L’èxit de les farinetes de La Calòrica

El nou Espai Texas acull la reestrena de «Fairfly», un dels primers grans èxits de La Calòrica.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Amb dos Premis Butaca (Millor Text i Millor Espectacle de Petit Format), dos Premis Max (Millor Espectacle Revelació i Millor Autoria Revelació) i un Premi de la Crítica de les Arts Escèniques (Millor Espectacle de Petit Format), Fairfly és segurament una de les obres més guardonades de la prestigiosa i reconeguda companyia La Calòrica. Estrenada el 2017 al Teatre Tantarantana, va ser l’última producció que els calòrics van realitzar dins del projecte El Cicló, el cicle de residències del teatre ubicat al carrer de les Flors, i es va convertir, ràpidament, en un dels primers grans èxits de la companyia. Des d’aleshores, no ha parat de representar-se i, els darrers anys, fins i tot hi ha hagut companyies suïsses i truques que l’han muntat als seus respectius països.

Escena de «Fairfly» de La Calòrica © Anna Fàbrega

No són pas pocs els qui van descobrir l’humor mordaç de La Calòrica gràcies a aquest muntatge escrit i dirigit, com és habitual, pel director Israel Solà i el dramaturg Joan Yago. Després del Tantarantana, Fairfly de seguida va fer gira per mitja Catalunya i, la temporada següent va saltar a La Villarroel. Poc després, la vam poder veure dins del Barcelona Districte Cultural, el festiva RBLS del 2019 i al Temporada Alta pandèmic i en línia del 2020. També va fer una nova gira que, aquest cop, la va portar a altres indrets de l’estat espanyol de bracet d’altres èxits sonats i longeus de la companyia com Els ocells (2018) o De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda (2021). Aquests tres títols configuren, avui dia, la tríada més exitosa de La Calòrica.

No és d’estranyar, doncs, que Fairfly torni als escenaris, a partir del 8 de febrer, al renovat Espai Texas. Un teatre, els responsables de programació del qual mai han amagat la seva intenció de dedicar-lo a donar una nova vida comercial a produccions d’èxit que, per un motiu o altre –sobretot per la manca de teatres amb aforaments mitjans a Barcelona– no s’han pogut amortitzar del tot o han hagut de retirar-se de la cartellera després de poques funcions.

La reestrena a l’Espai Texas s’efectuarà amb les interpretacions de Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Vanessa Segura i Esther López, qui entomarà el rol que, en el muntatge original, interpretava Queralt Casasayas. L’espectacle també gaudirà, de nou, dels dissenys d’escenografia, vestuari i il·luminació d’Albert Pascual, un altre sospitós habitual de la companyia i el flamant guanyador del Premi L’Apuntador dels Premis Núvol 2023.

Com assegura l’Oriol Puig Taulé, el nostre cronista escènic de capçalera, «Fairfly és un d’aquells espectacles rodonets. És a dir, una peça on el text, la direcció, la posada en escena i la interpretació estan al mateix nivell. I aquest és bo. Amb una taula i quatre cadires, els calòrics en tenen prou per tenir-nos clavats a la butaca durant vuitanta minuts, amb una història trepidant que no ens dona treva».

Per qui no estigui familiaritzat amb l’obra –o amb la companyia, si és que encara queda algú a Catalunya que no hagi sentit a parlar de La Calòrica– val a dir que el grup té una especial predilecció pels fracassos, els personatges frustrats i la sàtira, i Fairfly constitueix el millor paradigma d’aquestes fixacions. Aquesta comèdia sobre la bombolla de l’emprenedoria s’inicia quan quatre amics, veient perillar el seu lloc de treball en una empresa de menjar per a nadons, decideixen actuar per canviar les seves vides. La tensió anirà en augment fins al sorprenent final que no revelarem. Podeu descobrir-lo vosaltres mateixos anant a veure Fairfly a l’Espai Texas o bé llegint l’obra (sí, el teatre també és llegeix). La trobareu publicada dins la col·lecció Dramaticles, editada conjuntament per Comanegra i l’Institut del Teatre, o dins del volum de Teatre Reunit dedicat a Joan Yago publicat per Arola Editors l’any 2022.

I atenció! Perquè l’espectacle només estarà en cartell fins a finals d’abril i les entrades estan volant! Qui avisa, no és traïdor. No perdeu aquesta oportunitat de (re)descobrir un dels primers grans èxits de La Calòrica, una de les companyies més estimulants de l’escena catalana contemporània.

Més informació i horaris al web de l’Espai Texas.   

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació