Jugar a Sanchis Sinisterra

La directora i dramaturga Daniela De Vecchi impartirà un curs a l'Obrador de la Sala Beckett sobre el sistema d'escriptura de José Sanchis Sinisterra

Oriol Puig Taulé

Oriol Puig Taulé

Crític i cronista d'arts escèniques. Cap de L'Apuntador.

La Tardor Sanchis de la Sala Beckett és un cicle que, emmirallant-se en la mítica “Tardor Pinter” que va tenir lloc el 1996 a l’antiga seu de Gràcia, dedicarà els mesos de setembre i octubre a la figura de José Sanchis Sinisterra. Una sèrie d’espectacles i lectures dramatitzades (a la Beckett i a altres teatres de Barcelona) i, fins i tot, unes jornades a l’Institut del Teatre reivindicaran i reflexionaran sobre la vasta obra dramatúrgica del fundador de la Sala Beckett. Cal no oblidar la faceta de docent de Sinisterra, pare simbòlic de molts dramaturgs catalans en actiu. El cicle també acull, com no podia ser d’una altra manera, un taller de dramatúrgia. L’impartirà la directora i dramaturga Daniela De Vecchi, fundadora de la companyia LAminimAL Teatre, deixebla i col·laboradora de Sanchis al Nuevo Teatro Fronterizo.

La directora i dramaturga Daniela De Vecchi impartirà un curs a l'Obrador de Dramatúrgia de la Sala Beckett.
La directora i dramaturga Daniela De Vecchi impartirà un curs a l’Obrador de Dramatúrgia de la Sala Beckett.

Un taller de dramatúrgia ja fa bona pinta si, en comptes d’estar destinat únicament a gent que escriu, porta explícit en el subtítol que és “per a intèrprets, dramaturgs i directors”. Les fronteres entre la interpretació i l’escriptura s’esborren quan entra en joc la improvisació i els exercicis dramatúrgics. I és ben natural: entre el “fer” i el “dir” hi ha poca distància, encara menys quan parlem de sistemes, estructura i composició. Daniela De Vecchi va fundar LAminimAL Teatre Sistèmic el 2010, un grup d’investigació teatral amb residència a la Sala Beckett. A partir del “mètode” de Sanchis Sinisterra (terme que l’autor odia) i els seus exercicis basats en la repetició i en petites variacions de les relacions entre els personatges (sempre A, B, C, D…), De Vecchi i un grup d’actors van començar a treballar en els Sistemes Minimalistes Repetitius (SMR). Sanchis va prendre la música minimalista com a model per a investigar les infinites possibilitats que les combinacions d’elements i casuístiques provocaven en la seva escriptura teatral.

LAminimAL va estar vinculada a l’Obrador Internacional de Dramatúrgia de la Sala Beckett en els seus inicis, presentant espectacles com a resultat de processos d’investigació, i al cap dels anys va adquirir entitat pròpia. El gust de la companyia pels títols llargs és conegut i notori: La grandesa d’ésser un entre tants, La supervivència de les lluernes, El suïcidi de l’elefant hipotecat, Apocalypse Uploaded: la transhumanització de les abelles, Els reis de Shakespeare escriuen el discurs de Philippe the Sixth… El nom de la companyia està molt lligat a José Sanchis Sinisterra, sent Albert Pijuan el segon autor que més han portat a escena.

El curs que Daniela De Vecchi impartirà a la Sala Beckett del 23 al 26 d’octubre porta un títol que no enganya: “L’escena sistèmica. Introducció als Sistemes Minimalistes Repetitius de José Sanchis Sinisterra”. Les coses clares, i la xocolata, espessa. La directora proposarà exercicis pràctics d’escriptura a partir de jocs i dinàmiques que prenen les eines de l’abstracció i el minimalisme com a material de partida. La característica més important d’aquest curs rau, precisament, en el caràcter divers del perfil d’alumne a qui va dirigit: serà a partir de l’acció que els autors aprendran noves maneres d’escriure, i els intèrprets també hi podran dir la seva a l’hora de designar el destí dels seus personatges. Tots plegats, com si juguessin a fer de petits déus… I no és precisament això, la dramatúrgia?

Daniela De Vecchi té una llarga experiència en el món de la docència i la investigació, i ha impartit cursos i seminaris a diferents centres i festivals de Catalunya, Madrid, Xile, Argentina o el Brasil. La seva feina al costat de Sanchis Sinisterra, dirigint muntatges com Flechas del Ángel del Olvido, Vacío o Vagas noticias de Klamm, també es podrà veure feta cos en aquest cicle. De l’11 al 29 d’octubre es podrà veure al Tantarantana el seu muntatge de Ñaque o de piojos y actores, codirigit a quatre mans amb Sanchis Sinisterra, una producció de Teatro a 1ª Sangre protagonitzada per Javier Godino i Joan Martínez Vidal. Aquesta serà una oportunitat única per comprovar in situ si aquest text de Sinisterra encara ens ressona, quaranta-tres anys després de la seva estrena.

En aquest enllaç trobareu tota la informació sobre el taller de dramatúrgia que impartirà Daniela de Vecchi durant quatre matins d’octubre. La gràcia de dedicar un cicle i un curs a un dramaturg viu és que existeix la possibilitat que l’autor faci acte de presència. Per tant… qui sap? Potser José Sanchis Sinisterra es materialitzarà a l’aula, però no d’esperit, sinó de cos present. Tot un luxe per als alumnes i per a la professora. Un taller de dramatúrgia és, en definitiva, la forma més natural d’homenatjar un nom propi que ha sigut mestre d’incomptables autors teatrals. I ja sabeu que és ben veritat allò que diuen: no és el mestre qui tria els seus deixebles. És precisament a la inversa. I tants dramaturgs no poden estar equivocats, oi?

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació