Activitats culturals que pots fer malgrat el coronavirus

La cultura pot acompanyar i distreure en moments d'incertesa

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El sector de la cultura, preocupat per les restriccions de contenció del coronavirus, anuncia quines activitats es poden oferir i quines no. En aquest article recollim propostes culturals que continuen endavant i que podeu fer a casa. Llibreries com La Carbonera i La Calders llancen un missatge de tranquil·litat a través de les xarxes socials i conviden a la població a fer front a aquesta crisi “sense oblidar-nos de la cultura, que tant pot acompanyar i distreure en aquests moments i en cas d’una eventual quarantena”. A casa, sempre podeu llegir llibres, escoltar música o mirar continguts audiovisuals, ja siguin per a infants o per a tots els públics, i en llengua catalana.

La llibreria La Carbonera del Poblesec busca solucions | Foto: Ajuntament de Barcelona
La llibreria La Carbonera del Poblesec busca solucions | Foto: Ajuntament de Barcelona

Fulleja la Revista Namaka amb els més petits
Mentre duri aquesta situació d’excepcionalitat, la subscripció a totes les revistes infantils Namaka en format digital és gratuïta. Només cal entrar al seu web, afegir la promoció a la cistella i seguir les instruccions. Per tant, podeu llegir i rellegir les històries de la nova revista tantes vegades com vulgueu. El seu darrer número, número 18, tracta de llars, cases i edificis: “No penseu pas que només parlem d’edificis actuals, la prehistòria també està plena de curiositats arquitectòniques. I que me’n dieu del Gòtic americà? Un quadre pintat per Grant Wood l’any 1930 que va esdevenir molt molt famós gràcies a les mil i una reinterpretacions que s’han fet. O, si més no, per què no parlem de les cases que fan les cigonyes amb palla?”.

Mira els documentals del DocsBarcelona
El DocsBarcelona Festival canvia el seu format per tal de posar per davant la salut dels seus participants, la continuïtat del seu equip, la sostenibilitat del projecte i alhora garantir la qualitat i diversitat de continguts de cara al seu públic i professionals assistents. Les projeccions del festival i les activitats d’Indústria de la 23a edició seran online, i tindran lloc en les mateixes dates originalment previstes, del 20 al 30 de maig de 2020. El confinament també ha afectat el cicle documental Docs del Mes, atès que el tancament de les sales de cinema i equipaments culturals ha obligat a cancel·lar les estrenes previstes en aquest circuit durant els mesos d’abril, maig i juny. En aquest cas, les tres pel·lícules s’han posposat i ocuparan l’espai dels mesos de setembre, octubre i novembre. Aquesta decisió farà que enguany s’estrenin tres documentals menys a la xarxa de 70 sales de l’Estat (10 a Barcelona), però s’evita la saturació de contingut a la tardor.

Reflexiona sobre el futur a través d’una iniciativa de Palma de Mallorca
La pàgina web Palma Cultura Oberta posada en marxa per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Palma i Tres Serveis Culturals per gaudir de continguts culturals des de casa, comptarà des d’avui amb la secció “Futurs possibles” pensada per donar resposta als interrogants de futur després de la crisi sanitària provocada pel COVID-19. El portal fa un gir i gràcies a la participació de sociòlegs, artistes, professors, filòsofs, i també activistes proposa repensar el present i el futur després de la pandèmia.

Segueix xerrades d’arquitectura en streaming gràcies a un grup d’estudiants de la UPC (ETSAB)
Sota el títol “C de Confinament” arrenquen un seguit de xerrades d’arquitectes locals i internacionals per reflexionar sobre la quarantena, el confinament, la llibertat, la repressió i els virus. En les properes setmanes hi ha 8 conferències programades, on la intenció dels organitzadors és anar ampliant el cartell per continuar amb el cicle mentre duri el confinament amb la possibilitat de poder-se allargar. Les conferències s’han iniciat dimarts 31 de març a les 11h amb el despatx olotí “unparelld’arquitectes”. El dijous 2 d’abril a les 17h parlaran Anna i Eugeni Bach, guanyadors del passat premis FAD. El diumenge 5 d’abril a les 12h Jaume Prat, arquitecte i assessor de continguts d’Escala Humana de TVE. El dimarts 7 d’abril a les 18h el despatx portuguès Fala Atelier dissertaran sobre els espais de significat a través de la seva arquitectura naïf i collages digitals que han captivat l’escena internacional. Dimecres 8 d’abril, Juhani Pallasmaa farà una xerrada sobre la realitat multisensorial. Diumenge 12 d’abril a les 12h intervendran els barcelonins Bonell+Dòriga, un despatx jove i que comissarien el reconegut compte @aseriesofrooms d’instagram. El grup d’estudiants de la UPC també tenen a l’agenda a l’arquitecte Toni Gironès, a la Benedetta Tagliabue i al despatx Cierto Estudio entre d’altres i molts més, i podeu seguir-los al compte de Youtube o d’Instagram.

Anima als més petits a continuar llegint les seves revistes preferides
Per tal de fer que aquesta situació tan excepcional sigui una mica més entretinguda, el Cavall Fort i El Tatano han preparat edicions especials de les revistes per a llegir en línia, i també publiquen un recull d’activitats que els menuts de casa poden anar fent aquests dies. Us les podeu baixar en PDF i trobar-hi jocs, manualitats, experiments, receptes de cuina… A més, cada dia penjaran una proposta nova al seu web.

Juga amb el #MuseumQuizACasa
Diversos museus catalans llancen la iniciativa #MuseumQuizACasauna edició conjunta especial del concurs Museum Quiz amb l’objectiu de proporcionar una alternativa cultural i de lleure mentre duri el confinament sol·licitat per les autoritats sanitàries com a mesura de prevenció del Covid-19. Les preguntes inclouran temes d’actualitat, locucions i frases fetes, cultura popular, arts (música, cinema, pintura, escultura, gravat, disseny, etc.) i curiositats, amb especial atenció al patrimoni cultural de cadascun dels museus participants. Es preveuen 4 tipologies de pregunta: quiz, cert/fals, pregunta oberta i puzle. Es recomana que cada equip estigui format per un mínim de 2 i un màxim de 5 persones. Un cop finalitzada la sessió tothom podrà veure la seva puntuació en relació amb la resta de persones participants.

Descobreix espectacles infantils i juvenils des de casa
La Mostra Igualada, fira d’espectacles infantils i juvenils presenta La Mostra a casa, una proposta destinada als infants, joves i famílies que enguany no podran gaudir de la 31a edició (prevista del 26 al 29 de març), suspesa com a mesura de prevenció pel Coronavirus i responent al confinament decretat per les autoritats sanitàries. Del divendres 27 al diumenge 29 de març La Mostra a casa oferirà, a través del canal de Youtube de la fira, alguns dels espectacles programats per aquesta 31a edició. Durant aquests tres dies es podran visualitzar un total de 17 espectacles, 2 espectacles resumits i 24 clips o entrevistes de companyies. Els vídeos s’aniran publicant segons una graella horària que es podrà consultar al web de la Mostra i es mantindran actius al canal de Youtube una setmana, per tal que es puguin veure també els propers dies de confinament. En aquesta graella també s’indiquen les edats recomanades per a cadascun dels espectacles.

Gaudeix dels concerts de les millors sales musicals d’Europa cada dia a Facebook
Un conjunt d’auditoris europeus que formen part d’ECHO, l’organització de sales de concert més prestigiosa del continent, han impulsat el projecte Music of the day from Europe’s Concert Halls, que oferirà per primera vegada i de forma simultània i sincronitzada un concert diari a través de la xarxa social Facebook. L’Auditori, com a membre actiu de l’organització, serà l’única sala de l’Estat espanyol que participarà en aquesta proposta, que començarà dilluns a les 20 h des d’Amsterdam amb l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera i la direcció de Mariss Jansons. L’aportació de L’Auditori serà el concert que l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya va fer a la Sagrada Família de Barcelona el 20 de setembre de 2015 i que va suposar el debut de Kazushi Ono com a director titular de la formació. La retransmissió d’aquest concert serà el dimecres 25 de març a les 20 h i es podrà veure en simultani a diferents països d’Europa a través dels canals de les institucions participants.

Estigues al dia de tota la cultura de Barcelona des de casa
L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut de Cultura, dona suport a la difusió d’activitats impulsades tant pel sector públic com privat per fer accessible la cultura durant el període de confinament, amb la campanya #LaCulturaTAcompanya i #desdecasa. A través de la seva pàgina web es farà difusió durant aquests dies de totes les iniciatives que han sorgit per mantenir l’esperit dels equipaments públics i privats de la ciutat i les iniciatives individuals culturals, amb l’objectiu de fer-los d’altaveu i d’oferir un recull complet d’activitats que mantinguin present el teixit cultural de la ciutat.  

Descobreix pel·lícules amb la retrospectiva del Cerdanya Film Festival
El Cerdanya Film Festival i tots els creadors audiovisuals que hi han passat volen fer més lleuger el confinament de l’emergència sanitària del COVID-19. És per això que han reunit al seu web una retrospectiva de films que han passat pel festival en edicions passades, així com pel·lícules que alguns creadors han decidit enviar per aquesta ocasió. El festival manté obert fins al 22 de maig el període de recepció de les obres per l’edició d’enguany, encara que l’equip està examinant totes les condicions per acabar de decidir si es pot celebrar de l’1 al 9 d’agost com estava previst.

Repassa les propostes culturals de la mà d’Òmnium
Òmnium Cultural ha engegat aquesta setmana la campanya #CompartimCultura. “La lluita genera esperança mentre va fent camí”, ha piulat Cuixart per inaugurar la iniciativa. La frase és una cita de Rebecca Solnit. En el lloc web que ha posat en marxa, l’entitat recopila les iniciatives al voltant del consum cultural que han anat sorgint de manera espontània aquests dies de confinament. Tot plegat s’ordena en 4 eixos: llegir, mirar, escoltar i crear. Òmnium també programa a partir de dilluns els “Confins Culturals”, una proposta de streamings per a tots els públics que es podrà seguir al seu canal de Youtube.

Gaudeix de la música de piano d’Ignasi Cambra
El pianista Ignasi Cambra oferirà cada dia a les 20.30 hores un petit concert en directe des del seu Instagram. Nascut a Barcelona el 1989, Cambra va començar la seva formació pianística als sis anys a l’Escola de Música de Barcelona. Als disset anys va guanyar una beca que li va permetre anar a la Jacobs School of Music de la Universitat d’Indiana, on va cursar el grau de piano. El 2013 va ingressar a la que es considera la millor escola de música del món, la Juilliard School de Nova York, per realitzar un màster de piano amb Jerome Lowenthal i Matti Raekalio. Just acabats aquests estudis, el 2015, va tornar a Catalunya i va entrar a formar part del projecte “Partitura” de promoció de joves talents musicals, liderat per la pianista Maria João Pires. Ha tocat en escenaris prestigiosos de tot el món i durant el confinament el podrem sentir cada vespre des de casa nostra.

Interactua amb el diari de confinament d’Els Amics de les Arts
Els Amics de les Arts van dimecres 18 la primera entrega del seu diari de confinament. Sota el nom ‘Atrapats aquí’ (fragment de la seva cançó ‘Les Coses’), els tres membres del grup van comunicar a les seves xarxes socials que presentaran “una sèrie interactiva que anirà sobre el que vosaltres ens demaneu, per intentar fer aquests dies més dolços, no tan transcendents”. La idea d’aquest material audiovisual que compartiran al seu canal de Youtube és que la gent demani sobre què volen que parlin sobre les seves cançons, un tutorial sobre com tocar-les, o com passar millor les hores aquests dies de confinament.

Mira amb els més petits pel·lícules de Pack Màgic, la distribuïdora de cinema infantil
El confinament és un repte per a moltes famílies. La iniciativa “Pack Màgic per quedar-se a casa” serveix per fer més lleugera l’experiència. La distribuïdora ofereix l’oportunitat de veure gratuïtament i en obert una selecció de les seves pel·lícules. Rebreu avisos a través de les seves xarxes socials, però a partir de dijous 19 i cada 48 hores, Pack Màgic publicarà un film al canal de Youtube. La primera pel·lícula que podreu veurà serà L’hivern i la primavera al regne d’Escampeta, la història d’un hivern en què l’Ogre de les muntanyes s’emportà la princesa del regne, Mèlia Pa de Pessic. I dels misteriosos esdeveniments que van tenir lloc durant la primavera. Es tracta dels dos primers capítols de la tetralogia francesa Les quatre saisons de Léon. Aquestes pel·lícules també es poden veure a Filmin.

Viu les òperes del Liceu des de casa
Davant el confinament recomanat per les autoritats sanitàries, el Gran Teatre del Liceu publica online alguns dels èxits de les darreres temporades sota el lema #ElLiceuaCasa. Gràcies a la col·laboració amb el Teatro Real, gran part d’aquest contingut estarà disponible a la plataforma My Opera Player, que permet accedir a una àmplia videoteca d’òpera, dansa i concerts de teatres d’arreu del món. Així, a partir de dimarts 17, tothom podrà gaudir de dos dels títols més memorables del Liceu dels darrers anys: el muntatge de Norma de Bellini (2014/15) i la producció del Rigoletto de Verdi (2016/17). My Opera Player oferirà una estrena online d’òpera cada dia, o bé del Teatre Real o bé del Liceu, que habilitarà títols tan emblemàtics com I Capuleti e i Montecchi de Bellini (2016); el Macbeth de Verdi (2016); Un ballo in maschera de Verdi (2017); Romeo et Juliette de Gounod (2018); L’italiana in Algeri de Rossini (2018) i La gioconda de Ponchielli (2019). Tots ells es podran veure amb subtítols en català, castellà i anglès. Per poder accedir al contingut caldrà registrar-se a la plataforma My Opera Player i introduir el codi “OperaEnCasa”. El Gran Teatre del Liceu també habilitarà al seu canal de Youtube quatre dels espectacles més reeixits d’El Petit Liceu: La petita flauta màgica, El jove barber de Sevilla, La Ventafocs i Pere i el llop.

Llegeix amb la iniciativa #KeepReadingACasa
Grup62 i els seus autors han decidit posar a disposició dels lectors una selecció online d’alguns dels títols més populars de l’editorial, per tot el ventall de públic lector i sota el hashtag #KeepReadingACasa. Els títols que podran descarregar-se de manera gratuïta són: Dins el darrer blau, de Carme Riera; Les veus del Pamano, de Jaume Cabré; Gràcies per la propina, de Ferran Torrent; L’Ombra del Vent, de Carlos Ruiz Zafón; Els homes que no estimaven les dones, d’Stieg Larsson; El codi Da Vinci, de Dan Brown; Juno, de Laia Aguilar; La cova dels dies, de Marc Artigau; El lleó, la bruixa i l’armari, de C. S. Lewis (Narnia 2) i El meu nom és Stilton, Geronimo Stilton, Geronimo Stilton 1.

Escolta recomanacions musicals de tota mena
Des de Núvol us proposem 10 cançons que no us faran oblidar el virus, però que sí que us ajudaran a distreure el cap i començar a explorar les discografies dels artistes i grups seleccionats.

Visita virtualment la Casa Masó de Girona
Aquests dies poden servir per visitar de forma virtual la Casa Masó de Girona, fer una passejada interactiva per les diferents habitacions i descobrir les principals obres d’art i d’arts decoratives que s’exposen a la casa museu. El portal de la Fundació Rafael Masó a Google Arts & Culture també ofereix diferents exposicions virtuals.

Recupera l’optimisme amb Gertrudis
El grup Gertrudis havia de començar la gira de presentació del disc “No em dona la gana” dijous passat al Razzmatazz, però la crisi del coronavirus ho va impedir. Des de casa, el cantant Xavi Ciurans ha composat i compartit la cançó Avui canviem el món. Continuant amb l’optimisme que caracteritza el grup, Ciurans explica que la cançó està inspirada “en el pas important que implica quedar-se confinat a una habitació”. La lletra també recorda el caliu dels concerts, “on tota la gent crida i allibera el seu desig”. Els Gertrudis estan preparant una sèrie d’accions que aniran presentant aquests dies a través de les seves xarxes socials.

Gaudeix de la millor òpera internacional
El Metropolitan Opera House (MET) de Nova York oferirà aquesta setmana òpera online de manera gratuïta a través de la seva pàgina oficial. Ho farà cada nit a les 19:30h, és a dir, a la 1:30 hora catalana. Avui, dilluns, podrem gaudir de l’obra Carmen de Georges Bizet; dimarts 17, de La Bohème de Giacomo Puccini; dimecres 18, d’Il Trovatore de Guiseppe Verdi; dijous 19, de La Traviatta de Giuseppe Verdi; divendres 20, de La Fille du Régiment de Donizzetti; dissabte 21, de Lucia di Lammermoor de Donizzetti, i finalment, diumenge 22, d’Eugene Onegin de Tchaikosvksy.

Mira els films de consciència social que recomana el Festival Protesta
En aquests dies de confinament, els organitzadors del Festival Protesta, que se celebra cada any entre Barcelona i Vic, han preparat una selecció de documentals i pel·lícules que han projectat en edicions anteriors del festival. El Protesta té la voluntat de posar el seu granet de sorra per intentar transformar la societat a través del cinema. Aquí podeu veure la llista de recomanacions, amb títols com Jo, Daniel Blake de Ken Loach o Complicit de Heather White. Totes les filmacions estan disponibles a la plataforma Filmin.

Remena i participa en aquest arxiu familiar obert a tothom
L’arxiver i historiador Adrián Cruz és l’impulsor de la iniciativa “El nostre arxiu” (ENAF), un projecte que va nèixer a Instagram el febrer de 2015 amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica de milers de catalans a través de les fotografies d’arxiu familiar. Ara, durant el confinament, Cruz anima a tothom a compartir imatges familiars a través de les xarxes, per tal de posar en valor l’arxivística catalana i la història dels nostres conciutadans en general. ENAF convida a compartir aquestes imatges sota el hashtag #elnostrearxiufotografic.

Escolta els poetes de guàrdia
Des de dissabte 14 de març, el compte de Twitter Poeta de Guàrdia enregistrarà cada dia poetes recitant versos i els compartirà perquè tothom en pugui gaudir. El rapsode que ha trencat el gel ha sigut Josep Pedrals, que ha publicat aquest vídeo:

Visita els webs dels museus
“Evitem tot contagi excepte el de la bellesa”, diu el director de la Galleria degli Uffizi, Eike Schmidt. A Catalunya, centres expositius com el MACBA, el CCCB o el Museu Marítim de Barcelona insisteixen en els continguts dels seus portals digitals. El Museu d’Art Contemporani ofereix recorreguts temàtics per la seva col·lecció, que van des de les obres de dones artistes fins a les obres que reconeixereu perquè estan a l’espai públic, passant per altres categories com els “campcentualismes”: materials sobre la teoria queer i la filosofia de gènere. El CCCB destaca el seu Arxiu digital, on s’hi poden trobar conferències, entrevistes i articles, i el Museu Marítim ens descobreix la Barcelona de 1912.

Xafardeja el compte La Cultura a Casa
El compte d’Instagram La Cultura a Casa té la intenció de portar la cultura a totes les llars, i per això cada dia publicarà propostes culturals que es poden gaudir des del sofà. Algunes les trobareu en aquest article de Núvol, però moltes altres les descobrireu al seu Instagram.

Omple les teves pantalles de teatre
Amb les portes dels teatres tancades, l’escena pateix la crisi del coronavirus de ben a prop. Per reivindicar la seva feina, dramaturgs i companyies han tirat endavant a les xarxes iniciatives relacionades amb aquest sector. És el cas de Jordi Casanovas, que ha impulsat el hashtag #coronavirusplays i ha animat a tothom a escriure monòlegs o escenes d’un màxim de tres minuts sobre el que senten i viuen en aquests moments de quarantena. La dramaturga Carla Rovira també ha volgut posar el seu granet de sorra a la causa teatral, i ha publicat en obert a Youtube la seva obra Màtria. Per la seva banda, companyies com La Calòrica han decidit compartir algunes gravacions d’espectacles de tota mena.

Fes que el show continuï de la mà del Teatre Lliure
Perquè el teatre no decaigui en un moment de paràlisi cultural i social, el Teatre Lliure proposa un seguit de continguts teatrals accessibles des de les seves xarxes socials (youtube, twitter i instagram). La primera proposta es tracta del #LliureAlSofà, en la qual es podran visionar dues obres teatrals a través de YouTube: per una banda, de dijous 19 a dissabte 21 a les 20h es podrà veure el Hamlet de Shakespeare dirigit per Pau Carrió i protagonitzat per Pol López. També es podrà veure el diumenge 22 a les 18h. El Teatre Lliure ha apostat per seguir els horaris habituals d’exhibició d’espectacles en sala, per tant només serà possible veure l’obra en aquests horaris. Per altra banda, la segona emissió teatrel del #LliureAlSofà anirà dirigida a tots els públics i serà un espectacle familiar: Renard o El llibre de les bèsties, l’adaptació musical per a tota la família de Marc Rosich del llibre de Ramon Llull. El teatre informarà properament dels dies d’emissió d’aquest espectacle al youtube. A part d’això, l’equipament també tira endavant a Twitter el hashtag #TeatreAlFil, on es difondran els textos de diverses peces breus de l’espectacle Clàssics desgenerats, estrenat la temporada passada dins del cicle Dones Lliures. Es tracta d’una proposta que aborda obres clàssiques sota la perspectiva de gènere. Per acabar, el Lliure comença la iniciativa #15dies15anècdotes al seu canal d’Instagram, on publicarà cada dia imatges de quinze espectacle emblemàtics i les seves anècdotes, amb l’objectiu de rememorar la història del Teatre.

Participa al Cuarentena Fest, un festival de música a distància
Una trentena de músics independents d’arreu de l’estat espanyol impulsen el Cuarentena Fest, un festival musical a distància i transmès ‘en streaming’ per mitigar “la cascada imparable” de cancel·lacions de concerts i festivals per les mesures preventives davant del COVID-19. L’esdeveniment, no presencial, se celebrarà del 16 al 27 de març, i el ‘públic’ en podrà seguir les actuacions -gratuïtes- a través dels canals de YouTube dels artistes i de la pàgina web cuarentenafest.tumblr.com. “Que la música no pari, no”, arrenca el manifest fundacional d’un certamen on estan confirmats, per ara, artistes com El Petit de Cal Eril, The Crab Apples, Pavvla, Kids from Mars, Lois, Evripidis & his Tragedies, Bárbara, Betacam o Estrella Fugaz. Els seus impulsors –músic d’arreu de l’Estat- pretenen que la música no s’aturi malgrat les mesures imposades que limiten l’assistència i l’aforament dels esdeveniments culturals. “Les sales i els músics estan patint les conseqüències en un ja de per sí sector precari”, lamenten en el manifest.  Aquests artistes es proposen que “la música no pari” i que músics i segells independents “segueixin oferint cultura en aquests temps difícils”. “Si les circumstàncies no ens permeten trobar-nos amb els fans, volem seguir arribant-hi, en el seu confinament, a les seves cases”, plantegen. Els concerts del festival s’oferiran des dels “espais de creació” de cada un dels artistes, és a dir, en les actuals circumstàncies, el seu dormitori. I d’aquí, “a les cases de tota Espanya”. El certamen ofereix la possibilitat de contribuir amb donacions (de 3, 5 i 10 euros, o quantitats superiors) per als músics participants.

Llegeix els continguts de franc que ofereixen els editors de revistes en català durant 1 mes
Els editors de revistes en català de l’Associació d’Editors de Revistes i Digitals (APPEC) obren de forma gratuïta la Tarifa plana de revistes d’iQUIOSC.cat durant un mes per tal que  durant la situació excepcional que estem vivint, totes les persones que aquests dies siguin a casa puguin accedir de franc a la lectura de les capçaleres en català. Per poder accedir al mes gratuït de revistes només cal que els lectors entrin a tarifaplana.iquiosc.cat i introdueixin el codi TARIFAPLANA2020 en el moment de fer la subscripció i tindran accés a 1 mes de la tarifa plana de revistes de franc. Algunes de les revistes en llengua catalana a les quals podran accedir de franc durant 1 mes són Bonart, Cuina, D’Estil, Descobrir, El Temps, Enderrock, Entreacte, Estris, Fosbury, L’Avenç, Namaka, Revista CAstells, Saó, Sàpiens o Serra d’Or, entre moltes altres.

Escolta podcasts en català
Cada cop són més els podcasts que es publiquen en català a la xarxa. Aquests programes de ràdio, fets de forma independent, destaquen per la seva espontaneïtat i per la seva llibertat creativa i editorial. En aquest article trobareu un recull en constant actualització dels podcasts fets en la nostra llengua.

Mira actes en streaming de llibres com La Carbonera
La Carbonera de Poblesec ha activat el repartiment en bicicleta i la venda a domicili “per tal de garantir l’accés a la cultura en aquests moments d’incertesa”. Amb la intenció de fer compatible l’aplicació de les mesures de prevenció i la supervivència del sector cultural, “un dels més precaris i fràgils en moments d’inestabilitat social i econòmica, les llibreries es reinventen i miren de trobar mecanismes alternatius i creatius per mantenir el consum de literatura”. La Carbonera, que tenia previst un festival de literatura feminista durant el mes de març amb més de 50 autores participants, manté la majoria de la programació fins aquest dissabte (se suspèn el recital de poesia previst per divendres) tot adaptant les mesures de prevenció, regulant l’aforament i incentivant el pagament amb targeta. En cas de necessitat i a partir de diumenge, tots els actes previstos es realitzaran a porta tancada, i el públic els podrà seguir mitjançant retransmissió en línia i en directe a través de Youtube. Diumenge 15 a les 12h, la llibreria retransmetrà per YouTube el vermut amb Patrícia Luján, Bel Olid i Zinteta (Cinta Tort).

Juga a jocs de taula
“Però vostè què s’ha pensat? Jo tinc una feina molt important com per poder passar temps jugant amb els meus fills!”, deia un pare enfadat a Oriol Comas, l’expert en jocs de taula més important de Catalunya. Ara que les prevencions contra la propagació del coronavirus recomanen quedar-se a casa, potser aquest pare diria alguna cosa diferent. Recuperem aquesta entrevista en què Oriol Comas parla de la importància dels jocs, en recomana uns quants i explica les diferències maneres que tenim cada país de relacionar-nos amb aquesta activitat. “No és veritat que a Alemanya es jugui més perquè fa fred. Es venen molts més videojocs a Espanya que a Alemanya”, explica.

Gaudeix de l’arquitectura catalana des de casa
Aquest 10 de març el COAC ha estrenat arquitecturacatalana.cat, l’espai digital més extens sobre arquitectura catalana moderna i contemporània. El portal permet consultar informació sobre 1.600 obres de més de 1.100 arquitectes i estudis d’arquitectura de tot l’àmbit geogràfic català, oferint un espai de descoberta i coneixement que posa en valor el patrimoni arquitectònic més recent i, amb ell, la tasca dels arquitectes. Les obres que es recullen comprenen el període d’entre l’any 1832 —any de construcció de la primera xemeneia industrial de Catalunya, la del Vapor Bonaplata al Raval de Barcelona— fins a l’actualitat. El web neix com un ens viu que anirà creixent amb la incorporació de les obres recents de més interès i també d’altres de més antigues. Els fons que nodreixen el portal són múltiples, gràcies sobretot a la generositat dels despatxos d’arquitectura i els fotògrafs que han cedit els drets dels materials que hi ha publicats. L’Arxiu Històric del COAC també hi té un paper clau, ja que aporta el seu extraordinari llegat d’arquitectura catalana, amb documentació que en molts casos veu la llum per primera vegada.

Llegeix llibres
Per conèixer les últimes novetats de món editorial, i també per decidir quin llibre voleu llegir si no teniu clar quin escollir, podeu remenar els últims “Faves tendres”, el suplement literari que Núvol publica cada divendres. Aquí teniu les últimes edicions: Faves Tendres #1, Faves Tendres #2, Faves Tendres #3, Faves Tendres #4, Faves Tendres #5 i Faves Tendres #6.

Gaudeix de vídeos, sèries, llistes de reproduccions i canals de Youtube des de casa, en català i per un públic tant infantil com adult (propostes d’Albert Lloreta via Twitter)

Segueix conferències del CCCB en streaming
El CCCB vol retransmetre en streaming totes aquelles activitats que ho permetin. De moment, es podran seguir des de la seva web la conversa entre Alessandro Baricco i Jorge Carrión (16 de març a les 18.30 h) i la conferència de Stefano Mancuso  (19 de març a les 18.30 h).

Mira sèries
Acabem de començar el 2020 i les plataformes de contingut audiovisual estan plenes de novetats. Per si de cas, us recordem també les sèries que van triomfar l’any passat, per si de cas ens hem de quedar a casa i volem estar ben distrets. Aquí teniu les 9 sèries del 2019, seleccionades per Joan Burdeus.

Articles com aquest són possibles gràcies a la vostra ajuda, que permet que Núvol continuï endavant i ofereixi continguts de qualitat. Si voleu contribuir a l’existència del diari digital de cultura en català, podeu subscriure-us aquí i ajudar-nos a superar la inestabilitat que genera l’actual crisi del coronavirus.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació