Jaciments per descobrir: un viatge al passat

A prop de Barcelona tenim un ampli ventall de museus i jaciments per descobrir els rastres del nostre passat

A Catalunya tenim un extens patrimoni arqueològic que ens permet conèixer els nostres orígens i la manera de viure dels nostres avantpassats, des de la prehistòria fins a la modernitat passant pels assentaments ibers, les restes gregues i romanes i les construccions visigòtiques i medievals. A prop de Barcelona tenim un ampli ventall de museus i jaciments per fer aquesta retrospectiva i descobrir els rastres del nostre passat. Us en recomanem uns quants per visitar.

Pintures de la Cova dels Moros, exposició al Museu de Gavà | Foto: Viquipèdia

Paleolític: Les coves del Toll

A la Catalunya central, entre Vic i Manresa, Montserrat i el Montseny, hi ha una comarca amb poc més d’un any de vida –administrativa: el Moianès, on podem explorar unes grutes prehistòriques que tenen més de 1.000 metres de profunditat: les coves del Toll. El seu interior, en forma de L, es divideix en dos sectors diferenciats: la galeria sud, on s’adverteixen els rastres de l’home prehistòric, i la galeria est, per on circula un curs fluvial d’aigua freda i cristal·lina. Es tracta d’una de les coves prehistòriques d’Europa més riques en fauna del Quaternari i conté restes de foc i de sílex que deixen constància de la presència de l’home Neandertal durant el Paleolític Mitjà en aquest territori. Fa més de 40.000 anys –com a mínim!

Entrada a la Cova del Troll | Foto: J. Canet Queralt

Neolític: Parc Arqueològic Mines de Gavà

Entre el Garraf i Barcelona i a tocar de la desembocadura del Llobregat, a Gavà tenim l’oportunitat de visitar les mines més antigues d’Europa, que ens permetran tenir constància de com era la vida quotidiana de la comunitat neolítica, fa 6.000 anys. Aquest equipament cultural està dissenyat per garantir la conservació i la protecció del patrimoni al mateix temps que s’inverteix en la recerca i la difusió de la informació històrica al voltant d’una excavació arqueològica. Una oportunitat única per descobrir les troballes dels investigadors i per fer-nos una idea sobre la vida dels nostres avantpassats en aquest entorn.

L'edifici del Parc Arqueològic de les Mines de Gavà | Foto: Viquipèdia

Íbers: L’Esquerda

Una mica més amunt, prop dels límits de llevant de la província de Barcelona, a Roda de Ter hi trobem un impressionant jaciment amb restes de diversos períodes històrics, des del segle X aC fins al segle XIV, amb evidències de més de 2.500 anys d’història compresos entre l’Edat de Bronze i els darrers segles de l’Edat Mitjana, amb la presència destacada d’íbers i visigots. Entre el Collsacabra, les Guilleries i la Plana de Vic, L’Esquerda es troba en una península de 12 hectàrees on s’han documentat vestigis del període ibèric, fins al segle I aC. L’any 2006, el jaciment va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Roda de Ter

Romans: Museu de Badalona

Àmfores romanes al Museu de Badalona | Foto: Viquipèdia

Per fer un viatge al passat romà de casa nostra, una de les millors idees és anar a Badalona i fer una vita al seu Museu, que conserva una bona quantitat de fons procedents d’aquesta època, pertanyents a l’antiga ciutat de Baetulo, també declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Al costat de Barcelona, arran de mar, entre la Serra de Marina i la costa del Maresme, el Museu de Badalona conté restes de les Termes i del Decumanus maximus, un dels conjunts arqueològics d’època romana més importants de Catalunya, a banda de peces i objectes d’aquell període històric, entre les quals destaquen la Venus de Badalona, les pollegueres de la porta de la ciutat i la tabula hospitalis.

Aquest són alguns dels jaciments i espais on podem observar la petjada de la nostra història durant diverses èpoques històriques i en diversos indrets. Però només són una mostra dels molts racons i centres del país que testimonien la nostra activitat i evolució des de fa anys i panys. Una manera paral·lela d’entrar en contacte amb el nostre passat és a través de les festes i altres activitats que recreen i commemoren totes aquestes èpoques, que podeu inspeccionar fent clic aquí.

Més informació al web de Barcelona és molt més de la Diputació de Barcelona. 

Enllaços relacionats al web de Barcelona és molt més

Les petjades del llegat romà

4 poblats ibers 

Fes de paleontòleg!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació