Oblit Baseiria, llibretera de Casa Anita: “Jo no marxo”

En general, quan els llibreters es veuen obligats a abaixar la persiana ho fan per qüestions econòmiques o personals. A Casa Anita, en canvi, són els nous propietaris de l'edifici els que volen forçar la llibreria a marxar.

Núria Juanico

Núria Juanico

Cap de la secció Punt de Llibre

Oblit Baseiria, la llibretera de Casa Anita, no vol marxar. Una empresa ha comprat l’edifici d’aquesta llibreria del barri de Gràcia especialitzada en literatura infantil i juvenil i n’ha fet fora els veïns. Dels anteriors llogaters només queda Casa Anita als baixos, però els nous propietaris diuen que la llibreria ha de deixar l’espai per incompliment de contracte. Segons ells, tots els actes, contacontes, tallers i presentacions que impulsa l’establiment no són propis d’una llibreria perquè, diuen, el contracte és només per a la venda de llibres.

Oblit Baseiria | Foto de Tatiana Pagà

En general, quan els llibreters es veuen obligats a abaixar la persiana ho fan per qüestions econòmiques o personals. A Casa Anita, en canvi, són els nous propietaris de l’edifici els que volen forçar la llibreria a marxar. En concret, l’empresa que ha adquirit l’espai considera que Casa Anita incompleix el contracte perquè “tots els actes de presentacions, contacontes i tallers no són propis d’una llibreria” i exigeix que abandonin l’edifici abans d’un mes.

Il·lustració de Cristina Losantos

“Quan vam rebre el primer burofax sobre aquesta qüestió ho vam comunicar a la gent més propera del món editorial, de les biblioteques i de les escoles”, explica la responsable de l’establiment, Oblit Baseiria. La resposta de la ciutadania no va trigar a arribar. “Gràcies a les xarxes socials, vam rebre una allau de missatges de suport de la gent. És increïble”, assegura la llibretera, que defensa que “més enllà d’un negoci privat, Casa Anita també fa un servei a la gent”. Algunes plataformes ciutadanes es van bolcar en el cas per evitar el trasllat de la llibreria, que ha iniciat una recollida de signatures sota el lema Jo no marxo.

Una trentena d’il·lustradors també s’ha sumat a la campanya, i ho han fet de la manera que més els defineix: dibuixant. A partir de la característica cadira de palla que identifica el logotip de Casa Anita, cada il·lustrador ha modificat la imatge d’una forma particular per deixar clar que la llibreria no vol fer les maletes. Artistes com Carles Porta, Kim Amate, Rocío Bonilla i Liliana Fortuny han fet les seves aportacions, que queden recollides al Facebook de la llibreria.

Il·lustració de Carles Porta

Encara que al contracte de lloguer no ho especifiqui, Casa Anita va més enllà d’un espai on comprar llibres. La seva essència rau en “una llibreria que, com les bones, no es conforma amb un paper contemplatiu a l’espera de la clientela”, defineix l’escriptor Màrius Serra en un article a La Vanguàrdia. De fet, es tracta d’un establiment que ha teixit un fort compromís amb els veïns i s’ha convertit en un sòlid nucli cultural al barri de Gràcia, on va néixer fa 10 anys. Al local actual s’hi van traslladar el 2010 i, aleshores, van firmar un contracte de 10 anys. La llibreria no vol renunciar als cinc anys que li falten i que està disposada a complir.

En referència als actes “impropis” que els nous propietaris atribueixen a la llibreria, Serra exclama: “Ja m’explicaran en quin món vivim si algú dictamina que no és propi d’una llibreria organitzar actes al voltant dels llibres que ven (o pretén vendre)”. En aquesta línia, Baseiria afirma que la seva voluntat ha estat sempre defugir “la idea de magatzem de llibres”. La llibretera defensa la dinamització cultural des de l’establiment perquè “és molt més divertit” i explica que “la base de Casa Anita sempre ha estat un compromís amb les escoles i les biblioteques escolars”.

Una llibreria d’autor

Il·lustració de Lucía Serrano

Casa Anita ha estat sempre lligada a activitats paral·leles al voltant del llibre, però no és una excepció al sector. “Tenim una xarxa de llibreries molt atomitzada, i això provoca que adquireixin personalitats molt concretes”, assenyala el president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, que considera que les activitats de Casa Anita li aporten un element de diferenciació i professionalitat. Tot i això, Daura admet que aquest model de llibreries és una opció força habitual i, per tant, que “els propietaris no tenen raó, perquè són actes que fan moltíssims llibreters”.

El president del Gremi de Llibreters defensa que aquestes activitats “no només ajuden a vendre, sinó que també potencien el plaer per la lectura i fomenten la complicitat amb els clients”. Es tracta d’una manera de fer “que forma part de l’ADN de les llibreries” i que ell considera “fonamental i indispensable”. Des del seu punt de vista, Daura defineix Casa Anita com “una llibreria d’autor que ha innovat i ha marcat una pauta al món infantil i juvenil”. Precisament, subratlla que qualsevol producte necessita una promoció i que els actes que impulsa Casa Anita “mai vam deslligats dels llibres”. Per això, considera que l’argument dels nous propietaris “és molt pobre i cal combatre’l”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació