L’aposta formativa de FiraTàrrega

Del 6 al 9 de setembre els carrers de la capital de l’Urgell es tornaran a omplir d’espectacles de teatre, circ, performance…Tàrrega acollirà gent de la contrada i de lluny, que obriran els ulls de bat a bat tot passejant pel carrer.

La Fira de Teatre al carrer de Tàrrega s’encamina per celebrar aquest setembre la seva 32 edició. Suficients anys com per dir que és un esdeveniment més que consolidat a escala local i també a escala internacional. Qui es dedica o li interessa les arts escèniques de carrer coneix FiraTàrrega.

Del 6 al 9 de setembre els carrers de la capital de l’Urgell es tornaran a omplir d’espectacles de teatre, circ, performance…Tàrrega acollirà gent de la contrada i de lluny, que obriran els ulls de bat a bat tot passejant pel carrer.

Durant l’any, però, la ciutat de Tàrrega no té gairebé res a veure amb el tràfec d’aquests dies en concret. Tàrrega és una ciutat tranquil·la que es transforma i multiplica durant un cap de setmana. “A vegades dóna la sensació que la Fira va per una banda i Tàrrega per una altra”, em diu Albert Rosinés, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tàrrega. “Cal ajuntar la població i la Fira des de l’Ajuntament. Cal aprofitar inèrcies i fer que l’Ajuntament i la seva regidoria de Cultura tinguin més part activa de tot el relacionat amb la Fira.” Rosinés insisteix en que “Cal anar arrelant més la Fira amb la ciutat. La Fira ja està consolidada després de tants anys, però en algun moment semblava que es podia fer a tot arreu i que podria marxar de Tàrrega.”.

Per això, Tàrrega ha impulsat uns quants nous projectes que són un cop de puny sobre la taula pel que fa a la consolidació. I entenem consolidació com assentament pel futur, fixació i voluntat de continuïtat. “Els beneficis seran a llarg plaç”, comenta Rosinés. I això s’obtindrà, com molt bé han vist a Tàrrega, amb la formació. Amb una bona aposta per la formació, com la que aquest any està presentant FiraTàrrega.

Un Màster en creació d’arts escèniques al carrer, creat conjuntament amb la Universitat de Lleida, és l’aposta estrella de Tàrrega. Que els bons professionals que per la Fira passen per Tàrrega també es puguin formar a la ciutat, que surtin de Tàrrega. Aquestes són les correctes inèrcies internes que la direcció de la Fira, ara a càrrec de Jordi Duran, i la regidoria de Cultura estan impulsant, no per consolidar el present, sinó per consolidar el futur i poder caminar amb seguretat. Així mateix, Rosinés també em parla d’adequar espais per a la formació, aprofitant el patrimoni local. S’hi han posat amb ganes i lluiten perquè el màster tiri endavant.

Així mateix, la regidoria de Cultura, junt amb la companyia de Lleida El Celler d’Espectacles, han presentat també una Aula de teatre per a Tàrrega, que s’especialitzarà en la formació interpretativa i serà per a un públic obert.

“Focus Nòrdic” és una altra proposta per al coneixement, en aquest cas de com van les arts escèniques al nord d’Europa, en un projecte conjunt de la Fira amb companyies de països escandinaus que pretén divulgar, entre el públic i els professionals, projectes que es fan en estats com Dinamarca o Noruega.

En aquesta edició sembla que tot quadra: el eslògan que empra FiraTàrrega, “Territori creatiu”, tindrà més sentit que mai amb aquesta voluntat pedagògica-creativa. I fins i tot el cartell d’enguany hi lliga: un cap amb un cor com a cervell. Justa la fusta.

Per parlar sobre aquesta aposta formativa em poso en contacte amb un dels futurs professors del nou màster de FiraTàrrega, que començarà aquest proper curs acadèmic. És l’Esteve Soler, professor de teatre a l’Obrador Internacional de Dramatúrgia de la Sala Beckett de Barcelona i dramaturg ja de prestigi internacional.

Segons Soler, l’aposta formativa del certamen targarí és necessària: “Es tracta de donar bases sòlides a una realitat innegable, en la qual Catalunya hi aporta molts i bons professionals.”

Com a professor li pregunto pels àmbits formatius en què creu que fa més falta treballar en aquest tipus d’arts escèniques i em respon que “en tants com siguin susceptibles de tenir un reflex professional. Qualsevol relat (escènic o no) està subjecte a unes lleis dramatúrgiques i es tracta d’aplicar-les a les convencions del teatre de carrer.” Soler es mostra entusiasta amb el projecte: “El teatre de carrer, literalment, no té límits!”

Sense límits, amb un horitzó obert al davant, amb molt de camí fet i assegurant la via que porta cap a la present edició i cap a les futures, així, amb l’educació i formació de talents en l’àmbit, FiraTàrrega camina segura cap a oferir un bon futur per les arts escèniques al carrer.

@rogeRosich

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació