propagació del coronavirus, del 12 al 26 de març els aforaments de la Filmoteca queden limitats a 120 persones a la sala Chomón, 60 persones a la sala Laya, 42 persones a la sala d’exposicions i 15 persones a la biblioteca del cinema. La programació es manté sense alteracions, excepte la sessió de dijous 12 a les 20h a la Sala Chomón, en què el documental Volta, 100 anys de ciclisme se suspèn i es recuperarà més endavant.

[11/03] El TNC suspèn les seves representacions i les activitats públiques durant 15 dies
El TNC ha suspès les seves representacions i activitats públiques durant 15 dies a partir de dijous 12 i fins al 26 de març inclòs. En un comunicat, s’indica que atès que ‘Justícia’, ‘Solitud’ i ‘L’huracà’, els tres espectacles en cartell aquesta setmana, tenen els aforaments venuts per sobre del 90% d’ocupació, no els “resulta viable” poder aplicar la instrucció del Govern de reduir l’aforament a un terç de la capacitat de la sala. Així mateix, les activitats programades amb grups escolars, funcions i visites guiades, queden igualment anul·lades. El TNC ha explicat que els diners de les entrades es retornaran automàticament a tot el públic al més aviat possible. Només les persones que hagin comprat les entrades per telèfon o taquilles s’han de posar en contacte amb el teatre. En relació amb la gira de ‘La Rambla de les Floristes’, a l’espera de la decisió del Teatre Auditori de Granollers, la previsió és anul·lar la funció prevista per diumenge i mantenir la funció a Manacor prevista per divendres atès que, per ara, no s’ha comunicat cap mesura extraordinària a les Illes Balears. En el cas que el govern de les Illes Balears prengui les mateixes mesures que a Catalunya en les properes hores, apunta el TNC, aleshores seguiran les instruccions que es marquin. Les funcions d’aquest dimecres a la Sala Gran (‘Justícia’) i a la Sala Petita (‘Solitud’) es mantenen tot i que es retornaran els diners de totes les persones que ho sol·licitin.

ACTUALITZACIÓ [12/03]: El CCCB decideix tancar les seves portes. El centre suspèn la seva activitat pública del 14 al 26 de març. Està treballant per trobar una nova data, en la mesura del possible, per als esdeveniments cancel·lats durant aquest període. Així mateix, es retransmetran en streaming totes aquelles activitats que ho permetin. De moment, es podran seguir des de la web del CCCB la conversa entre Alessandro Baricco i Jorge Carrión (16 de març a les 18.30 h) i la conferència de Stefano Mancuso  (19 de març a les 18.30 h). [11/03] El CCCB continua obert però alguns convidats no viatgen a Barcelona. D’acord amb les mesures decretades pel govern de la Generalitat durant la fase d’alerta pel coronavirus, entre el 12 i el 26 de març, es limitarà l’accés a les activitats del CCCB a un terç de l’aforament oficial. El centre ha anunciat que Alessandro Baricco i Stefano Mancuso no podran volar a Barcelona amb motiu del confinament establert pel govern italià. La conferència de Mancuso es durà a terme via streaming, i el CCCB està pendent de confirmar si l’acte de Baricco també es pot retransmetre a distància. La resta d’activitats es mantindran obertes amb l’aforament limitat. És el cas de l’exposició Gameplay. Cultura del videojoc, l’espai Zooom, l’Arxiu CCCB, l’Arxiu Xcèntric i les projeccions del cicle, la mostra de vídeo OVNI, la sessió de Poetry Slam Barcelona del 14 de març i els cursos de l’Institut d’Humanitats.

[11/03] S’ajorna el 39è Festival de Jazz de Terrassa
El 39è Festival de Jazz de Terrassa queda ajornat per les mesures que el Govern ha decretat sobre els esdeveniments de més de 1.000 persones a causa del coronavirus. L’organització ha anunciat aquest dimecres al migdia que tota la programació queda posposada, just el mateix dia en què s’inaugurava el festival. La restricció, decretada pels propers 15 dies, suposarà l’ajornament de més d’una setantena d’activitats que s’havien de celebrar fins el pròxim 29 de març. Queden afectats, doncs, els concerts a l’interior de la Nova Jazz Cava, el Pícnic Jazz, els concerts a l’aire lliure i les activitats complementàries. L’import de les entrades venudes anticipades i online es retornarà durant les properes dues setmanes.

ACTUALITZACIÓ: [12/03] La Sagrada Família tancarà les seves portes a partir de divendres 13. [11/03] La Sagrada Família redueix l’aforament i suspèn alguns actes de Setmana Santa. La Junta Constructora de la Sagrada Família reduirà a partir d’aquet dijous l’aforament del temple a un màxim de 1.000 persones simultàniament, seguint les indicacions de la Generalitat de Catalunya. La mesura també afectarà la Casa Museu Gaudí, que veurà limitat el seu aforament a un terç de la seva capacitat actual. Així mateix, tancarà els ascensors de pujada i baixada de visitants a les torres de totes dues façanes. L’acció addicional es pren per reforçar les mesures de prevenció de visitants i treballadors per la crisi del coronavirus. La Sagrada Famlília ha ajornat els concerts de Mans Unides, previst per al 27 de març, i el concert de Setmana Santa, que s’havia de celebrar el 28 de març. Seguint també les indicacions d’Ensenyament, ha suspès també el taller familiar de Setmana Santa que estava previst per al 28 de març, així com les visites didàctiques programades per als pròxims dies. També ha quedat suspesa la il·luminació de la façana de la Passió, emmarcada en els actes de celebració de la Setmana Santa prevista per als pròxims dies 2, 3, 4 i 5 d’abril.

[11/03] Razzmatazz, l’Apolo i altres espais musicals cancel·len els concerts programats durant quinze dies
El Razzmatazz i l’Apolo han anunciat aquest dimarts que cancel·len els concerts, esdeveniments i les sessions de club programades durant quinze dies a partir d’aquest dijous, seguint les indicacions de la Generalitat relatives a la prevenció del coronavirus. Una de les grans promotores musicals, The Project, tampoc farà concerts fins el 25 de març. Així mateix, el Cruïlla de primavera ha suspès la presentació del nou disc de Sopa de Cabra al Poble Espanyol previst per aquest dissabte.

[11/03] L’Auditori suspèn alguns concerts
L’Auditori ha anunciat que suspèn els concerts del 12 al 26 de març, ambdós dies inclosos. Així mateix, ha apuntat que els concerts previstos per dimecres 11 se celebraran amb normalitat. Es manté el concert ‘Aris quartett / Dudok quartet / Esmé quartet’ previst per aquest dijous a la Sala 2 Oriol Martorell, ja que compleix les indicacions de seguretat marcades per la Generalitat. El concert del Museu de la Música de Laura Martínez Boj i Belisana Ruiz del 22 de març també es manté. L’Auditori assenyala que totes aquelles persones que havien comprat entrades per internet per a algun dels concerts suspesos rebran la devolució automàtica de l’import directament a la targeta de crèdit amb la qual van fer la compra. Qui les comprés a taquilles poden enviar un correu a [email protected]. Les persones que tinguessin algun dels concerts afectats dins del seu abonament podran canviar-lo per qualsevol altre concert de la temporada sense cap cost.

[11/03] El Palau de la Música ajorna tots els concerts i conferències fins al 26 de març
El Palau de la Música ha posposat tots els concerts i conferències entre els dies 12 i 26 de març i ha decidit ajornar el concert de l’Escola Coral de l’Orfeó Català previst per al diumenge 29 de març. La decisió s’ha pres arran de les instruccions de la Generalitat en relació a les mesures de prevenció del coronavirus i amb la finalitat de contribuir a la seva contenció. En un comunicat, s’ha explicat que en el cas dels concerts organitzats per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana s’està treballant per “trobar noves dates per als concerts ajornats o cancel·lar-los definitivament si això no és possible”. S’informarà de les novetats relatives a cada esdeveniment individualment a l’apartat corresponent al web del Palau.

ACTUALITZACIÓ [13/03] El Museu Nacional d’Art de Catalunya tanca les seves portes en compliment de la resolució SLT/720/2020, de 13 de març, del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. [11/03] El MNAC es manté obert a l’espera de noves indicacions del Govern. El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) es mantindrà obert a partir de dijous, quan entra en vigor la prohibició del Govern de celebrar actes on participin més de 1.000 persones, sigui a l’aire lliure o en un recinte tancat. Des del museu expliquen que al Palau Nacional mai es produeixen acumulacions d’un miler de persones i per tant seguiran amb l’activitat normal, a l’espera de futures indicacions de l’executiu al respecte. Amb tot, el MNAC ja ha notat els efectes del coronavirus en l’afluència de públic, que ha caigut un 20% des de l’últim terç de febrer, informen. D’altra banda, el lloguer d’espais també s’ha vist afectat i nou clients han anul·lat la reserva de la Sala Oval per esdeveniments fins al mes de maig, tots menys un.

[11/03] El Liceu suspèn l’estrena mundial de ‘Lohengrin’ i posposa ‘El monstre al laberint’
El Liceu no estrenarà l’òpera ‘Lohengrin’ de la directora Katharina Wagner, besnéta de Richard Wagner, per les mesures del Govern pel coronavirus. El director del teatre, Valentí Oviedo, ha dit que estudiaran la possibilitat de fer les quatre últimes funcions en cas que la prohibició dels actes de més de 1.000 persones no s’allargui més de 15 dies. El projecte col·laboratiu amb estudiants ‘El monstre al laberint’ es posposa i es planteja la possibilitat de reubicar-lo en el calendari. L’afegit de ser una producció dirigida per Katharina Wagner havia fet que es venguessin 4.000 entrades de persones provinents de fora de l’Estat. Quant a la suspensió d’aquesta estrena, significativa pel Liceu, Oviedo ha parlat d’un “dol intern”.

[11/03] El Vida Festival treballa en la “planificació i organització” del certamen “amb total normalitat”
El Vida Festival treballa “en la planificació i organització” del certamen “amb total normalitat”. En un comunicat, el certamen ha anunciat que seguint les noves mesures anunciades pel Departament de Salut pel coronavirus ha decidit posposar la quarta festa de presentació del Vida programada per aquest dijous a l’Antiga Fàbrica Damm. Afegeix que el públic podrà gaudir dels concert d’Egyptian Blue i Pacosan aquest estiu al Vida. S’ha assenyalat que els festivals de mitjà i gran format representats per l’Associació de Festivals de Música (FMA) “estan treballant segons el previst”. Segons el comunicat, els sectors dels festivals es mantindran atents a les recomanacions i mesures que puguin prendre les autoritats competents. 

[11/03] El Festival Músiques Disperses de Lleida ajorna pel coronavirus l’actuació de la cantautora japonesa Sachiko Kanenobu
El Festival Músiques Disperses (MUD) ha anunciat aquest dimecres que el concert de la cantautora japonesa Sachiko Kanenobu, que estava programat pel pròxim dissabte a les 22.30 hores al Cafè del Teatre de Lleida, ha quedat ajornat davant la recomanació de no viatjar degut a la incertesa que genera l’evolució del coronavirus. A través d’un comunicat, l’organització ha informat que es buscarà una nova data per a l’actuació i que es manté la resta de la programació, que comença aquest dijous. D’aquesta manera, s’ha modificat l’horari del concert de Cánovas, Adolfo y Guzmán, el qual tindrà lloc a l’hora en què havia d’actuar Kanenobu, s’ha aplicat una reducció de dos euros a l’entrada i es dona la possibilitat de reclamar-ne la seva devolució.

[11/03] La Coordinadora de Colles recomana anul·lar l’activitat castellera
La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha recomanat anul·lar o ajornar l’activitat castellera des d’aquest dimecres i els propers dies, a l’espera de noves indicacions del Departament de Salut, amb qui asseguren que mantenen contacte permanent. Inicialment, l’ens havia decidit aquest dimarts al matí mantenir l’activitat, però va fer marxa enrere després de que el Departament d’Educació recomanés suspendre l’activitat amb nens. “La naturalesa de la nostra activitat no s’entén sense la canalla”, han recollit en un comunicat. Colles com la Joves Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa s’han sumat a la decisió.

[11/03] El Centre Cultural Terrassa ajorna tots els actes previstos per les properes dues setmanes
El Centre Cultural Terrassa ha ajornat tots els espectacles previstos per les properes dues setmanes a causa del coronavirus. Alguns dels espectacles previstos a l’espai egarenc que han resultat afectats per la mesura són el de l’il·lusionista Jorge Blas, el del Ballet i l’Orquestra de Sant Petesburg, el musical Dumbo, l’actuació del Manel Fuentes Acoustic Trio o una conferència d’Eduard Sala. L’ens ha reprogramat els esdeveniments per minimitzar els efectes sobre els espectadors. D’aquesta forma, el muntatge de Jorge Blass, previst pel 13 de març, es podrà veure el diumenge 13 de setembre. L’actuació del Ballet i Orquestra de Sant Petesburg, que l’equipament egarenc havia d’acollir els dies 14 i 15 de març, es farà el 26 i 27 de setembre. Pel que fa al musical Dumbo, que estava programat pel 22 de març, es podrà veure el 10 de maig. També s’han suspès una conferència d’Eduard Sala i un concert de Manel Fuentes Acoustic Trio, previstos pel 16 i el 21 de març respectivament. Properament s’anunciaran les noves dates d’aquests actes. Les entrades adquirides per aquestes funcions tindran la mateixa validesa en la nova data.

[11/03] Ajornat fins a l’octubre el Festival de Cinema Francòfon de Barcelona Ohlalà!
El Festival de Cinema Francòfon de Barcelona Ohlalà! s’ajorna fins a la tardor per les mesures decretades pel Govern a causa del coronavirus. L’organització ja ha determinat les noves dates i se celebrarà de l’1 al 10 d’octubre. La cita tenia programades 23 pel·lícules del 12 al 21 de març i una retrospectiva dedicada a l’actriu Nathalie Baye, madrina d’aquesta edició. “Davant de tota aquesta crisi i les noves mesures adoptades per les autoritats, no és apropiat ni possible seguir endavant amb el festival”, sosté l’organització en un comunicat. Les novetats d’aquest any eren la inauguració al cinema Phenomena i una sessió de la retrospectiva dedicada a Baye a la Filmoteca de Catalunya.

[11/03] El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest matí “el pas de la fase de prealerta a alerta” del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat)
Se suspenen o s’ajornen les activitats col·lectives en espais tancats o oberts que impliquin una concentració superior a 1.000 persones. En els casos en què aquestes activitats es desenvolupin en espais amb aforament inferior a les 1.000 persones, es podran celebrar únicament si només s’ocupa un terç de l’aforament màxim autoritzat, amb l’objectiu de garantir un espai de separació adequat entre els participants. Aquestes mesures de restricció s’apliquen a espectacles públics, recreatius i d’oci, activitats culturals, religioses o similars, amb independència que siguin ofertes per un titular, explotador o organitzador públic o privat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació