Trio de Xirgus

Al Teatre Lliure podem veure tres actrius guardonades amb l'anell del Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu en acció, una coincidència poc habitual.

Ignasi Roda

Ignasi Roda

Pedagog, director, dramaturg de teatre.

Aquests dies els espectadors de teatre tenen l’oportunitat de veure en acció al Teatre Lliure un trio de Premis Xirgu acompanyades d’una altre excel·lent actriu i una molt bona directora, és a dir, un repòquer de dames del teatre català. Em refereixo a les guardonades: Muntsa Alcañiz, per la seva interpretació a Conversa a casa del matrimoni Stein, sobre el senyor Von Goethe, absent, de Peter Handke, (Palau March, Temporada 1984/85, direcció de Pere Planella); Vicky Peña, per la interpretació a Sweeney Todd, de Stephen Sondheim (Teatre Poliorama, Temporada 1994/95, direcció de Mario Gas), i Imma Colomer per la seva interpretació a Que rebentin els actors, de Gabriel Calderón (TNC, Temporada 2017/18, direcció del mateix autor). Al seu costat, l’actriu Lourdes Barba amb una llarga trajectòria com a actriu i directora, i totes elles sota la batuta de la Magda Puyo. Difícilment trobarem repetit als nostres teatres una plèiade de noms tan representatius de les dones que fan i viuen el teatre a Catalunya.

‘I només jo vaig escapar-ne’, de Caryl Churchill. Dirigida per Magda Puyo al Teatre Lliure. © Sílvia Poch

Les dificultats de les dones en el món laboral és un tema candent i, com se sol dir, de rabiosa actualitat, tot sigui dit amb la ràbia que suscita arrossegar aquest flagell discriminatori. Potser l’àmbit teatral és un dels pocs llocs on les actrius han tingut, i tenen, el reconeixement que es deu a tota dona treballadora. Malauradament, no ho sembla pel que fa al respecte que se’ls deu. La reclamació d’un tracte digne i igualitari ve de lluny, i molt em temo que encara trigarà a deixar de ser notícia. Moltes veus i entitats han fet bandera d’aquest dret. La Penya Carlos Lemos ho va fer l’any 1973 creant en Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu i, malgrat que aleshores el reconeixement a una interpretació de la temporada teatral barcelonina no s’enfocava com una reivindicació feminista, amb el temps el Premi s’ha afegit decididament a les veus que denuncien aquesta injustícia social.

L’any 2014, amb la dissolució de la Penya Carlos Lemos, l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB), promotora del Premi Frederic Roda de Teatre, va agafar el testimoni del Premi Xirgu perquè va creure que el guardó teatral més longeu de Catalunya i alhora defensor de les actrius no es podia perdre, i amb més empenta que mai, va orientar-lo cap a una plataforma on la veu de les dones és reforcés. Entre les grans novetats d’aquella represa figura la creació de La Ronda de les Actrius, un espai situat a la plaça Margarida Xirgu, entre l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona i el Teatre Lliure (formació versus professionalització) on hi ha plantades al terra, seguint la línia corba de l’arbrat, 46 plaques amb les llegendes de totes les actrius guardonades. Quina llàstima que l’Ajuntament no dignifiqui aquest espai, tot un contrasentit amb allò que predica. La metàfora està servida: unes plaques amb noms de dones que diàriament són trepitjades per les rodes dels cotxes i els vianants i pateixen llur humiliació.

L’any passat, el Premi Xirgu va patir els efectes de la pandèmia tot i que es va resistir a no aturar-ne la concessió. L’Anna Sahun, la guanyadora, va poder rebre el seu guardó en forma d’anell al vestíbul del Mercat de les Flors. Va ser una decisió assumida per tots els que hi estaven implicats: ADB, Ajuntament de Molins de Rei (lloc de naixement de la Xirgu) i membres del Jurat, amb el suport de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el Col·legi Oficial de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) i l’Ajuntament de Barcelona. L’Institut del Teatre, tot i estar tancat per la pandèmia, també va donar el seu suport al Premi.

Aquell esforç de l’ADB per no perdre la continuïtat del premi, però, no va ser prou reconegut per l’Ajuntament de Molins de Rei, cosa que ha provocat el trencament de la relació amb l’entitat municipal. Tanmateix, la gent de teatre és tossuda i ha buscat la fórmula per donar continuïtat al Premi amb un acord de col·laboració amb la Fundació Romea; i serà precisament des de l’escenari del Romea on, el pròxim 19 de juliol, es farà la proclamació i lliurament del Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu de la present temporada 2020/2021. També s’ha aconseguit un patrocini pel guardó, un anell de disseny exclusiu que des del 2014 crea una joiera diferent cada any, a càrrec de la marca de cotxes Lexus. ADB cerca insistentment el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat per garantir la continuïtat del Premi, i ha proposat a l’Institut del Teatre d’unir esforços per demanar a l’Ajuntament la dignificació de La Ronda de les Actrius on cada any es planta la placa de l’actriu guardonada. Per cert, l’any passat no es va poder plantar la de l’Anna Sahun per les restriccions imposades.

La lluita no cessa, com la que tenen la gent del teatre que, a cada nou muntatge han de demostrar la seva vàlua, tant en la direcció, com en la interpretació, l’escenografia, la il·lumincació, etc. El Premi Xirgu hauria de ser patrimoni de la ciutat de Barcelona. Totes les actrius que l’han rebut el consideren com un guardó molt especial i se’n senten orgulloses. Sentim-nos-en tots, professió institucions i públic de tenir en el calendari cultural de la ciutat aquest Premi per molts i molts anys.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació