Parelles en crisi a l’Akadèmia

El Teatre Akadèmia estrena 'La veritat de la mentida', un text de Florian Zeller dirigit per Guido Torlonia

Edgar Caride

Edgar Caride

Músiques, cultures i altres bombolles

El Teatre Akadèmia enceta les representacions de La veritat de la mentida, una versió adaptada del text homònim de l’escriptor francès Florian Zeller, que es podrà veure fins al 31 de març. Aquesta estrena coincideix amb la representació de les seves obres La Mare i El Pare als teatres de Madrid. El muntatge d’El pare és el mateix que es va veure al Teatre Romea protagonitzat per Josep Maria Pou la temporada passada.

Imatge promocional de l'espectacle 'La veritat de la mentida'. Foto: Felipe Mena
Imatge promocional de l’espectacle ‘La veritat de la mentida’. Foto: Felipe Mena

Guido Torlonia dirigeix La veritat de la mentida, una obra que substitueix el dramatisme habitual en les històries de Zeller per una comèdia amb un rerefons dramàtic. El desenvolupament de la trama és humorístic, però la història està marcada per la crisi interna d’uns personatges exposats a una situació que els força a canviar de rumb en la seva trajectòria vital en un intent de salvar-se a si mateixos.

L’argument gira al voltant del contrast entre una parella de relació longeva i una parella que just està començant. El Daniel (Enrico Ianniello) i la Isabelle (Concha Milla) conviden a sopar al Patrick (Frank Capdet) -recent separat de la seva dona de tota la vida-, i la seva nova parella de 30 anys, l’Emma (Aida Llop). L’aparició de l’Emma trastoca el matrimoni amfitrió, revelant un conjunt d’incerteses, gelosies i frustracions mútues. Es comencen a comparar a si mateixos amb la jove i evoquen un passat irremeiable mentre es projecten en un futur fosc, assumint que estan en un present equivocat.

Imatge promocional de l'espectacle 'La veritat de la mentida'. Foto: Felipe Mena
Imatge promocional de l’espectacle ‘La veritat de la mentida’. Foto: Felipe Mena

El tema central de l’obra és aquesta desesperació per recuperar una joventut exemplificada aquí en l’Emma, catalitzadora principal de la història. La funció pretén mostrar la impossibilitat de ser perfecte evitant construir un personatge de virtuts intactes: cadascú té algun forat i, per aquest motiu, un personatge com el del Patrick, arquetip de triomfador al qual mai li ha faltat res, fa un canvi vital dràstic quan s’enamora de l’Emma. Això humanitza als personatges, fent-los més propers al públic i revelant-se tal i com són tant en accions com en paraules.  

La veritat de la mentida inverteix el teatre al que ens té acostumats Zeller, que prioritza allò que no es diu abans que la paraula dita. En l’obra s’exploren aquests espais on les aparences ja no existeixen i les màscares cauen. El públic esdevé testimoni de l’instant que l’individu es troba cara a cara amb la complexitat del seu ésser. Els espectadors tenen un paper decisiu en l’esdevenir dels personatges: els actors els hi confien els seus pensaments íntims i s’hi dirigeixen clarament, convertint-los alhora en còmplices i participants, en un joc constant amb la tècnica del doble llenguatge.

La veritat de la mentida és la segona producció pròpia del Teatre Akadèmia d’aquesta temporada, després de l’estrena d’Els Buonaparte el passat desembre.

Núvol se suma a la campanya Cap butaca buida. Us animem a omplir els teatres el dissabte 16 de març. Pots comprar la teva entrada per aquest espectacle aquí

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació