Editorials i llibreries independents catalanes a debat

Aquesta setmana Vilafranca es convertirà, durant una tarda, en la capital de les llibreries i editorials independents de Catalunya gràcies a la trobada Els llibres i els dies. Les editorials i llibreries independents catalanes a debat

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Aquest diumenge Vilafranca es convertirà, durant una tarda, en la seu de la trobada Els llibres i els dies. Les editorials i llibreries independents catalanes a debat on hi participaran llibreters, editors o representants de les diferents administracions catalanes, entre d’altres figures del món del llibre independent.

Foto de Jordi Fosch

Llegir en Català, l’Odissea Associació Cultural i el Grup Bestiari organitzen aquest diumenge 3 d’abril la jornada de treball Els llibres i els dies. Les editorials i llibreries independents catalanes a debat a Vilafranca del Penedès. Tots els professionals del sector participaran en la jornada, que tot i així obre les portes a tothom que estigui interessat en el dia a dia de les llibreries, les editorials o els escriptors.

Laura Huerga, membre de Llegir en Català, creu que “en el moment que estem és important saber què tenim, donar-li valor i cuidar-lo, però també crear les nostres pròpies iniciatives per enfortir-nos i ser més competitius”. És per això que en aquesta jornada els membres de la professió explicaran la realitat que viuen o, com ells mateixos diuen, sobreviuen. A la trobada també es preestrenarà un documental sobre el tema realitzat per Pep Puig.

Tot buscant el debat, Pep Garcia, llibreter de l’Odissea i membre de Bestiari, afirma que la jornada “és una oportunitat perquè es visibilitzin tot un seguit d’experiències de gent que està fent coses amb els llibres de manera diferent al que és habitual”.  Garcia defensa que per a ell l’etiqueta d’independents té un significat especial perquè reflecteix la intenció de treballar d’una altra manera. El llibreter assegura en una conversa amb Laura Huerga que les llibreries i editorials independents tenen implicacions culturals, econòmiques, territorials i de treball.

Els llibres i els dies. Les editorials i llibreries independents catalanes, es dividirà en tres taules. A les 16h, Joaquim Bejarano, cap de l’Àrea del Llibre a l’ICIC; Ivan Miró, sociòleg i cooperativista de la llibreria La Ciutat Invisible (BCN); Carmel Carrillo, representant de la Cooperativa de llibreries Bestiari i, finalment, Antoni Dàura, president del Gremi de Llibreters de Catalunya debatran sobre la transformació del món editorial, intentaran definir el mapa del sector del llibre a Catalunya i parlaran de models editorials contraposats, sempre tenint en compte la crisi econòmica que ha afectat el país i el sector.

Representats de les 10 editorials independents que conformen el grup Llegir en Català | Foto: Josep M. Muñoz.

A les 17h, Montse Ayats, presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana; Rosa Viñallonga, presidenta de la Cooperativa de llibreries Bestiari; Laura Huerga, presidenta de l’Associació d’editorials independents Llegir en Català, i també Jordi Carrión, escriptor i crític literari, conversaran sobre editors i llibreters independents, posant com a exemples Bestiari i Llegir en Català. També parlaran de les llibreries com a espais culturals i socials.

L’última taula, que està prevista a les 18h, tractarà el futur de les editorials i llibreries independents. També s’hi debatrà l’edició en català, la transformació de les biblioteques a l’era digital i els mitjans de comunicació i la desaparició del llibre. En aquesta xerrada hi intervindran Bernat Ruiz, especialista en edició digital i autor del blog Verba volant scripta manent; Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes; Marta Cano, tècnica de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, i Bernat Puigtobella, editor de Núvol.

Totes les taules comptaran amb una fila zero de persones que buscaran intervenir en els debats, com ara Josep Cots, editor d’Edicions de 1984, o Jordi Llavina, escriptor, poeta i crític literari; comissari de l’any Vinyoli, entre molts d’altres. Tot i així, Laura Huerga expressa que “és una llàstima que no hàgim pogut encabir-hi ningú d’ensenyament perquè és un dels eixos fonamentals de cara al futur”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació