Premis Crítica «Serra d’Or», 50 anys compromesos amb la cultura

«Durant un munt d'anys aquests premis eren els únics que es donaven» (Josep Massot i Muntaner, LaVanguardia)

Amb motiu dels 50 anys dels Premis Crítica «Serra d’Or», hem volgut dedicar un dossier a la revista del mes de maig en commemoració a aquest aniversari cinquantenari i històric.

Es tracta dels premis més antics en l’àmbit català gràcies a la perseverança d’haver estat convocats any rere any, sense interrupcions. Els formen un jurat independent de la revista que premien un guardó –una serreta d’or– per obra publicada l’any anterior. Aquest jurat s’agrupa en quatre àmbits diferents: recerca, literatura i assaig, teatre i literatura infantil i juvenil.

Premis-Serra-d'Or-sarsanedas-castellet-Maur-Boix-Úbeda©Barceló-Arxiu-Serra-d'Or

Aquest dossier especial dedicat als Premis està constituït per un article que fa un repàs històric dels premis, a càrrec de Josep Massot i Muntaner, director de la revista; una valoració dels premis per alguns guardonats que han estat premiats anteriorment, com ara Màrius Serra, Carme Riera o Jaume Cabré, i uns jurats que han contribuït al llarg de la història a posar en relleu les creacions culturals catalanes, com són Marta Nadal, Joandomènec Ros o Núria Santamaria; la publicació d’algunes cartes inèdites d’agraïment rebudes a la redacció de la revista de premiats que ja no hi són com Mercè Rodoreda o Pere Calders. A més, publiquem el veredicte dels Premis Crítica «Serra d’Or» 2016.

També, Ernest Benach recorda Johan Cruyff, jugador, entrenador i geni del futbol que fa poc ens va deixar.

Miquel-Lluís Muntané entrevista Armand Puig i Tàrrech, sacerdot, teòleg i biblista que explica la seva intensa tasca al voltant del treball pastoral sumat, també, a la tasca acadèmica i científica.

A la secció d’art, parlem de l’exposició «Toni Catany. D’anar i tornar», una mirada nova i transversal a la trajectòria del fotògraf, que trobarem a la Pedrera fins al proper 17 de juliol.

A lletres, Àlex Broch recorda el recentment desaparegut Carles Hac Mor. Parla de la vida del jove Hac Mor de fa quaranta anys, un escriptor incommensurable i provocador, incomprès pel seu temps. D’altra banda, Magí Sunyer evoca la figura de Rafael Tasis i comenta les darreres reedicions que s’han fet d’algunes de les seves obres més rellevants.

A música, Xavier Chavarria parla de la música policoral, sorgida principalment a la ciutat de Venècia. Miquel-Lluís Muntané presenta la darrera publicació de Miquel Pujadó: «Poemes de capçalera», amb CD inclòs de cançons cantades pel mateix Pujadó.

A la secció de teatre, Enric Ciurans explica la trajectòria de Pep Tosar com a home de teatre arran de la versió que s’estrena del clàssic La gavina d’A. Txèkhov al TNC.

A la secció de cinema Tariq Porter parla del cinema d’angoixa i de diversos films, llargmetratges, curtmetratges i documentals sobre el gènere. A televisió Gabi Stanislavsky presenta «13 dies d’octubre», guanyador del premi Gaudí al millor telefilm de l’any 2016.

Jaume Fabre, a la secció de premsa, informa sobre la digitalització que s’ha fet de tots els números del diari «El Diluvio» i ens parla del llibre que s’ha publicat sobre les memòries del seu director, Jaume Claramunt.

Completen el número les habituals seccions d’opinió, ressenyes de novetats literàries i llibres d’assaig i estudi i la pàgina d’entreteniment.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació